szombat, november 19, 2011

Biztonsági helyzet Baghlanban

Szlankó Bálint ismét kint töltött a OMLT-vel 2 vagy három hetet. A tapasztalatok eredménye a Index-en megjelent videok, eddig kettő volt. Született két cikk egy a Vasárnapi Hírek, egy a Magyar Narancsba, majd ha Bálint felteszi őket a blogjára átlinkelem.

Mielőtt elfelejtem nagyon pöpec kis videoriport ez, a katonákon ugyan látszik hogy néha meg vannak illetődve a kamera láttán, de csak nagyon néha. Egyébként őszinték, normálisak és meglepő nyugalommal nyilatkoznak erről a katonák=zsoldosok baromságról. És ezt is jól megmagyarázzák

Beteszem a video sorozat második részét. Én egybe láttam a három részt, úgyhogy most kicsit meg is lepődtem, hogy itt részekben vannak. A magyar százados meglátásai nagyon találnak, vagy legalábbis én nagyon egyetértek velük. Valamelyik részben van, hogy hogy lehetne az afgán hadsereget felhozni, az teli találat. Mert azt mindenki látja, hogy nem lehet az afgán katonákat nyugati értelemben "használni", de keveseknek van rá megoldása. Még levesebbeknek, akikkel egyetértek.

A másik tanulságos mondat egy afgán öreg szájából hangzik el. Fontos üzenetek mindazok számára, akik itthon és nyugaton azzal szokták fitymálni az ISAF/NATO erőfeszítéseit, hogy az afgánok már visszasírják a tálibokat. Azt mondja az öreg (kb.): Mi a szegénységgel meg vagyunk elégedve, csak nyugtunk legyen. A tálibok sem érnek sokat és úgy tűnik a kormány sem.

Mielőtt jön a video, még annyit a kontextusról, hogy Baghlan tartománynak két zűrös része volt: Baghlan Jadid járás hosszában a főút mentén, különösen a bal oldalán, és Dand-e Ghori körzet, ami Pul-i Khumri járás része. Első lépésként 2009 végén 2010 elején megnövelték a nemzetközi erők létszámát a tartományban. Egy zászlóalji német és egy századnyi amerikai katona, plusz az össze technika, ami jött velük plusz egy 12 fős amerikai különleges műveleti csoport (belőlük már kettő van)

2010 tavaszától folyamatosan mennek a műveletek. Először Baghlan Jadid járást képzeletben félbevágták és az első műveletek a középső részről indultak dél felé (az a zavaros terület középső harmadát tisztították először.) Ezek befejezése után délre folytatták műveleteket ősszel és 2011 elején. Ez volt Dand-e Ghori, mire én kiértem 2011 januárjában már pont befejeződtek a műveletek.

2011 őszén az addig érintetlen felső egyharmadnak mentek neki, de itt már afgánok játszották a főszerepet. Az azóta megölt Daud Daud tábornok. Ezek a műveletek ebben a felső egyharmadban gyorsan és összecsapások nélkül mentek le. Ha jól értettem, ugyanezen a területen mentek most is a műveletek. Azaz az ellenállók mindig elszivárogtak innen aztán visszatértek.

Ehhez képest a másik kétharmad területen állítólag sokat javult a helyzet, részben a megnövelt katonai jelenlét, részben az egykori ellenállókból létrehozott Afghan Local Police egységek révén (egy ilyen formációval futnak össze a magyar katonák ebben vagy a következő részben), részben az amerikai különleges erők (OD-A)"vadászása" miatt. Az ALP egységek felállítása és működtetése teljes egészében az OD-A erőknek köszönhető.



Ja és hogy miért kezdtem írni, túl azon, hogy jó megdicsérjem Bálintot. Hogy leírjam, amit Bálint nem részletezett a videoban, de elmondta nekem mikor beszélgettünk.

Amit most itt leírók, az mind állítólag mert Bálint értelemszerűen nem ezekre figyelt elsősorban. A fenti művelet (amelynek nem emlékezett a nevére) Baghlan Jadid tartomány északi részén a kunduzi tartományi határhoz közel zajlott. A műveletben részt vett az afgán zászlóalj, a német Task Force MeS (asszem ez is zászlóalj szintű) és az amerikaiak.

A kandakból az 1, 2 és a 3 század volt kint, van egy új, negyedik lövészszázad, ők bent maradtak. A TF MeS-ből két század vett rész.

Ez a Baghlan Jadid északi része számukra van kikerekítve, Puze-i San-ban van egy hatalmas tábor ami a Task Force még tavaly épített ki magának., most állítólag átépítik.

6 megjegyzés:

bokrif írta...

A kandak tudtommal zászlóaljat jelent. A Szlankó-könyvben is így szerepel. Tehát a bejegyzés szerzője századot akart írni. ;)

Névtelen írta...

javítottam, köszi
wp

Szlankó Bálint írta...

meg mindig negyedik loveszZASZLOALJ szerepel te csöcs:)

PlasZeb írta...

http://honvedelem.hu/cikk/29011/meghalt-ket-afgan-rendor-nato-katonakkal-vivott-osszetuzesben

Ez is olyan mint a videóban, hogy későn jut el az infó. Nagyon messzinek tűnik itt a kivonulás még.

Névtelen írta...

Hello Csöcs

jjaaaa, havítom.
wp

PlasZeb írta...

Az új videóban is van már két kedvencem. Az egyik amikor a végén úgy irányítja a szamaras kocsit a katona, mintha egy vadászgépet kellene levezetni az anyahajóra :))
A másik kicsit szomorúbb: ilyen időjárásban azt csinál velünk az ellenség, amit szeretne. - azért ez érdekesen hangzik.