hétfő, július 04, 2011

OMLT tapasztalatok Baghlanból

Nagy meglepetésemre, és örömömre a Honvédségi Szemle online lett. Nem tudom, hogy csak az általam keresett szám, vagy minden más, de ez nagyon jó hír. A shahabuddini csata íródik tovább és ehhez finom muníciókat kínál (micsoda képzavar) a májusi számban két cikk is.

Rédei Róbert a negyedik váltás parancsnoka írt a PRT tapasztalatairól, kiképzésről és a kint létről. Ez önmagában érdekes és nagyon informatív

A másik cikk Madarász Gábor tollából A tüzérségi támogatás aktuális kérdései a manővererők
tűztámogató elemei és azok pusztító képességei tükrében
címet viseli.

Mindkét helyen lehet olvasni, ha nagyon szerényen is, a Shahabuddini két-három napról is. Fontos morzsák, mennek a a tanulmányba.

Ja és még egy fontos dolog. Az idézett Honvédségi Szemlében van egy írás Kolozsvári Sándortól. Egykor parancsnokára emlékezik Szíriából. Kolozsvári Sándor nyugalmazott ezredesnek van remek könyve, Akik túlélték a sikert. A kevés magyar katona könyv egyike. Még mielőtt tömeges félreértés áldozata leszek, katona könyvön azokat a könyveket értem, amely nem a HM hivatalos kiadásában jelentek meg. Személyes életeket, katona sorsokat írnak le és valamennyire őszinte bepillantást engednek a korba és az akkor honvédségbe.

A valamennyire is fontos látva, hogy milyen lelki sebeket, megbántásokat, elfojtásokat szednek össze a katonák karrierjük során. Persze, ezeket nem lehet mind elmondani. Ebből a szempontból egyébként a Honvédségi Szemle nekem meglepetés volt. Jó, érteni kell a szavakat, és olvasni néha a mondatok között, de így egész progresszív vélemények és konstruktív javaslatokat lehet kiolvasni. Érdekes szakdolgozat lenne egy nyelvésznek.

Nincsenek megjegyzések: