péntek, augusztus 05, 2011

Magyar katonák Zubin Potoknál

Az előző poszthoz kaptam egy linket, a videon 1:53-tól feszítenek magyar katonák, BTR-ek, terepjárók:

A képeken úgy tűnik, hogy az egésznek inkább piknik jellege van, férfiak nők sokasága. Jellemzően a Balkánra, mindenki beszélget, teljesen bele vannak merülve, mintha egyébként nem látnák egymást minden nap :) Ezt bírom bennük, imádnak megbeszélni dolgokat.

A keresgélésben más sokadszor találkoztam a Szimulált földrengés Koszovóban c. cikkel. Kár hogy idáig nem olvastam el, mert a portugál-magyar KTM zászlóalj rangidős magyar tiszte meg mondja a lényeget (nem akartam frankót írni, mert az béna szóvicc lett volna, lásd később) már július 13-án. Július 13-án!

"Frankó Imre őrnagy elmondta még azt is, hogy a KFOR szintű gyakorlat mellett valós járőrtevékenységet is folytattak a magyar katonák az elmúlt hetekben. Elsősorban Koszovó északi részén, Zubin Potok település területén járőröztek a magyar békefenntartók, a portugálokkal váltásban. „Az utóbbi néhány hónapban ez a terület számít Koszovó leginkább nyugtalan részének, így szükséges az állandó KFOR-jelenlét” – fogalmazott a magyar főtiszt."

Valamit tudott a KFOR erről a készülő akcióról.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nos ezek a katonak nem feszitenek hanem vegzik a dolgukat.. Valahogy eljutottak oda!!!(Nem az amcsik nem a hosok csak a magyarok)Ki is keszitte ezt a videot???? (Megsugom a szerb sajto) Par nappal elotte meg eleg ciki volt ott allni nehany nem szep ficko szuros tekintetevel ovezve(persze nem volt ures a kezuk sem)
Megtisztelnel ha nem csinalnank viccet az esemenyekbol mert par kilometerre e pontol meg is halt valaki... Bar ezt tudni illik mert az ujsagok is irtak.
Van kinn sajtos le kell infozni talan egyszerubb.

Névtelen írta...

Nem teljesen tudom követni a gondolatmenetedet (hogy jön ide, hogy hogy jutottak el oda? És ez a hősök dolog), bocs nem értem ez a ciki dolgot sem.

A kedvedért elolvastam másodszor is posztot, sajnos továbbra sem látom, hogy hol csinálok viccet ebből. A "feszíteni" szón akadtál ki? Nézz már szét a blogon, hogy itt miből szoktam viccet csinálni.

A piknikezés (talán még ezen akadhattál meg) a 1:53 előtti képekre vonatkozott, nem a magyarokra, ha ez segít.

wp

A sajtosokkal meg ne gyere

Névtelen írta...

Bocs a szivemre vettem, vegul is csak 1 video es annak a kommentje bar nem akartalak megbantani irasommal.
Mindenesetre sokat dolgoztak ezek a fiuk a par napban.. megerdemelnenek par jo szot is ...

Névtelen írta...

Semmi baj. A katonák megérdemlik a jó szót, de információ hiányában nehéz írni róluk, vagy hogy mit csinálnak. Már az is valami, hogy belökte ide valaki azt a linket.
güdv
wp

DeeJay írta...

Jellemzően a Balkánra, mindenki beszélget, teljesen bele vannak merülve, mintha egyébként nem látnák egymást minden nap :) Ezt bírom bennük, imádnak megbeszélni dolgokat.

Hát valóban tiszteletre méltó, hogy tudnak ülni naphosszat a földön, és folyamatosan szövegelni a semmiről. Nem véletlenül tartanak ott ahol.

Viszont jó a video!

Névtelen írta...

DeeJay

Nem értek veled egyet. Szerbek, horvátok, szlovénok lehagynak minket pikk pakk. AZtán majd jönnek a többiek is, ha túl lesznek a belő ellentéteiken.
wp

DeeJay írta...

WP: ugyanabba a hibába esel, mint a magyar sajtó többi része, akik egy-egy felületes cikkben egy statisztikai adatot kiemelve próbálják elhitetni velünk azt, hogy máshol milyen jó, közben meg ha értesz is a számokhoz, akkor látod, hogy azok teljesen mást mutatnak. Szóval tisztelem amit csinálsz, de maradj a tényeknél, és mellőzd az általánosítástokat, és a megalapozatlan "lehagynak minket a ghánaiak is" kijelentéseket, mert ezek jó újságíróhoz méltatlanok, hagyd meg ezt a Portfoliónak, ott megvan az oka, hogy miért így csinálják, itt csak rossz fényben állítod be az egyébként hiánypotló munkádat.

Köszi.

Névtelen írta...

Hello DeeJay

Értem amit mondani akarsz, de nem értem amit írtál. Nem ragadtam ki semmilyen statisztikai adatot. Mire gondolsz?

Azt írod: "mellőzd az általánosítástokat", de bocsáss meg kérlek az legelső hozzászülásod a legklasszikusabb általánosítások egyike (a Balkán...)

Milyen statisztikai adatok kínálnak releváns összehasonlítást, csak hogy ne essek többet ebbe a hibába?
köszi
wp

DeeJay írta...

Értem amit mondani akarsz, de nem értem amit írtál. Nem ragadtam ki semmilyen statisztikai adatot. Mire gondolsz?

Nálam ez a mondat, hogy "Szerbek, horvátok, szlovénok lehagynak minket pikk pakk." már csak a szóhasználat miatt is a "bezzeg Szlovákia" cikkeket juttatta eszembe, amelyek vesznek egy adatot, például GDP növekedés, az olyan apróságokról, mint bázis, vásárlóerőparitás, meg devizaárfolyam már nem nagyon esik szó.

Azt írod: "mellőzd az általánosítástokat", de bocsáss meg kérlek az legelső hozzászülásod a legklasszikusabb általánosítások egyike (a Balkán...)

Ez így van. Viszont Te véleményformáló vagy, én pedig a magánvéleményemet hangoztatom, ezért szerintem ebben az esetben más elbírálás alá esünk. A helyzet az, hogy ha a falu lakossága megteheti, hogy napokra elfoglal egy határátkelőhelyet, vígan eldiskurálgat, azt valószínűleg azért teheti meg, mert egyébként sincs mit csinálnia. Mint ahogy a Kossuth téri forradamárok közt sem valószínű, hogy sok adófizető volt. Namost egy ilyen csoportot én legalább is nem likeolnék, és azért azt sem jelenteném ki, hogy ezzel a hozzáállással gyorsan ledolgozhatnák a GDP-ink lévő gyenge kétszeres szórzót. Ehhez jönnek még a személyes nagyon rossz tapasztalataim az általad emlegetett, de én általam nem nevén nem nevezett földrajzi elhelyezkedésű országcsoporttal, amikből én a fenti, azt hiszem mindenki számára világosan és nyilvánvalóan lesújtó véleményemet leáltalánosítottam (többek között egy ilyen határátkelő elfoglalásban is volt részem korábban, a macedón/görög határon), szóval a ha nem haragszol, én még kivárnék a CV szláv nyelvekre fordításával. És az én véleményemre holnap senki nem fog hivatkozni a magyar sajtóben.

Milyen statisztikai adatok kínálnak releváns összehasonlítást, csak hogy ne essek többet ebbe a hibába?

Lásd fenn. Én megértem, hogy ez a Te blogod, és ide azt írsz amit Te akarsz, én azonban a fenti tapasztalataim, és az említett népekkel közös történelmünk ismerete, mely bevallottan hiányos csöppet, miatt sem érzem indokoltnak az irántuk érzett rajongásodat.

DeeJay írta...

Bocs, lemaradt, hogy Köszi. Na mindegy.

Névtelen írta...

Hello DeeJay

Minden beszélgetés első része a feszültsége levezetése. Ezen túl vagyunk.

Nagyon megtisztelő amit írsz, hogy én véleményformáló lennék, de nem hiszem, de ha mégis ezt a blogot megtartanám magamnak, hogy ne kelljen annyira moderálnom magam, pl leírhassam néha hogy "szar".

Ne rajongok a balkáni népekért különösebben, azok a skandinávok, de vannak dolgok amiket bírok bennük. Függetlenül attól amit ezekről az emberekről gondolok viszont úgy érzem, hogy a Balkánnal kapcsolatos sztereotípiáink egy része alaptalan, vagyis hogy előbb itthon kellene szétnéznünk.

A posztban is inkább a mentalitásra, a interperszonális viszonyokra gondoltam, mint a gazdasági mutatókra gondoltam.

Értem és egyetértek a szlovák példáddal, és a jelenséggel is általában, de még így is azt gondolom - ezért lenne megnézni a számokat - hogy milyen életszínvonalat és gazdaságot látunk a Balkán északi részén.

A tisztánlátásunkat nem segíti, hogy a Balkánról, Szerbiáról, Boszniáról, Montenegróról csak akkor hallunk ha balhé van, ha tömegverekedés, gyújtogatás stb. Ha ez velünk történik, fel vagyunk háborodva.

Neked - ha nem mint elfoglaló voltál ott a macedón görög határon - ráadásul még inkább gondolom csak a rossz hírek jönnek.

Summa summarum: túl sokat olvastál ki abból a pár sorból (érdekes te vagy a második), nem volt benne semmi rajongás, vagy likeolás. Amit megjegyeztem az az volt, hogy az egésznek piknik hangulata van, (a Kossuth téren vagy a tévénél nem voltak öreg nénik és bácsik), és hogy imádnak beszélgetni. Innen jutottuk el most ide a GDP-hez meg a rajongáshoz. Őszintén, ezek nem voltak benne.

üdv
wp