szerda, június 08, 2011

Északon a helyzet romlik

Két írás is bejött szinte egyszerre, kb ugyanazzal az üzenettel. A Külügyi Intézetnek írtam egy gyorselemezést Daud tábornok haláláról és jelentőségéről, ezért ezt a részt nem is foglalom össze.

A Der Spiegelben van egy hosszú cikk Észak-Afganisztánról, elsősorban persze a fenti esetről Kunduzról, Takharról és a német jelenlétről. a cikk külön érdekessége a részletesség, ahogy beszámol a legutóbbi német halálesetről. Egy Marder páncélost küldtek meg a tálibok, 100 kg robbanószerrel, egy halott három sebesült. 20 járműs konvoj élén IED-t kerestek, tipp alapján, találtak, de aztán továbbmentek és akkor kapták be.

Az IED-ról: The design confirms a trend of bigger and more sophisticated bombs that the Bundeswehr has been seeing in northern Afghanistan in recent weeks. The number of explosive devices has also apparently increased. For example, during a patrol on May 3, a chain of hidden explosive devices caused minor damage to three German vehicles moving as part of a convoy.

Ennyit itthon sose lehetett hallani a kinti "magyar" IED-król.

A cikk fő mondanivalója mégis az, hogy az afgán vezetőknek egyre inkább elege van a nyugati katonákból, nem érzik úgy hogy meg tudják védeni őket, sőt a mostani civil áldozatok az éjszakai rajtaütésekben csak még jobban hergelik őket.

Itt egy másik cikk. Balkh tartományról szól, amely mindig is az egyik legbiztonságosabb volt. Néhány faluban egy puskalövés nélkül vették át a hatalmat a tálibok, bementek, kihirdették hogy mi van, és mindenki bekussolt és befegyelmezett. Se rendőr, se katona, se semmi a környéken: On Sunday, a police official recited to me a grim roster. "As of 10:30 this morning, we no longer control the villages of Karaghuzhlah, Khairabad, Karshigak, Zadyan, Shingilabad, Joi Arab, Shahraq...." The list went on; the officer named about two dozen villages. Some of them quiver in diffraction only a few miles away from Mazar-e-Sharif, the provincial capital.

Baghlanban tavaly végig műveletek mentek, a területek mindenhol megnyíltak, a ISAF és az afgán erők mindenhol bevonultak. De áldozatok, elfogott vagy megölt tálibok alig akadtak. Télen még sikernek tűnt az egész, ma már inkább úgy tűnik okos tálib taktika volt az veszteségek elkerülésére. Télen az ISAF bizakodó volt északon, hogy megtisztították a műveletek a térséget, a tálibok elmentek, felszívódtak, visszamentek Pakisztánba. Ezek az infok jönnek Baghlanból is.

A kérdés csak az hogy meddig? Mert Kunduzba és Takharba már visszatérni látszik az ellenség. A 2. hír szerint Balkh tartományba is. Mégis csak képesek nagy IED-kat összerakni és telepíteni, képesek öngyilkos merénylőket küldeni. Ha a ISAF sikereket is arat az éjszakai akciókkal, legalább akkora veszteségeket szenved el a propaganda fronton. Előbb utóbb lesz valami Baghlanba, útba esik, célpont. Érdekes nyárnak nézünk elébe, csak értesüljünk róla.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem egyértelmű volt eddig is, hogy ez fog következni. Most még kérdés, hogy a sok éjszakai kiemelő művelet mennyire tudja bénítani az ellenállást, de a jelek szerint nem sokáig.

Névtelen írta...

shahraq tényleg pár km mazartól

Névtelen írta...

újabb éjszakai kiemelés Baghlanban:

North

In Baghlan province, a combined Afghan and coalition security force detained several suspected insurgents while searching for a Taliban leader in Baghlan-e Jadid district, yesterday. The target is a leader for the Kunduz attack network and is typically active in Kabul and Ghazni provinces.

The individuals were detained after the Afghan-led security force searched a compound associated with the leader. They were identified and taken into custody after the force conducted interviews with residents. The security force completed the night operation with no shots fired and no civilians were harmed.

ISAF 2011.06.10.

loislane írta...

PeK-ben állítják - afgán civilek és magyar katonák is -, hogy az SF éjszakai műveletei nagyon is eredményesek. Nem hiszem, hogy szépíteni akarták a dolgokat, pláne, hogy egymástól függetlenül mondták többen is. Mondjuk ez lassan egy hónapja volt, és hát tudjuk, hogy ott azt se tudni, másnap mi lesz. Jut eszembe WP, lógok neked egy e-maillel...