hétfő, november 28, 2011

Honvedelem.hu és a sebesült magyar katonák

Olvasgatom a honvedelem.hu-t. Néha megteszem, hogy értesüljek arról, hogy mi folyik a honvédség háza táján. OK, ez egy hivatalos orgánum, tehát nem a zindex és a zorigo alaposságával és érdességével kell tájékoztatniuk. És ehhez képest elég okés. Képalkotáshoz tökéletes.

Azért az szemen ütött, hogy elolvastam a mai dátumozású Félidőben az ötödik váltás Koszovóban c. cikket, de egy szó sem esett a múlt héten megsebesült katonákról.

A cikkben elhangzik: Idén márciusban azonban újra változott a feladat, a magyarok Pecből „visszaköltöztek” Pristinába, és a portugálokkal közösen hozták létre a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljat (KFOR TACRES Battalion), illetve, hogy több olyan feladatot is kaptak, amelynek során területeket kellett lezárniuk, vagy éppen a megépített útakadályokat felszámolniuk.

A feladatok között azért vannak ezeknél nehezebbek is (korábban már írtam itt néhány dolgot a magyarokról) Ha csak a képzeletünkre hagyatkozhatunk, vegyük számba, hogy milyen lehet a valóság, ha a gyakorlat az, hogy éjjel, tömegoszlató felszerelésben, könnygázzal "könnyebbítve" kell árkos-bokrosban élő láncot alkotni.

De most a valóságról is (vagy a valóság egy másik szeletéről is) érkeztek hírek. Két magyar katona is megsérült másik 19 KFOR katonával egyetemben: Két magyar katona könnyebben megsérült a koszovói Rudare település közelében csütörtökre virradóra, amikor egy portugál századdal együttműködve úttorlaszbontási munkálatokat biztosítottak - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtök délután az MTI-vel. (a cikk ennél hosszabb)

Képzeljük el azt a bulit, ahol éjjeli sötétben, teljes felszerelésben betontömböket emelgetnek, miközben kézitusát vívnak a katonák a helyiekkel. De olyan, hogy belefájdult néhány állkapocs, kéz és lábtörés, lilulás, egyebek. Ha ott megsebesült 21 katona, akkor sokkal több civil sebesült meg, lehettek vagy 100-an a szerbek.

Mondjuk az időpont nem világos: A békefenntartók éjjel fél kettő tájban visszavonultak Kosovska Mitrovica déli negyede felé. írja ugyan az a cikk a végén. Akkor most éjfélkor vagy virradóra.

Látom szó nem érheti a ház elejét, a honvedelem.hu is beszámolt: pont annyit, amit fent idéztem.

Most, ma, 28-án lehozott erről egy szó sem esett. Kitalálom, az interjú Tajti Miklós alezredessel még 24-e előtt készült, ezért nem volt benne a szó a sebesülésről. Ha véletlenül így is volt, akkor is a szerkesztőnek valahogy jeleznie kellett volna, hogy az interjú mikor készült, és hogy azóta ez meg ez történt. Mert ennek hiányban az cikk egy propaganda anyag tűnne, és gondolom nem ennek szánta a honvedelem.hu

,


6 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

Nem biztos, hogy a rendvédelmi erők oldalán lévő sérültek száma egyenesen arányos a másik oldaléval.

Míg a rendvédelmi erők nem törekednek súlyos sérülés okozására, addig a tüntetőkről ez már nem mondható el.

Egyébként tegnap este rálőttek a németekre, és egy katonát lábon a másikat a felsőtestén találtak el. Amúgy az egyik az alakulat parancsnoka volt.

Várható volt, hogy a szerbek fognak ezzel próbálkozni.

Névtelen írta...

köszi, csak arra a "játékban" résztvevő erők méretére akaeram utalni.
wp
a németeket láttam, a parancsnokot nem tudtam

Névtelen írta...

Le a kalappal a katonák és a parancsnokok előtt, hogy képesek voltak azt előrelátni és gyakoroltatni, ami aztán bekövetkezett! Elismerésem!

Combat Gear Admin írta...

Nem azért, de ezt gyakorolják már legalább 3 éve ;)

Névtelen írta...

Miért 3 éve? Csak ezévtől van ez az század?
wp

Combat Gear Admin írta...

Neem. Igazságszerint már egy jó ideje van ez a tömegoszlatós képzés, a béketámogató kiképző központba, vagy mi a neve.

Csak nekem 2009-ből rémlik az első olyan gyakorlat, ahol valami hasonló volt a forgató könyv,blokád bontás-lázongás-2 magyar sérült.