csütörtök, október 20, 2011

Kadhafi halála

Ma meghalt LADHAFI: Nem lesznek olyan problémáink mint bin Láden halálával az biztos. Ha valaki nem látta még, ezen a blogon megnézheti Kadhafi és belügyminiszterének
holttestét.

Igazából ez volt az amit elszúrt nagyon az USA. Amikor bin Ládent megölték, élénk vita bontakozott ki, hogy megmutassák e a holtestet a nyilvánosság számára vagy sem. Akkor nyugati fejjel gondolkodva, a nyugati érzékenységet szem előtt tartva nem volt a válasz. Mert majd mit gondolnak az arabok, a muszlimok. Hoztak mindenféle érvelést.

Ehelyett meg kellett volna nézni az al-Jazeera-t vagy a számtalan arab hírtévék anyagait konflitkusokról, tüntetésekről, az arab tavaszról. Mióta erről felvilágosított engem egy orientalista barátom, én is más szemmel nézem az ilyen anyagokat.

Nem tudom miért, de az arabok teljesen másképp állnak ehhez hozzá. Az a fajta túlérzékenység a pusztulás, a halál, a vér iránt ami nyugaton van, ott nincs. Szír, líbiai események kapcsán simán látni szétlőttfejű tüntetőt (azaz nincs meg a feje), zafatokban lógó lábó sebesültet kórházi ágyon, kézfejét repeszelvitte kisgyereket. Aki emlékszik a régebbi iraki anyagokra (amikor még Irak téma volt), vagy Gázára, ott is számtalan felvétel juthat eszébe. A pusztulás, a rombolás, a a hús plasztikus, nem szépítő ábrázolása abban a kultúrában valamiért belefér az esti hiradóba, még akkor is ha ott is felhívják az ember véleményét előtte, hogy véres látvány jön.

Ezt kellett volna az USA-nak is tennie, most már belátom. Megmutatni a lelőtt bin Ládent. Végül is nem minket erről meggyőznie, hanem az iszlám világot. Saját hibájukba estek.

Amit pedig a Psozt Kadhafi jövőt illeti, két dolog. Egyrészt az érdekesség kedvéért, itt a külügy sajtóközelémeny:
Martonyi János külügyminiszter nyilatkozata

A mai napon a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erői elfoglalták a diktatúra által ellenőrzött utolsó várost, Szirtet, melynek ostroma során meg nem erősített hírek szerint életét vesztette Kadhafi ezredes. Halála az önkényuralom több évtizedes uralmának végét jelenti, és új fejezetet nyit Líbia történelmében.

Üdvözöljük, hogy a Kadhafi–rendszer utolsó bástyájának számító Szirt elfoglalásával az ÁNT az ország egész területére kiterjesztette fennhatóságát, ami fontos mérföldkő az új rendszer demokratikus konszolidációjának folyamatában. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy az ÁNT az új, demokratikus Líbia megteremtése érdekében helyreállítsa a rendet, megalakítsa az ideiglenes kormányt, és megkezdje az előkészületeket a választások kiírására. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a bűncselekmények felderítésére, majd a felelősségre vonásra törvényes kereteken belül, jogszerűen kerüljön sor, és meginduljon a nemzeti megbékélés folyamata.

Hazánk kész arra, hogy a líbiai átalakulásában eddig játszott kiemelt szerepét folytatva, aktívan járuljon hozzá a szabad, szuverén és demokratikus Líbia megteremtéséhez, és a kétoldalú, Európai Unión belüli és más nemzetközi fórumokon megkezdett egyeztetések alapján részt vegyen az ország újjáépítésében.
Martonyi János s.k.


Másrészt itt egy ultra rövid véleményem a hvg.hu-n. Annyit tévedtem, hogy szeptemberben 20 hónapos, tehát nem 22 hónapos tervről beszéltek.

2 megjegyzés:

Eaven írta...

Ha ő egy vállalat lett volna azt mondanánk: "ezt már beárazta a piac". Fura belegondolni, hogy ő hatalmon volt mikor én még meg sem születtem és most a halála mégsem változtat már semmin. Erre már mindenki felkészült és tervezgeti a jövőt.
Szerintem élég világosan látható mit lehet várni. A nyugatiak kiskirályok lesznek nyugaton, a keletiek keleten, köztük a sivatag. Az eredmény egy félig-meddig bevallottam föderalisztikus állam lesz.
Viszont van itt egy érdekes kérdés amiről még nem esett szó, legalábbis én nem találkoztam vele. Hogyan viszonyul a nyugati segítséggel de egyben saját erejéből is hatalomra került líbiai vezetés a szíriai eseményekhez.
Van pénzük (olaj), vannak fegyvereik (nyugat+ az örökség), komoly harci tapasztalatok, kiemelten a felkelésben és ideológiai okuk lenne (arabok+muszlimok+felkelők+nem barátai Izraelnek). Csak én látom úgy, hogy szinte adja magát, az új Líbia a tökéletes beavatkozó fél Szíriában?

Névtelen írta...

"Nem szabad elfelejtenünk, hogy a történelem során mindig is voltak olyan zsarnokok és gyilkosok, akik egy ideig legyőzhetetlennek tűntek, de végül mindig elbuktak. Mindig." - Mahatma Gandhi (src: citatum.hu)