szerda, november 16, 2011

Új harcok, új párt Líbiában

Egy pár dolog össegyűlt itt napokban. A líbiai vezetés Kadhafi halála után bejelentette Líbia felszabadulását (október 23) és így kezdetét veheti az a 20 hónapos ütemterv, amelynek a végén új alkotmány és új állam születik majd.
A 20 hónapos ütemeterv az átmeneti kormány honlapján található arabul. Ezzel majd egyszer részletesebben is foglalkozom.
Líbia kapcsán az a legnagyobb kérdés (szerintem), hogy sikerül-e a győztes feleknek együtt maradni, és felépíteni valami újat, ami nem diktatúra lesz, ahogy biztosítani fog valami minimális pluralizmust. A győzetesek között több törés vonal is van. Ott vannak a szekilárisok és iszlamisták, ott vannak szélsőséges szalafita csoportok, és szerint az al-Káida is jelen van. Van regionális ellentét (Tripoli vs Bengházi) van etnikai (arab vs. berber) és mivel kevés hagyománya van a problémák békés rendezésének, ezért a jövő nem feltétlenül a békés átmenet irányába mutat.
Mi a hír? Ez itt a NYT: At Least Six Are Killed as Libyan Militias Clash on Coastal Highway Near Tripoli. Minden erőszakos rendszerváltás következő lépése a fegyveres csoportok leszerelése. Ahogy kivettem a hírekből Tripoli bevételében két csoport játszott főszerepet. A volt terrorista Belhadzs csapatai és a Nafúsza hegységből lerohanó berber milíciáknak. A fenti hír arról szól, hogy két helyi milícia esett egymásnak Tripoli mellett. Jöhet még több ilyen hír.
A másik hír politikai. Tripoliban új iszlamista politikai párt jött létre, hogy magát és az ideolgiát is megmérettesse az elkövetkezendő választásokon. Az új párt vezetője ali asz-Szalabi (angolosan al-Sallabi vagy Salabi), akiről egy pár dolgot már összeszedett Marton Peti a blogján: A katari fegyverszállítmányoknak nagy jelentősége volt. A Reuters cikke ezt úgy magyarázza, mintha mindez egy személyes kapcsolatra lenne visszavezethető, méghozzá egy Ali asz-Szalabi nevű líbiai vallástudós katari emigrációjára. Asz-Szalabi sokakat megnyert magának a katari emír környezetében az elmúlt években állítólag, és innen Katar lelkesedése az ügyben - legalább részben. Én figyelemre méltónak tartom ezt a dolgot egyébként, legalább annyiban, hogy Link_Elek kollégával korábban kommentet váltottunk Ali asz-Szalabi testvéréről, Iszmail asz-Szalabiról, aki a bengázi "Február 17-es alakulat" nevű formáció, és így 5000 ember vezetőjeként fontos szerepet játszott a harcokban. Nála is szolgáltak a Líbiai Iszlám Harci Csoport emberei közül, de asz-Szalabi saját elmondása szerint nem volt tagja az utóbbinak, és Abdelhakim Belhádzshoz sem fűzte korábban szoros kapcsolat.
dsa Szóval ez Szalabi és mint látni testvére is jelentős pozíciókkal rendelkezik. Ha a fentiek mind igazak a Szalabikra és Belhadzsra nézve, akár még a líbia iszlamsiták egyik látható megosztottságának a tanúi lehetünk, bár ez (hogy az iszlamisták osztódnak-e majd vagy sem) csak igzán a tétet jelentő megmérettetések előtt fog kiderülni.
És milyen lesz asz-Szalabui pártja? Amit a legtöbb hír kiemel az valahogy a moderate nézetek, plan for a liberal islamic state, meg hasonlók. Szóval az egyébként tényleg neves gondolkodó és ideológus vagy nyugatbarát szöveget nyom a kedélyek csillapítására, vagy tényleg valami eredeti dolog megvalósítását javasolja.
Az utolsó hír inkább érdekes. Saif al-Islam, Kadhafi fia Nigerben van, az ország menedéket adott neki. Ez abból a szempontból mindenképpen rossz, hogy K egykori híveinek nem veszett el minden reménye. Nem tudni mit vár el Niger Saiftól, háziőrizetben lesz-e vagy sem, de valszeg Sauf nem fogja feladni a szervezkedést addig, amíg lesz lehetősége, pénze stb. Megdönteni már nem fogja a rendszert persze, de még sok mindenben bekavarhat.
A cikk második fele egyébként nagyon érdekes, arról szól, hogy Saif és a diktatúra miként manipulálta a focit.

Nincsenek megjegyzések: