péntek, augusztus 19, 2011

Küzdelem az ideiglenes ENSZ BT tagságért

"Rögös út az ENSZ BT tagság felé" címmel (ez sincs fent a neten) van egy remek cikk a tegnapi Magyar Nemzetben Sitkei Levente tollából. Remek, mert egy olyan külpolitikai témával foglalkozik Magyarországnak fontos (és nem ír róla senki) és remek mert jók a példák benne. Érdekes na.

Valahogy szeptember vagy októberben választanak az ENSZ BT-be új ideiglenes tagokat ( a cikk szerint szeptember, de én októbert hallottam). Nem vagyok még tisztában a részletekkel a választási mikéntjéről, de ahogy értem régiók vannak, és egy-egy régióból választ egy országot az összes ENSZ tagország. A mi régiónk a hidegháború időkből itt marad volt szocialista országok plusz a volt szovjet tagországok (ezt is csak saccolom). Ebben benne vannak a kaukázusi országok biztos, de nem tudom benne vannak-e a közép-ázsiai országok.

Jelen pillanatban három ország van itt versenyben: Szlovénia, Magyarország és Azerbajdzsán.

A választás sajátos matekozás szerint mennek a döntések. Mivel az ENSZ tagok nagy többsége harmadik világbeli, fejlődő ország, olyan dolgok számítanak, mint hogy egy-egy aspiráns miként szerepet vállal a nemzetközi segélyezésben, békefenntartásban, mennyire támogatja a kis országok érdekeit, vagy a palesztin-kérdést. Az is jellemző, hogy a tagországok blokkokban szavaznak. Ahogy Sitkei írja, az Arab Liga egy blokkban, az El nem kötelezettek mozgalma egy blokkban, Latin-Amerika egy blokkban, EU egy blokkban, stb.

Sitkei szerint köztünk és a szlovénok között dőlhet el a verseny. A szlovénok pl sokkal jobban állnak a palesztin-kérdésben (támogatóbbak, így számíthatnak az Arab Liga 22 szavazatára a logika szerint).

Ebbe még bele kell ásnom magam, de a cikk jó muníció. Nekem azért úgy tűnik az azeriek se rosszak. Nemrég léptek be az El nem kötelezettek mozgalmába, tagjai az Iszlám Konferencia Szervezetének (az 57 tagállam egymagában). Most olvasom közben átnevezték magukat az Iszlám Együttműködés Szervezetének. Az azeriek számíthatnak még szerintem a 15 poszt-szovjet állam többségére is (jó van átfedés pl a Iszlám Együttműködés Szervezetével).

A magyar ENSZ pályázatról van fent a Külügynek a honlapján is némi info.

Ja és még egy dolog. Most hogy átfutottam a EU elnökség naptárát (az is fent van a külügy honlapját) eszméltem rá, hogy az ez a félév óriási lehetőség volt Magyarországnak. Ahogy összerakom a darabokat most esik le, hogy ebben a félévben a világ idejött Magyarországra különböző EU-más kontinens találkozók révén. Volt EU-ASEM csúcs Gödöllőn pl. Az ASEM egy ázsiai regionális szervezet, ezt írta a találkozóról a net: A 27 Európai Uniós tagállam külpolitikusain kívül, 16 ázsiai ország, továbbá Ausztrália, Új-Zéland, Oroszország külügyminisztereit, valamint a Dél-kelet Ázsiai Nemzetek Szövetsége és az Európai Bizottság tisztségviselőit várják városunkba, akik a 10. Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) szakpolitikai tanácskozásán vesznek részt.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Asszem ez a poszt ide is illik. :)
http://urrepules.tumblr.com/post/1582906463/halalcsillaggal-palyazik-orszagunk-az-ensz