szerda, szeptember 21, 2011

ENSZ csúcs és Líbia

New Yorkban ENSZ Közgyűlés van, a világ vezetői jönnek mennek, nagy dolgokról esz szó. Talána legfontosabb majd a Palesztín állam kikiáltásának az ügye lesz, ami amennyire értek hozzá (nem nagyon) érdemben sokat nem fog változtatni a jelenlegi helyzeten. Hétfőn lesz a Külügyi Intézetben erről egy minikonferencia.

A mostani ENSZ Közgyűlésen születik döntés a 2012-2013-as ENSZ BT nem állandó tagok megválasztásáról is, amiben mi is érdekeltek vagyunk.

De nem erről akartam írni, hanem Líbiáról. A ENSZ csúcs kapcsán egybegyűltek a Friends of Libya csoport tagjai. Szerintem ez valami informális csoport azokból, akik a konfliktus kezdete óta a líbiai változások mellett volta. Az eseményről beszámol a kormany.hu (Martonyi János részt vett a Líbia Barátai Csoport magas szintű ülésén New Yorkban), amely szerint most először hívták meg Magyarországot erre, érdemei elismerése mellett. Ezt el is hiszem, tényleg bravúrosnak tűnik, hogy működtettük a követséget Tripoliban, de közben a csendben volt a diplomata aki azóta is tartja a kapcsolatot a Bengháziban az átmeneti kormánnyal. Ezt Martonyi már másodszorra említi.

Azt kell mondjam, Líbia kapcsán a magyar külügy, külpolitika rég nem látott aktivitással működött, leginkább szerintem a külügyminiszternek köszönhetően. Több ilyen kellene. De például itt van az ENSZ BT kampányunk is. És itt volt az EU elnökség is. Nem is rossz.

Rákeresve a hírre kiderült, hogy az eseményen ott volt a NATO főtitkár is. Így nem véletlen az időzítés, hogy a Észak-Atlanti Tanács meghosszabbította a NATO missziót újabb 90 nappal.

Részt vett az eseményen az ENSZ főtitkár is. Ennek kapcsán vettem észre, hogy új BT határozat is született (2009-es), amely alapján Líbiában új ENSZ misszió fog létrejönni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Függetlenül attól, hogy Halálcsillaggal pályáztunk, vajon megkapjuk a lehetőséget a BT tagságra?

http://vakbarat.index.hu/kulfold/2010/11/16/a_halalcsillagal_tamadja_hazank_az_ensz_bt-t/