hétfő, június 20, 2011

Mibe kerül egy amerikai katona évente Afganisztánban?

És a magyar? És az afgán?

Régóta rebesgetik, hogy egy amerikai katona Afganisztánban állomásoztatása évi egy millió dollár. Ez így, pletyka szinten, kevés egy kutatónak, úgyhogy most örömmel láttam egy rendes tudományos hivatkozást is: The cost per troop in Afghanistan has averaged $1.2 million per troop per year, and accordingly the surge is expected to cost an additional $30–35 billion per year.
Todd Harrison, Analysis of the FY 2011 Defense Budget (Washington: Center for Strategic and
Budgetary Assessments, 2010), p. 8.

Mibe kerül egy magyar katona? Egyszer hallottam 22 millió forintot. Egyszer a HM elszámolta az OMLT kiküldését a nemzetközi fejlesztési együttműködés részeként. Ott 1,4 milliárd állt az akkor még kb. 30 főre. Az 46 millió per főre jön ki. Ok ez nem teljesen valós, mert az OMLT-nek minimális az admin állománya, meg az EÜ személyzete stb.

A 2010-es évre 12 milliárd forintra emlékszem, ennyibe került az afganisztáni misszió. A létszám átlag 500 fő volt, akkor az összeg 24 millió forintra jön ki per fő. Ez már közelebb áll a 22 millió forintos becsléshez.

A 24 millió forint olyan 110-120 ezer dollár körül van.

Mennyibe kerül egy afgán katona fenntartása? Most arra gondolok, hogy én ezt már elírtam egyszer itt a blogon, de nem emlékszem hol. Akkor valami 10000 dollár jött ki.

21 megjegyzés:

Kalpy írta...

Nagyon durva lenne ha 24 millió 110 dollár lenne, nem ?

Névtelen írta...

Milyen kérdés ez? Szerinted?
de azért köszi
wp

Eaven írta...

Érdekes, hogy mekkora különbségek vannak az összegekben. Mert ha feltesszük, hogy a magyar honvéd is olyan felszerelést stb. kap mint egy amerikai nyilván még úgy is alacsonyabb összeg jönne ki. És ezen a ponton fel is merülhetne akár, hogy egy olyan financiálisan hátrányos helyzetű ország mint Mo. miért is ne küldhetne több katonát (ahogy az USA mindenkit állandóan kapacitál erre) de amerikai pénzből. Elég abszurd így elsőre de ha csak egyetlen másodvonalbeli zászlóaljat ki tudna így váltani a Pentagon már az szép összeg lenne. Persze ez nem reális opció de látva a számokat el lehet játszani a gondolattal. Pláne, hogy ennek farvizén kinézhetne némi katonai segély is. :) Utóbbiról érdekes lenne egyszer egy magyar szemszögből írt cikk. Vajon mit kaphatunk/kaphatnánk, hogy befoltozzuk a MH technikai hiányosságait? És egyáltalán hogy működik az ilyesmi?

Névtelen írta...

az amerikaiak "combat troops"-okat szoktak szamolni, tehat a kisegito szemelyzet ebbe nem szamit bele, sem a contraktorok.

Névtelen írta...

És azt meg tudja valaki "tűzközeli" emberke mondani, hogy a magyar állam mennyi darab dollárkát kap egy magyar katona után fejpénzként a NATO-tól? Merthogy kap, az tutifix. (Na jó, majdnem tuti...)
És ez vajon a HM költségvetésének hány %-át fedezi? És ebből akkor mennyi jut arra a bizonyos kintlévő katonára???

Névtelen írta...

Nem kap a NATO-tól senki fejpénzt, minden ország maga fizeti a kint levő katonáit. Itt félreteheted az összeesküvés elméleteidet itt.
üdv
wp

Névtelen írta...

Hello Eaven

Az ENSZ-nél ez működik. Ott egyrészt befizetnek a tagországok egy alapba, másrészt az ENSZ ebből az alapból fizeti a kéksisakos katonáit (de csak azokat).

M.o. például többet fizet be, mint amennyit visszakap a katonák fizetéseként. A legtöbb nyugati ország hasonlóan tesz.

De pl múltkor hallottam egy gyakorló ENSZ-estől, hogy Bangladesh, Fiji, részben ezekből a missziókból finanszírozza a hadseregét.
üdv
wp

Névtelen írta...

Nem tudom mire megy el pontosan az a 22 millió per/fő, jó persze tippjeim vannak, és lehet sorolni meg magyarázni a kakit, de amit tudok, hogy egy magyar katona egy misszióért kb. fele annyit kap mint egy horvát, szarabb a felszerelése. És akkor még hol van az összehasonlítás a normális NATO országok fizetéseivel...

Meg aztán nem tud senki olyan misszióba készülő katonát mondani aki nem költ saját zsebből felszerelésre, legyen az akár polár, aláöltöző, zokni, sőt fegyver tok és hasonlók.

Szóval akkor mire megy el az a 22 millka/fő????

üdv
ke

Névtelen írta...

Személyi juttatások:
Járulékok:
Dologi kiadások:
Beruházási kiadások:

A 22 millaba ennyi minden van benne nem csak a ruha meg a fegyverzet.

Udv FB

Névtelen írta...

Hello Ke,

Lásd FB válaszát, nem csak a fizetés, a charter járat is benne van, amivel kimennek.

A fizetésük meg a felszerelésük azért (is) olyan, mert a magyar adófizetők egy jó része adót csal.

GDP arányosan a többi EU ország sem költ sokkal többet. Ha nem termel a magyar (vagy nem fizet után adót), akkor ennyi a GDP, annak meg egy százaléka ennyi.

A másik forrás a Honvédség költségvetésének rejtélyei, de azt a katonák jobban ismerik.
wp

Névtelen írta...

Kedves FB és wp

Persze ezeket tudom erre írtam, hogy vannak tippjeim. ;)

Csupán arra bátorkodtam célozni, hogy a 22 milla soknak tűnik, de valahogyan furcsa mód mégsem úgy van felhasználva ahogy kellene...

Egy példa csak. Mirét vonnak le a prt-ban lévő katonától x pénzt (ha jól emlékszem 50 dollár volt még anno) fodrászat címén mikor a büdös életbe nem látott fodrászt? Na jó látott a haverját aki levágja neki az otthonról vitt géppel.

Ez csak egy példa és piti pénz, de értitek miről beszélek.

Péter,
Mellesleg meg a katona is adófizető polgár, csak neki nincs módja csalni...

Névtelen írta...

Ezt az "összeesküvéselmélet-félreértést" nem értettem, de mindegy is.
Egyáltalán nem akartam összeesküvés-elméleteket gyártani, csupán azt hallottam valakitől, aki látott olyan embert, aki járt ott arra keresztanyám felé, majdnem tutira, hogy...
Akkor másképp fogalmazok: a NATO (ÁÁmeriká) levesz egy jó csomó terhet a magyar állam válláról azzal, hogy ellát minket az általa levetett technikával, fegyverzettel, etc.
Kérdés újra:
Ha nem az amcsik adnák a Humvee-ket, MaxxPro-kat, OMLT-nek puskát, ésatöbbi, vajon akkor mennyibe fájna ez a magyar államnak?!
És akkor ez így máris szebben hangzik, mint a fejpénz, igaz, Péter?
Tisztelettel:
Neduddki

Névtelen írta...

Hello Neduddki

Végre van neved :) Mi lenne, ha nem adná az USA a levetett cuccot? Talán még veszélyesebb lenne a misszió, több lenne az áldozat, nagyobb lenne a nyomás a ittthoni politikusokon, hogy befejezzék a missziót, azaz - és itt a kör vége - az USAnak újabb 250 katonát (és gondold utána számokat) kellene kiküldenie Afganisztánba.

De hogy kérdésedre válaszoljak.
"Ha nem az amcsik adnák a Humvee-ket, MaxxPro-kat, OMLT-nek puskát, ésatöbbi, vajon akkor mennyibe fájna ez a magyar államnak?!"

Szerintem ha nem adna az USA technikát, az nem nekünk nem kerül többe, mert akkor sem lenne pénz 3x Humvee és 19 MRAP megvásárlására. SZerinted?
wp

Névtelen írta...

Kösz a választ, nagyjából erre gondoltam. Csak utalni szerettem volna arra a dologra, hogy 1 magyar katona azért "kerül" töredékébe 1 amcsinak, mert a legdrágább cuccokat az amcsik adják hozzá, és ez nekünk ingyen van.
Viszont ha nem adnák, akkor egész egyszerűen nem lenne afgán külszolgálatunk. Pont, mondat vége.
Épp azért, mert az ájulásig tisztelt magyar államszervezet nem képes ellátni a MH-t elég pénzzel. Ugyanis tudjuk, hogy a háborúhoz csak három dolog kell...
Mert ott kint bizony háború van. Akár elfogadja ezt a magyar közvélemény, akár nem.

Tisztelettel: Neduddki
(Egyébiránt a Neduddki csak fedőnév. Igazándiból Neduddgi vagyok:)

Névtelen írta...

No megtudtam a pontos adatokat.
Az UN havonta 1100 usd/fo fizet a bekefenntarto misszioban levo katonak utan.

Erdekes modon jopar orszag (India, Pakisztan, Nigeria, Nepal, Uruguay, Banglades, Brazilia, Argentína, Egyiptom, Ruanda, Ghana, Jordania) azt szeretne elerni hogy a UN ennek a masfelszeresere aemelje a tamogatas merteket. Ezek az orszagok a jegelejntosebb csapatkuldok kozott vannak szamon tartva

Udv Flashbang (alias FB)

Névtelen írta...

Akkor még egy hülye kérdés.
OK, nem NATO, hanem ENSZ. De az 1100 $/fő mi ha nem fejpénz?
Illetve még egy kérdés:
tudom, hogy az ISAF NATO békeművelet, de ha jól tudom, az ENSZ BT hatalmazta fel a NATO-t. Akkor itt most jár az ENSZ-es "fejpénz", avagy sem?

Tisztelettel: Neduddgi

Névtelen írta...

Nem jar. Akkor jarna ha ez teljes egeszeben ENSZ muvelet lenne. Kek sapkaban feherre festett kocsikkal kek zaszloval meg ilyesmivel felszerelve es a misszio teljes koru iranyitasat az ENSZ fotitkar kihelyezett kepviseloje vegezne. A misszioban reszt vevo eroket UN... akarminek hivnak nem ISAFnak
Ilyenrol azonban szo sincs.


Udv FB

Névtelen írta...

Köszöntem a válaszokat, ígérem több hülye kérdésem nem lesz!
Üdv:
Neduddgi

Névtelen írta...

Kedves Neduddgi,

Kérdezz nyugodtan, de olvassál is mellette :)
wp

Névtelen írta...

Miután a felelős vezetők talán rájöttek az USA-ban arra, hogy a háborúk kiszervezése a Blackwater, Dyncorp stb. cégek felé mégsem egy vállalható opció, előbb-utóbb kiszervezik a szövetségesek felé. Akkor talán biztosítanak pénzt, paripát, fegyvert is hozzá.

Névtelen írta...

kevesbe hiszem, hogy az amerikaiak levetett "cuccot" adnanak a katonainknak. Nem mellesleg a kolcsonadas sem ingyenes, hiszen valamelyik harcolo parancsnoksag fizet annak az alakulalatnak amelyik nelkulozi a felszerelest. Egy szo mint szaz, igy kerul kevesebbe egy magyar harcolo katona fenntartasa.