szerda, augusztus 10, 2011

Szeptember 11 évfordulója

10 éves évfordulója az al-Káida terrortámadásának. Ebből az alkalomból gondolom a világon mindenhol lesznek tudományos konferenciák és megemlékezések. Úgy emlékszem lesz egy New Yorkban, egy eszméletlen nagy, ahol ott lesznek a világ top kutatói. Kutatók, olyanok akik kutatóintézetekben dolgoznak és publikálnak.

Onnan jutott eszembe, hogy olvasom a kormany.hu hírét miszerint az ICDT és a TEK is szervez egy-egy konferenciát, sőt állítólag a munkahelyem is, a Magyar Külügyi Intézet. A programok még nem ismertek.

2011 nem csak a tíz éves évforduló kapcsán érdekes, hanem azért mert, tényleg egy csomó folyamat csúcsosodott ki napjainkra. Ami hirtelen eszembe jut:
- Bin Láden halála és az utódlás, ez nyilvánvaló
- Az iraki kérdés lecsengése, USA december 31ig kivonul, iraki al-Káida marginalizálódott
- Az afganisztáni rendezés, USA/ISAF levonulás és benne a tálibok és az al-Káida
- Arab forradalmak és al-Káida/dzsihádista szervezetek viszonya, esélye
- Jemen, itt itteni al-Káidát tartja az USA a legveszélyesebb filiálénak. Egyesültek a szaúdi al-Káidával, itt bujkál Anwar al-Awlaki a mesteri propagandista és szervező (itt egy amerikai cikk arról, hogy 2011-ben mennyivel többet tudunk a szaúdiak szerepéről 9/11 kapcsán, ezt akkor az amerikai hatóságok megpróbálták tompítani. A szaúdiak is. Awlaki - akkor még csak egy kis helyi imám Los Angelesben (az USAban született) - vendégül látott és támogatott két elkövetőt a 19-ből, akik LA-be érkeztek teljesen idegenül. Az FBI ki is hallgatta, de nem volt semmi egyéb. Még évekig élt az USA-ban.
- A dzsihádista propaganda szerepe, ereje és témái, ez is ár önálló kutatások tárgya, ráadásul eszméletlenül népszerű.
- Új trendek a mobilizációban, al-Káida és a dzsihádisták lehetőségei Európában és az USA-ban. Nagyon érzékeny, gyakorlatilag ez az amivel lázba lehet hozni egy politikust is, mert a bőrén érezheti.
- Még vannak az örök témák, amikről alig tudtunk meg újat az elmúlt években, mint a finanszírozás (állandóan csak a Hawala-ról írnak) és a bio/szájber/nukleáris és egyéb tömegpusztító terrorizmusok, amikben nem nagyon hiszek.

Reméljük ezek a témák is szóba kerülnek majd az elkövetkező konferenciákon.

Itt a kormany.hu-s hír:
Nagyszabású megemlékezések 9/11 10. évfordulóján
2011. augusztus 10. 12:59

2011. szeptember 11., az Egyesült Államokban történt tragikus terrortámadás tízedik évfordulójához közeledve, a méltó megemlékezés jegyében a Külügyminisztérium és a budapesti amerikai nagykövetség támogatásával szeptember 9-én konferenciát szervez a Demokratikus Átalakulásért Intézet, szeptember 29-30-án pedig a Terrorelhárítási Központ és a BM Tudományos Tanácsa tart nemzetközi konferenciát.

2011. szeptember 11-én este a Deák téri evangélikus templomban emlékkoncertet szervezünk a Budapestre akkreditált diplomáciai testület tagjai és a magyar politikai vezetés részére köztársasági elnök úr részvételével.

Az elmúlt tíz évben Magyarország több területen, számtalan formában részt vett a nemzetközi terrorizmus elleni erőfeszítésekben, ez irányú elkötelezettségünket, az áldozatok iránt érzett együttérzésünket a 2001. szeptember 11-i eseményekről való méltó megemlékezéssel is hangsúlyozni kívánjuk.

(Külügyminisztérium)

Nincsenek megjegyzések: