hétfő, november 14, 2011

Magyar jelenlét Baghlanban 2014 után

Igazából csak egy tipp, hol másutt tegye meg az ember mint a blogján. Olvastam ezt a rövid kis anyagot US military's role in Afghanistan after 2014 címmel, érdemes elolvasni önmagában, hogy az amerikaiak mit gondolnak 2014 után saját magukra nézve. Nem sok mindent, de már foglalkoznak vele és beszélnek róla.

Egy mondta ütötte meg a fülemet, ami beindította ezt a mai posztot:US forces will share bases with Afghan security forces, Allen said.

Azt gondolom 2014 után leépül a PRT, kb egy, másfél év alatt. A fejlesztési és katonai feladatok szét fognak válni. A PRT és az OMLT talán egyesül, legalábbi feladataiban. Szerintem a PEK-i bázis majd megszűnik és mindenki ki megy Khilagayra.

A durván 100-200 fős leendő egységnek a felhatalmazása erősebb lesz a PRT-nál, talán olyan mint a OMLT-é, vagy még erősebb. Mit akarok ezzel mondani, több lesz mint a tábort őrző egység, de nem fog pro aktívan, önállóan offenzív műveleteket végrehajtani (talán nem is tudna), de az afgán zászlóaljjal együtt fog közösen műveleteket végrehajtani. Ja igen, és egy bázison fogna lakni.

A fejlesztési tevélenységünk folytatódni fog, de nem ebben a formában (mint PRT). Fejlesztési források remélem lesznek, kellenek, mert ami most van az fügefalevélnek is kevés. 2012-ben 115 millió lesz az egész világra. Ebből jut majd valamennyi Afganisztánra Baghlanba.

Majd el nem felejtsek 2015 visszatérni ehhez a poszthoz.

Ha még van valakinek komoly elképzelése, hogy mi lesz, jöhetnek, de legalább jeligével :)

Nincsenek megjegyzések: