vasárnap, október 09, 2011

10 éve kezdődött II.

Ahhoz képest, hogy nem volt mit mondanom, megkérdeztem többen is, így lett mit mondanom.

Itt a Népszabadság (Afganisztán nem lesz a NATO sírja) és a Magyar Hírlap cikke (Tíz év alatt még félúton sem).

Gyarmati István cikke is itt van (Miért állunk vesztésre Afganisztánban?). Nagyon ősziten, nagyon pontos helyzet értékelés. Különösen az, hogy teljesen hibás elvárásokkal mentünk be Afganisztánba, és hogy ezt le kell egyszerűsíteni. Egyedül a végével vitatkoznék.

Ha sikerülne egy az afgánok számára a jelenleginél elfogadhatóbb átmeneti kormányzat létrehozása, amely hitelesebben tárgyalhat a talibánokkal, ... Ez az egyik. Ha jól értem le kellene cserélnünk a jelenlegit egy másikra. Nekünk? Nygatnak?Az afgánok a jelenlegi kormányt is miénknek érzik és nem a sajátjuknak. A következőt is annak fogják érezni. Az egyetlen reális alternatzív erő Afganisztánban, amely a jelenlegi rendszerben legitim, csak jobban utálja a tálibokat, nekik az eddigi tárgyalások is felértek már egy árulással.

A másik: "Ha annyit sikerülne elérnünk, hogy kialakuljon egy laza „szövetség”, amelyben a helyi erők viszonylag szabadon kormányoznák az általuk ellenőrzött területet, a központi kormány pedig a legfontosabb tevékenységekre terjesztené ki hatalmát, egy életképes állam jöhetne létre." Ezzel teljesen egyetértek, de ilyet egyetlen politikai vezető sem akar Afganisztánban. Ez a tragédia, mindenki az egészet akarja, holott tudja, hogy azt meg a másik (többi) oldal nem fogadná el.

Végül itt a NATO hivatalos kommünikéje a 10 éves évforduló kapcsán az eredményekről.
Over the past 10 years, Afghanistan has made remarkable progress in shaking off the rule of the Taliban to enter a new era of economic and technological progress and development to include:

• More than 7 million students are in schools across Afghanistan, one third of them girls.

• 50 percent of Afghans have televisions, compared with almost none in 2001

• Afghans can watch 75 television stations and listen to 175 radio stations

• An estimated 60% of Afghans have cell phones
OK, ez sem kevés. Mondjuk aranyáron érték el az afgánok. Mondjuk egy csúnya tévedés van benne. Az utolsó 3 pont eléréséhez a nyugatnak, a nyugati fejlesztési pénzeknek, segélyeknek vajmi kevés köze volt.

Ezen a linken a NATO elmúlt másfél éve van leírva számokban. És ezt elolvasva igaza van Gyarmatinak. Az elmúlt idősakban egyedül Dél-Nyugat és Dél-Afganisztánban sikerült szignifikáns csökkenéstz elérni az erőszakban, máshol csak nagyon mnimálisat. Van olyan érzésem, hogy az ISAF-ben eleve erre a két régióra (gyakorlatilag Helmand és Kandahár, esetleg Uruzgán éás Zabul) koncentráltak, de akkor ezt elfelejteték kommunikálni. Azt lehetett várni, hogy a + 30000 fővel mindenhol meg akarják fordítani a trendeket.

**** Még utólag ide csempészem ezt a linket a UNAMAtól, mert az ő októberi jelentésük a civil áldozatokról egy kissé más adolgokat mutatott.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

GYI cikkéről:
sztem 40%-ban hülyeség amit ír, a többi meg közhely. Nem tudom hányszor járt kint a helyszínen és mennyi időt töltött el ez az ember Afganisztánban nem hinném hogy sokat, ez látszik is a cikkből.

Pl. minél keményebben lépnek fel a katonák, annál nagyobb a káosz, annál töb civil (is) meghal, annál nagyobb a szegénység, annál több a talibán helper, de inkább talibán lesz. persze ha mindenkit kinyírsz akkor rend lesz...az nyilvánvaló, hogy az erőszak erőszakot szül...

Másik: afganisztánban tulajdonképpen megnyertük (volna) a háborút, csak éppen regionális politikai, gazdasági és egyéb érdekek és Pakisztán miatt nem jött össze...szval mára már rossz helyen van a NATO és ISAF ezt kompenzálni próbálja a cia
arról gőze sincs a cikkírónak, hogy tulképpen Pakisztánban is háború folyik és a tervezés, fegyvergyártás, logisztika, források innen mennek át Afg.ba
csak egy példa: nem a talpasokat lövik ki a dronok...

http://en.wikipedia.org/wiki/Drone_attacks_in_Pakistan

(és ez csak a wikipedia, mi más lehetett még...)

és még: az igazi tálibokkal nem lehet tárgyalni, akivel meg leültek azokat vagy manipulálták, vagy senkik voltak a rendszerben.

az viszont tuti, hogy pár hónapon belül váltási folyamat megy majd végbe a hatalomban, mert már egyre több csoportosulás van az országban, akiknek elege van az egészből és nem tálibok

a legnagyobb baj, hogy az elhúzódó beavatkozás még a korábban tálib semleges, vagy tálib ellenes lakosságot is egyre több estben tálib helperré teszi, így veszítve el szép lassan a lakosság támogatását, ráadásul pakisztánban az összefüggő talibán területekkel semmi nem történt,
+ még lehetne folytatni...

Névtelen írta...

Hello

Írj kérlek egy másik kommentet is, amikor pár hónapon belül megkezdődik a váltási folyamat, mert ez nekem

Úgy tudom Gy. járt már Afganisztánban, még több embert ismert, akik nála jobban ismerik és tapasztalták az afganisztáni helyzetet, és szerintem ismeri a Pakisztán felől jelentkező, általad felsorolt problémákat is.

Egyébként attól mert valaki sok időt eltölt Afganisztánban még nem biztos, hogy érteni fog hozzá.

Például több PRT parancsnokot ismerek, akik 6 hónap után másképp látják a problémákat és a megoldásokat is. A többi katonáról nem is beszélve. Kinek van igaza?

Valamiért ma újraolvastam Gy cikkét, és a áldozatoktól való nyugati félelem kapcsán írt gondolatai azok szerintem nem közhelyek. Erről, ezekről nem szokott beszélni senki, hogy gyakorlatilag a nagy aggódásban már nem lehet háborúzni, mert fosás van egyből.
üdv
wp
egyébként nem egyszerű cikket írni, úgy általában is, meg úgy is, hogy 5000 karakterbe minden beleférjen

loislane írta...

"S azon sem érdemes siránkozni – majd a történészek talán levonják a megfelelő tanulságokat –, hogy hogyan lehetett volna jól csinálni (mert lehetett volna)" Totálisan értelmetlen, gyermeteg mondat az úgynevezett cikkből. Merthogy ha valóban szakértője vagyok a témának, a kis dolgozat épp itt kellene, hogy kezdődjön, nevezetesen, ha már ilyen biztos vagyok benne, hogy "jól is lehetett volna csinálni", akkor itt elkezdem kifejteni, hogy mégis hogyan, nem zárójelezve utalgatok a nagy büdös semmire...Ez esetben ez nem történt meg - nem mintha meglepne. Újdonságértéke sincs az írásnak, akit érdekelt a téma, eddig is tudta a pontokba szedett "bölcsességeket",.

Névtelen írta...

hmmm Sajnos utólag már okosak vagyunk! Én is:)
Szerintem Wp-nak van igaza, mivel tök mind1 mennyit voltál Afganisztánban, akkor is csak egy kis szeletét láttad a valóságnak(amit senki se lát reálisan:(
Amit a sok kutató, meg szaki leír azok metszetében van a tuti.
"szóltak a haverok, hogy menjünk be egy balhés kocsmába hátha akkor nyugisabb lesz, oszt észre se vettük, hogy a bazi nagy verekedés közepén vagyunk."