péntek, június 10, 2011

APRP, Stanekzai, megbékélés

Massom Stanekzai a titkára az afgán High Peace Councilnak, vagy Béketanácsnak. A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy segítse, vezesse a megbékélést azokkal az ellenállókkal, akik hajlandók erre. Itt írtam a szervezet létrejöttéről, tagjairól stb. és az akkori magyar kérdésekről.

A tanács vezetője tádzsik B. Rabbani öreg és befolyásos, és nem épp a megegyezés híve. A titkárságot, akik az gyakorlati munkát végzik, vezeti Massom Stanekzai.

Mi érdekes benne? Egyrészt a Stanekzai törzs néhány része ott van Baghlanban, a shahabuddini csatában meghalt Sher parancsnok (huh, ez ki a halál?) is rokona, ismerőse volt. Majd lesz róla A shahabuddni csata c. tanulmányban, már a 15 oldalon tartok.

Amiért írok, hogy most látom 2008 Stanekzai megírta, hogy milyennek kellene lennie a megbékélési folyamatnak: Thwarting Afghanistan’s Insurgency, A Pragmatic Approach toward Peace and Reconciliation. USIP, 2008 szeptember. Értjük, olyan mintha megírnám, hogyan kellene csinálni a PRT irányítását, aztán rám bíznák :)

Csak őt az amcsik kérték fel ennek a tanulmánynak a megírására :)))

A lényeg a 12 oldaltól kezdődik. Az embernek nagyon analitikus agya van, szétszedte a problémát elemeire. Vannak jó táblázatok is benne.

Pont ide passzol mellé szintén USIP és két norvég think thank közreműködésében a Achieving Durable Peace: Afghan Perspectives on a Peace Process. 120 afgán véleményformálót (köztük aktív és volt tálibokat is) kérdeztek meg kurrens témákról: USA, ANSF reintegráció. 21-23 oldalon a lényeg: a megbékélés illúzió mondják, a tálib vezetők csak felső engedéllyel tehetik meg, a Béketanács meg bábszínház.

Végül egy piszok jó összefoglalás tavaly őszről a transition kezdetéről, szekvenciáiról, elképzelései. Afghanistan in Transition, Parameters. Jalali volt belügyminiszter, 70 években katonatiszt, majd ellenállóm később professzor, aki sok jó tanulmányt írt a 80-as és 90-es években.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Baghlani ALP-sek akcióban: http://www.isaf.nato.int/article/isaf-releases/alp-detain-known-ied-facilitators-and-recover-two-ieds.html

A honlap médiatárában éppen egy másik tartomány ALP-seiről van riport. Végre élőben is látható az új egyenruhájuk. Ott magyar AMD-ket kaptak. Baghlanban meg ex. jugoszláv AK-kat.

Névtelen írta...

És még egy ALP cikk: http://www.isaf.nato.int/article/isaf-releases/afghan-national-army-afghan-local-police-u.s.-forces-and-24-brave-village-members-secure-panerak.html

A jelek szerint nagyon nagy szükség van rá, hogy a program sikereit propagálják!?

kabulimiri írta...

Jalali tanulmánya tényleg eléggé jól kezdődik (ja, egyébként nem belügyminiszter volt?)

kabulimiri írta...

Jalali tanulmánya tényleg eléggé jól kezdődik (ja, egyébként nem belügyminiszter volt?)

wape írta...

De az volt, köszi, javítom.
wp

Névtelen írta...

bocs az offért.
Miért nem ír senki semmit az elhunyt katonaorvosról? Sőt, az is gyanús, amit írtak róla. Se név, se pontos információ, csak a valószínűleg.

Névtelen írta...

Biztos ezért nem ír senki,mert nincs több információ?
wp

Névtelen írta...

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9098576

Névtelen írta...

erre a MHM forum első oldal jött ki.
wp