szerda, augusztus 03, 2011

KFOR a határon - és hol vannak a magyarok?

Kicsit dilemmában vagyok. Arról akartam írni, hogy a nagy koszovói felfordulásban valahol részt kellett vegyen a magyar kontingens egy része is. Ennek kapcsán meg írhattam volna arról, hogy hogy áll a jelenlegi magyar KFOR szerepvállalás.

A probléma az, hogy nem találtam sehol hírt - nem csak a magyarokról - hanem a portugálokról sem.

A magyar szerepvállalás magját ugyanis jelenleg egy század adja, amely a portugál vezetésű KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion (KTM) része. A KTM-ben van egy másik század is, az portugál, meg persze a törzs is.

A KTM-nek sok érdekessége van, az egyik, hogy a KFOR parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartozik, a másik, hogy a fő tartalék erőt jelenti a létszámában tovább csökkenő KFOR-ban.

A harmadik és nekünk legfontosabb, hogy nemzeti megkötés nélkül alkalmazhatja a KFOR parancsnok, azaz bármire, pl tömegkezelésre: Its most relevant characteristics are the absence of caveats, capability to deploy by air or ground Kosovo-wide at reduced NTM, CRC trained and self-sustainable for 72 hours, giving COMKFOR a wide variety of possibilities and flexibility of employment. (Wikipedia, de a KFOR honlapjáról szedték). Azt MTI-nek ezt mondták itthon: Hat hónapra szóló küldetése alatt minden klasszikus békefenntartó tevékenységre készen kell állnia, így például a járőrözésre, a területbiztosításra, az őrzés-védelemre, valamint a kiemelten védendő személyek, konvojok kísérésére.

Amikor áprilisban kint voltam és hó esett (tényleg) és meglátogattam a magyar kontingenst éppen mentek gyakorlatra, ilyen helikopteres partraszállást gyakorolni.

Szóval nem hogy a magyarokról, a portugálokról sincs hír. A KFOR honlapja használhatatlan ebből a szempontból. A hírügynökségi fotókon látok francia, német, amerikai és szlovén katonákat.

A logika szerint, ha július végén kitört a balhé a szerb koszovói határon, akkor lehet, hogy a KTM-et bevetették. Ha a KTM-et bevetették, akkor lehet, hogy a magyar századot is (vagy annak egy részét).

A probléma, hogy a neten a portugálokat sem találom említve a mostani események során. Ha valaki talál linket, persze küldheti.

Persze jó magyar szokás szerint hallottam már, hogy ott vannak a magyar katonák. Múltkor beszélgettem egy úrral (egy al-kaidás előadás után), aki azt mesélte, hogy a fiának (aki itthon van) az egyik barátja ott van, és mesélte és micsoda haccacáré volt.

Tehát lenne miről írni, ha lenne hozzá apropó, de nem találok.

Egyébként tegnap volt a MH KFOR 5 búcsúztatása Szolnokon. Megnéztem, de sajnos nem vittem fényképezőgépet. Itt van a honvedelem.hu rövid híre és az MTI hír.

Kb 210 katona megy ki, a magja a 25/88-as könnyű vegyes zászlóalj. Ő fogják adni a PRT váltásának magját, annak is most lesz a búcsúztatója. A csel ebben a 210 főben, hogy ennek egy része nem része a KFOR-nak, ha jól értettem, azt csak a honvédség küldi ki a KFOR-nak felajánlott rész támogatására, ellátására. ÉS vannak még az egyéni beosztások, meg akik a KFOR más berkeiben szolgálnak majd egységként. Asszem ez a JRD vagy JDR, Joint Regional Detachment. Igen van ilyen, jól emlékeztem, a google ismeri. Ahogy csökken a KFOR mérete ezeket az egységeket hozták létre a nagy létszámú katonai erők helyettesítésére. Nekünk is van egy vagy két egységünk valamelyik JRD-ben.

Jelenleg a KFOR-ban
öt JRD-van, egy taktikai tartalék manőver zászlóalj (a KTM, vagy másképp KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljnak/KFOR TACRES Battalion) és még két harccsoport. Itt van képben is:

Forrás: KFOR placemat

Lehetne még írni egy csomó dologról, hogy deterrence presence-ben ment át a KFOR, meg hogy a Gate 2 lezárult március 1-vel, lecsökkent a KFOR 5xxx főre, a fölöslegessé vált harccsoportokat tavaszig megszüntették, de nem írok róluk, mert nem teljesen látom még át a folyamatot

Végül csak annyit, hogy a KFOR B terve az volt létszámcsökkentéssel párhuzamosan, hogy ha romlik a helyzet, bevetik a Operational Reserve Force-t (ORF), ami egy over-the-horizon (értem én, de magyarul?) tartalék. Ez jelenleg 550 német és 150 osztrák katona (de milyen egység lehet, valami közös zászlóalj?)

Augusztus 1-jén rendelte el a NATO a telepítésüket, elvileg hét napjuk van, de ők már másodikán elkezdtek beérkezni repülővel.


Jaaa, és a szenzáció: a MTI cikk végén ott van a megerősítés, hogy a magyarok is ott lehettek Észak-Koszovóban: Az AP amerikai hírügynökség újságírója szemtanúja volt annak, hogy magyar és portugál békefenntartók megálltak egy legalább kétszáz szerb által védett úttorlasz előtt.
Királyság, éljen az MTI.

Ja, és van még egy íhr, ez is MTI/Honvedelem.hu (Tűzharc tört ki Koszovóban): Erhard Bühler a KFOR parancsnoka utasította a békefenntartó erők egyik portugál egységét, hogy a helyzet tisztázására vonuljon a brnjaki átkelőhöz. Tehát megvannak a a portugálok!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az elég húzós lenne, ha Magyarország olyan katonákat küldene, akik nem részei a KFOR-nak. Valószínüleg csak a KTM-nek nem részei és azért küldik ki őket, hogy a KTM-et támogassák.

Névtelen írta...

Az over the horizon nagy valószínűséggel otthoni "műveleti tartalék" , vagy rapid deployment force.

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=wFE6DYk-grM

Névtelen írta...

zsír, köszi
wp

Névtelen írta...

Már megint csak a katonákról esik szó. Szomorú ez kérem.

http://www.youtube.com/watch?v=_wn8h98dCtA&feature=related

Vajon kik ülnek abban a két autóban? Tippetek van?

Névtelen írta...

Most ez egy célzá, hogy azok EULEX-es rendőrautók voltak, és azpkban egy vagy több magyar rendőr ült?
Jó, majd utánakérdezek ennek is :) De ilyenkor egyszerübb, ha írtok egy emailt.
wp

Wallang írta...

http://www.youtube.com/watch?v=ZFcvAcelEuY&list=UUYdVSULfvKrv8kyyTzidfbQ&index=1&feature=plcp

Wallang írta...

http://www.youtube.com/watch?v=ZFcvAcelEuY&list=UUYdVSULfvKrv8kyyTzidfbQ&index=1&feature=plcp

Névtelen írta...

Szia Wallang

Az utolsó kockákon Mitrovicát látni? Nincsenek képek vagy videok Zubin Potoki rszről?
wp