csütörtök, szeptember 15, 2011

Az afgán hadsereg etnikai összetétele

Januárban mikor kint voltak Afganisztánba, Kabulban találkoztam néhány magyar fiatal katonával, akik ha jól emlékszem a ISAF kiképző missziójában dolgoztak, a NMT-A-ban. Egy beszélgetésen voltunk a kiképző misszió amerikai helyettesénél, vártunk a visszaindulásra a KAIA-ra, mikor összefutottunk. Az egyik magyar katona azon a részlegen dolgozott, amely az afgán hadsereg toborzásának támogatásával foglalkozott, egyéni beosztásban. Mindjárt izgalomba jöttem (ki mitől izgalomba, ugye), mert az afgán hadsereg etnikai összetétele az egyik legérzékenyebb kérdés.

Sajnos csak egy kóla megivására való idő maradt

A probléma abban áll -legalábbis ezt tartotta az elemőzi vélekedés -, hogy a pastunok kis számban csatlakoznak az ANA-hoz, így az etnikai arány felborul. A tádzsikok, hazarák, és talán az üzbégek is túlreprezentálva lesznek, így a gyakorlatban az lesz, hogy megerősödhet egy etnikai konfliktus látszata (csak a látszata!) az afgán hadsereg (azaz a nem pastunok) és a tálibok/ellenállok (pastunok) között. Mondom a valóságban nincs így, mert az ellenállás nem csak pastunokból áll, és az ANA sem.

A gyakorlati problémákat az jelenti, hogy amikor az afgán hadsereg Helmandban meg Kandahárban harcol, akkor nem értenek esetleg szót a helyi lakossággal (dari vs. pastun).

Egyébként a tábornoki karban is alul vannak reprezentálva a pastunok, de ennek inkább az az oka, hogy a győztes Északi Szövetség hadurai lenyúlták a pozíciókat. Majd erről egyszer írok egy valami tanulmányt, a 2001-es kezdetekről van néhány adat.

Szóval a magyar katona ezen a részlegen dolgozott, mivel nem tudta hogy találkozunk, nem tudta, hogy ez érdekelne, így csak az emlékeiből mesélt. Azt mondta - nagy meglepetésemre, hogy igazából nincsenek ilyen feszültségek. A pastunok aránya nem annyira rossz mint a sajtó állítja, de persze azért nem is adják a hadsereg felét.

Kétkedve hallgattam.

Most itt van egy cikk: New Way to Count Afghan Army Recruits Reveals Old Problem.

Részben igazam volt, részben a katonának volt igaza. Dél-Afganisztánból valóban kevesen jelentkeznek (azok is főleg Farahból vagy Nimruzból), viszont Kelet-Afganisztánból, ami szintén pastun terület, nagyon sokan:
But a closer look at the tribes shows that nearly 70 percent of the recruits classified as southern Pashtuns actually came from the northeastern province of Nangarhar, mostly from a tribe, the Khogyani, which tribal analysts say migrated from the south decades ago. The jump should be no surprise: Nangarhar was already the country’s largest producer of recruits.

A cikknek egyébként az a mondanivalója, hogy a ISAF és az afgán HM új számítási módszert vezetett be, így a egyből megnőtt a pastunok aránya a seregben.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez szerintem komoly probléma, főleg a kivonulási stratégia szempontjából. Mi lesz így az ANA-val ha nem lesz ISAF?
Amúgy az ANP-nél is megvan ez a probléma és ez komoly konfliktusforrás Baghlanban.

Névtelen írta...

Lesz ISAF, nem vonul ki mind a 130000 katona. Kiképzők, mentorok maradnak 2014 után is. Az USA 201ig csak 30000 katonát von ki. Utána
még marad 100.000.
wp

Névtelen írta...

Úgy legye:)

Névtelen írta...

n