péntek, október 14, 2011

NATO konferencia Szombathelyen

Nézem a HM Tükört és látom, hogy Szombathelyen csütörtökön valóságos biztonságpolitikai megakonferencia lesz. A program szerint az esemény címe a Hazánk a folyamatosan megújuló NATO-ban. Elsőre azt gondoltam, hogy talán a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel közösen történt a szervezés de a neten ennek nyomát nem lelem.

A főszervező egyébként a Magyar Atlanti Tanács, majdnem a teljes HM vezetés felvonult. Azon gondolkodom, hogy tetszik vagy nem mennyire Afganisztán határoz meg minket. Ott a PRT parancsok a végén, az egyértelmű. Sztáray Péter a külügyből (aki egyébként a Contact Group magyar Af/Pak képviselője) a kihívások kapcsán Afganisztánról és az arab világról fog gondolom beszélni. Fodor Lajos a HM missziók kapcsán biztos megemlíti a Balkánt és ENSZ missziókat is, de a hajtás, a látvány Afganisztán lesz.
Gondolom azért a NATO és tagságunk lesz a fő mondanivaló, mert a Magyar Atlanti Tanács fő profilja ez, népszerűsítés, ismeretterjesztés, gondolat ébresztés és a kapcsolatok ápolása. Tényleg csak azt lenne jó tudni, hogy hol tartják és kiknek.

Alább a teljes hivatalos szöveg:
A Magyar Atlanti Tanács ,,Hazánk a folyamatosan megújuló NATO-ban” címmel 10. 30-tól konferenciát rendez, amelyen 10.45-11.15 között előadást tart Hende Csaba honvédelmi miniszter ,,Magyarország a NATO-ban és a NATO Magyarországon” címmel. Ezt követően 11.15-11.45 óra között Fodor Lajos a HM közigazgatási államtitkára ,,Nemzeti érdekeink érvényesítése a Magyar Honvédség nemzetközi műveletekben történő részvételén keresztül” címmel tart előadást. 11.50-12.00 óra között dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka megnyitja „A Magyar Néphadseregtől a NATO tagság” c. kiállítást. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára dr. Sztáray Péter 12.15-12.25 között a „Biztonságpolitika aktuális kérdéseiről” beszél, míg dr. Boldizsár Gábor ezredesnek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem megbízott katonai főigazgatójának, az afganisztáni PRT 8 parancsnokának élménybeszámolója lesz hallható.


Ja még annyit, hogy érdemes ellátogatni a Magyar Atlanti Tanács weboldalára, mert durván transzparens. Ennek már csak azért is örülök, mert én is tagja vagyok a szervezetnek. Itt megtalálható midnen a 2010-es büdzséről, gazdálkodásról stb. és a 2011-es tervekről. Nem tudom mi volt korábban, de ez most jó.

****Az első kmmentből kiderült, hogy a konferencia a városházán lesz.
************ Azóta újra feltettem ezt a posztot. Mivel két darab lett belőle, ezért aze lőzőt letörötltem. Így letörlődött a komment is :)

Nincsenek megjegyzések: