csütörtök, május 05, 2011

Baghlani kormányzat - Negyedéves SIGAR jelentés - a magyar lehetőségek

Összejött néhány hír a baghlani kormányzóról.

A legutóbbi és legérdekesebb ebből a szempontból az USA afganisztáni tevékenységéről negyedévente beszámolót készítő számvevőszék jellegű szervezet a SIGAR (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction). Ezt a szervezetet az iraki surge idején alkalmazott mintára hozták létre, amikor a (új) döntéshozók először realizálták, hogy nem tudják mire költik az adófizetők pénzét.

Az afgán SIGAR munkájával elégedetlenek voltak Washingtonban, első vezetőjét most váltották le. A szervezet 2008-ban jött létre, az USA 2002 óta 69 milliárd dollárt költött helyreállításra Afganisztánban. Huh, nem kevés.

A jelentésben vannak adatok az ANP-ről, ANA-ról, még az Afghan Local Police programról is. És benne van a USAID tevékenységéről is sok minden, többek között azok is, amelyek célja a helyi közigazgatás színvonalának javítása.

Szerintem ez kellene legyen a magyar PRT jövőbeni tevékenységének is a fő prioritása fejlesztési és diplomáciai vonalon.

A fejlesztési pénzek idén minimálisra csökkentek. A nevetség határán van az ország a nyugat szemében ezen a téren. A egész világra jóváhagyott fejlesztési pénzkeret 292 millió forint körül van, Afganisztánra már nincs külön dedikált keret. A 292-ből állítólag olyan 140-t fognak Afganisztánra, azaz Baghlanra költeni. Persze kérdés mikor. (frissítve: közben úgy értesültem, hogy ezek a tavalyi számok)

Mindenféle bürokratikus huzavonák miatt a 2009-ben 2010-re megítélt pénzeket, csak 2011-ben fizették ki az NGO-knak. Létezik ilyen bárhol a világon? Az 2011-es pályázatokat asszem már elbírálták.

A lényeg, hogy fejlesztési pénz Magyarországnak már nem lesz. Amivel hozzá tudunk járulni a helyreállításhoz, az a magyar szakemberek kiküldése lesz, akiknek a kiküldéséhez nem lesz szükség a csökevényes fejlesztési forrásokhoz, hanem minden minisztérium (de főleg a külügy, meg talán a KIM) a saját büdzséjéből vehet el. Elgondolkodnék emberek felvételéről a civil szektorból is, mert szerintem sem a külügyi sem más minisztériumi tisztviselőket nem mozgatja meg a lehetőség, hogy naphosszat afgánokkal lógjanak és óriási empátiával és türelemmel próbáljanak nekik segíteni (nem megmondani!), hogy hogyan is lehetne pénzeket lehívni, számítógépet lehívni stb.

De messzire kanyarodtam. Szóval a SIGAR jelentéséből kijön szerintem, hogy az USA merre tart a transition/inteqal után.

Az is kijön - persze árnyaltan, hogy a baghlani kormányzó, annyira nem ügyes. According to DoS, PRTs in Kunduz and Takhar reported that $25,000 per month from the Performance-Based Governors’ Fund helps provincial leadership maintain an operational budget and allows governors to quickly respond to constituents’ requests.242 Underperforming provinces included Parwan, Panjshir, and Baghlan, according to USAID. Performance in these provinces suffered from a lack of understanding of the purpose of the fund, low capacity at the provincial level, ineffective oversight by elected provincial bodies, and poor planning.

Ami hibaként fel van sorolva, nos pont azokon kellene segítenie a magyar PRT civil szekciójának. Minél hatékonyabb a baghlani közigazgatás, annál gyorsabban, és büszkébben jöhet ki a magyar PRT a tartományból. Minél inkább nem foglalkozunk ezzel, annál inkább másnak kell majd megoldania (USA), annál lassabban lesz Baghlan átadva, és annál kisebb lesz a megbecsülésünk a szövetségesein között.

Találtam még egy anyagot, ott épp az a furcsa, hogy nem említik Baghlant. A Killid Group (afgán think thank) 2011 februárjában csinált egy felmérést a tartományi kormányzók között azután, hogy Karzai közölte a PRT-k párhuzamos struktúrák. A megnevezett tartományok vezetői hasznosnak ítélték a PRT-t, Baghlan nincs köztük.

A dolog persze bonyolultabb ennél. A jelenlegi kormányzó nem egy nagy organizátor és más politikusokhoz hasonlóan hajlamos mindent a külföldiektől várni. A probléma az, hogy mi lovat adunk alá azzal, hogy nem is költünk semmit, nem fejlesztünk. Tavaly ősszel, keményen meg is bírálta a PRT-t a helyi TV-ben vagy hol. Akkor mindenki ferde szemmel nézett rá egy ideig.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az a kormányzói kritika nem inkább ősszel volt?

Névtelen írta...

De, ha mást írtam javítom.
wp
köszi

Névtelen írta...

A kormányzó kritikája ősszel volt és azzal magyarázta, hogy félreértés volt. Ez persze nem volt igaz hiszen utána is kritikákat fogalmazott meg a PRT-val szemben, csak nem a helyi médiában.

Névtelen írta...

szintén Baghlanról (is)szól
az Afghanistan Analyst Network legfrissebb jelentése: The Insurgents of the Afghan North

http://aan-afghanistan.com/index.asp?id=1679