hétfő, július 18, 2011

Az amerikai segély részletei (HMMWV, éjjellátók és egyebek)

Ma van a amerikai segély bemutatása és átadása Szolnokon.

Hála a blog olvasóinak néha egészen értékes dolgokat kap az ember. Egyik olvasóm elküldte azt a linket, ahol a segély elfogadásakor pontosan leírták mire fog menni a 9,98 millió dollár. Mire és mennyiért. A dokumentum itt található. Mi pedig a kilencedik oldalon.


A Humweek értéke tehát kb 3 millió dollár, ezenkívül még kapunk 107 db kütyüt (valaki legfordítaná szép magyarra, hogy a AN/PEQ-2 és a AN/PVS-14 mit takar). Ezek gondolom a fegyverekhez kellene, annyi világos, amivel éjszaka is lehet harcolni. Elsőre azt gondoltam, hogy lehet ezek a új AK-63 MF-hez mentek, de aztán arra gondoltam, nem. Ezeket is a 34-es Bercsényiek kapják, azoknak meg vannak M-4-eseik.

Igazából ezt szeretem az USA-ban. A transzparenciát. Itthon talán sose mondták volna meg, hogy mi mennyibe kerül, és talán azt sem, hogy mennyi jött belőle ( a kütyükre gondolok.)

A dokumentumhoz alján van apróbetűs rész, hogy a tételek még változhatnak a körülmányektől függően. Ez csak azért érdekes mert sem az M2-es ről sem a M19-esről nincs szó. Lehet persze, hogy azokat a kormány/HM külön szerezte be, vagy valamelyik tétel rovására inkább ilyenek érkeztek.

Ha érkeztek egyáltalán. Ma van a sajtótájékoztató, vagy kiderül vagy nem :)

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az AN/PEQ-2 az egy celzo lezer. A karabely csovere szerelt lapos penztarca alaku kutyu. keves olyan fegyver foto van amin ne szerepelne
Az AN /PVS 14 meg egy sisakra vagy fejre szerelheto egyszemes ( monocular ejjel lato)

Udv FB

Névtelen írta...

A FB által sorolt két eszköznek igazán együtt van értelme. A fegyverrel összeszabályzott PEQ által kibocsátott "infra lezer" -t(emberi szem nem látja) a PVS-en keresztül lehet látni, tehát a használója éjjel oda tud lőni, ahová az "infra lézer" világít. Persze a PEQ más, hasonló rendszerű éjjellátókkal is együtt tud működni.

Névtelen írta...

Az AN/Peq 2-es nem mai csirke. Valószínű azért szórják ilyen bő kézzel. De legalább következetesek és a PVS 14-el megegyező darabszámban kapjuk.

Névtelen írta...

3 millió, nem 3 millárd

macsek írta...

Olvasom a honvédelem.hu-n a megjelent cikket is. A nagykövet asszony és Hende Csaba is a Magyar Honvédségről beszél. Hogy mekkora technikai előrelépés ez a honvédségnek. Ez nem a honvédségnek előrelépés, hanem egy olyan alakulatnak, ami már eddig is megkapott mindent. Értem én, hogy az amerikaiak már egy csomó pénzt belenyomott a különlegesekbe és továbbra is ezt fogja tenni. Nyílván cserébe kér is dolgokat, hisz semmi sincs ingyen. Csak az elmúlt pár év alatt már kezd olyan lenni, mint ha lennének olyanok akiknek az élete többet ér másokénál. De lehet, hogy csak nekem tűnik ilyennek. Meg kellene kérdezni egy "különlegest" is. Neki már biztos természetes ez.

Névtelen írta...

fényképek vannak ezekről? vagy csak menjek rá a google-ra?
wp
köszi az infokat

Névtelen írta...

Köszönöm, ha lesz időm, felpakolom. Most elvileg nyaralok :)
wp

Névtelen írta...

Péter, lemaradtunk a szép Hummerekről :)
Mondjuk én épp Balatonon vagyok.

Üdv,

ÁDám

Névtelen írta...

Annak az éjjellátónak az ára itt van:
http://www.ownthenight.com/catalog/i24.html
ha felszorzom 107-tel is csak 350 grand. Nagymennyiség, közvetlen vásárlás, egy kis alku akkor 200 grandnál nem több. Miért van a listán 800.000 értékben? Jobban hangzik?
A többire nem kerestem.

Névtelen írta...

Lemaradtunk, én meg külföldön. Majd próbálok valamit szervezni.
wp

Névtelen írta...

Kedves Névtelen,

előttem is rejtély miért lehet ekkora eltérés a két tétel között. Másra nem tudok gondolni, mint hogy valami más is benne van az árban. Garancia, csere, szerviz, nem tudom mi.

Érdekes, hogy ezek a "bolti árak" mindig kevesebbre jönnek ki. Nekem az a gyanúm, hogy ezek a cuccok vagy valamit nem tudnak, vagy valamilyen egyéb szolgáltatás, képesség, akármi nincs hozzájuk.

B verzió: az elmúlt egy évben nagyot esett AN /PVS 14-es ára, de ez nem tűnik túl valószínűnek, belátom. Maradok annál, hogy valamit nem tudunk.
wp

smalladam írta...

én is csak okoskodok de ugye a szlankó könyvében is benne van, hogy más az ha fegyvert meg ha fegyverrendszert veszel, ergo egyik esetben csak az eszközt magát veszed meg, másik esetben a hozzá való kiegészítőket, cserealkatrészeket, knowhow-t, garanciát, szervízt, mittudomén. azt el tudom képzelni, hogy az árban ez is benne van.

HPéter84 írta...

Tiszteletem Macsek!

Nem vagyok különleges,de egyet ne felejtsünk el: nem amerika dolga minket felszerelni. Az Ő pénzük és annak adják akinek Ők gondolják.Elég gáz hogy idáig is eljutottunk.

Névtelen írta...

Már csak egyet nem értek:

Latvia
AN/PRC-152 Multiband Radios (90)
$1,272,791

Mo
AN/PRC-152 Multiband Radios (137)
$3,221,730

Nekünk tényleg ennyivel drágább?

Névtelen írta...

Ez tényleg érdekes. Ötletem sincs, hogymitől van ez a különbség, talán az adók miatt? ÁFA?
wp