szerda, július 06, 2011

Baghlani képviselők és hírek (az elmúlt 2 hónapból)

Az erre létrehozott afgán bíróság végre eljutott oda, hogy megvizsgálta a 2010-es választások kapcsán benyújtott panaszokat. Összesen 62 képviselő esetén változtatták meg az eredeti eredményt.

Baghlanból 8 képviselő kerülhet be a parlamentbe, ebből kettő nő. Az AAN elemzése szerint 2 férfi képviselőjelölt nyert panaszával a tartományból. Ashequllah Wafa és Dr Nassim Mudaber a két szerencsés nyertes. Wafa kapcsán nem emlékszem, de Mudaber esetében biztos vagyok, hogy egyike volt annak a két képviselő jelöltnek, akik 2010-ben az eredményhirdetést követően tiltakozásképp a főutat. Igen, a demonstráló híveik kimentek Pul-i Khumri fölött (Szalang felé) a főútra, és állítólag valami konténereket raktak le. 3 napig tüntettek, mire valahogy leszerelték őket. Ki volt a másik tiltakozó képviselő?

Egyébként most nézem ezen az interaktív térképen, hogy Baghlanban 2010-ben 25 választó helységet zártak be a választások alatt, ezzel a top második.

Ja és kik estek ki Baghlanban? Delawar Aimaq és Muhammad Zahir Ghanizada. Nem tudom kicsodák ők, de ők szerezték a legkevesebb szavazatot a férfiak közül.

Most jut eszembe, annak idején én is elkövettem egy elemzést a választásról.

A neves amerikai közírót David Ignatiust elvitték Baghlanba. Ebben a cikkben az ottani SF parancsnokot Leonardo Di Caprio-hoz hasonlítja (mármint fizimiskára), ebből pedig kiderül, hogy a távozó Rodziguez tábornokot kísérte el.

Találkozott Gaji faluban Nur-ul Hakk-val, akit a magyar katonák is jól ismernek, és aki az Afghan Local Police egyik helyi oszlopos vezetője. Az ALP az amerikai hadsereg új kedvence, rengeteg erőt és erőforrást nyomnak bele.

Az amerikaiaknak elege lehet a tartományi rendőrfőnökből ( a magyarok is jól ismerik), mert Ignatius szerint: He [Rodriguez] had pushed the Afghan Interior Minister to fire the Baghlan chief of police. The hope is that the new force, which is intended to eventually have 100 branches, can work through tribal elders to build local security where the government can't or won't.

Két érdekes hír önmagában: Baghlan tartomány focicsapata 3:1-re verte Helmandot, illetve Pul-i Khumriban egy férfi egy görögdinnyében Allah nevét vélte felfedezni, amikor kettészelte a gyümölcsöt.

Biztonság: Ellenállók aktívak Tala wa Barfakban, Burkában tovább folytatódtak a műveletek az ellenállók ellen. Ide sejtik a tálibokat és az IMU tagjait is. Khinjanban kábszerkereskedőket fogtak el afgán rendőrök. Mullah Bashar (róla még sose hallottam) Dand-e Ghoriból megadta magát harmincötöd magával (az elég sok), Baghlan Jadidban öngyilkos kiképzőt fogtak a koalíciós erők, 40 baghlani rendőrt képeztek ki, hogy kik és mire az nem derül ki. Még május végén IED-t kapott egy rendőrautó a tartományi központban, és júni elején meglátogatta Fahim a tartományi és a járási kormányzókat. Húúúúúh, az érdekes lehetett, az ország (egyik) legerősebb embere szétnéz tartományban. Nincs benne ezekben a hírekben, de az ANA-t is támadás érte, 4 sebesült, egy halott. A tala wa barfaki NDS parancsnokot egyik munkatársa lőtte fejbe, mert valszeg az ellenzéknek dolgozott, de figyelmeztette főnöke, hogy ne tegye. Bár ne tette volna

Fejlesztések
160 projekt befejezve az egész tartományban az afgán minisztériumok által, NSP projektek befejezve Burkában és a sohasem látott kelet járásokban, oktatási programok gyerekeknek és felnőtteknek NGO-k és a oktatási minisztérium részéről.

Tanulság? Baghlan egy nagyon élő tartomány, ahol remekül mennek a dolgok csak úgy magukban is. A globalizáció egy fényes megnyilvánulásaként ezt innen a karosszékünkből is követhetjük.

A tálibok úgy tűnik továbbra is megadják inkább magukat, nagy műveletek nincsenek. Az ANSO szerint április 27 és fent említett május 31-i IED támadás között nem volt ellenzéki akció. Ez durva. AZ ALP-k jelenléte úgy tűnik hozzájárul ehhez a viszonylagos stabilitáshoz, de talán ezért az kevés támadás is főleg őket éri.

Nincsenek megjegyzések: