hétfő, május 02, 2011

Az al-Kaida Magyarországon

A nap cikke Sarkadi-Nagy Mártoné a Hírszerzőn. Megtalálta annak az átállt al-kaidásnak a tárgyalási jegyzőkönyvét a neten, amiben említette ezt a budapesti szálat. Itt a jegyzőkönyv linkje, ez is Márton érdeme.

Márton cikkéből kiderül hogy mi volt az út célja (van magyar fordítás is az eredeti angol szövegből).

A cikk végén nyilatkozom, és csak annyit javítanák az ott általam elmondottakhoz képest, hogy 1998-ra azért ismerték bin Ladent, megpróbálták követni a tevékenységét, csak nem nagyon ment a CIA-nek, nem tudott mit kezdeni vele.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Michael Scheuer: Imperial Hubris.

A figura 2000-ig a Bin Laden CIA team vezetője. 2002-től újra. Érdemes elolvasni.

Névtelen írta...

kicsit más
‎11 Taliban dead in Baghlan offensive.A commander was among a dozen militants killed by a joint Afghan-international security force during an operation in northern Baghlan province, an official said on Monday.

Névtelen írta...

http://www.honvedelem.hu/cikk/25711/bin-ladennel-nem-volt-fegyver-a-rajtauteskor

Ezek alapján elég kivégzés színezete van a dolognak és alátámasztja azt, hogy nem is akarták élve elfogni OBL-t.

Névtelen írta...

Az ISAF hivatalos honlapján is mostanában megszaporodtak a baglani hírek. Beindult a tálibok tavaszi hadművelete?

Névtelen írta...

Ok, de mi volt a killed commander neve?
wp

smalladam írta...

Abdul Fatah Haqqani molla

http://www.longwarjournal.org/archives/2011/04/talibanimu_commander.php

Névtelen írta...

Üdvözlet mindenkinek. Nemrég belemerültem az Al Qaida boszniai szállaiba, mely részben hazánkhoz is kapcsolódik, mint tranzit és pihenő helyként. Felmerült egy név Abu Maali ,aki a ARBiH bosnyák/muszlin hadsereg 7.muszlin felszabadító brigád "El-Mudjahed"egységének volt a parancsnoka. 1992-ben érkezett BiH-ba ,ahol 1993.08-ban lett az egység vezetője. Ennek során bosnyák állampolgárságot kapott , és több néven is megkapta az útlevelét , mely segítségével eljutott az USA-ba ,mint a BiH állam hivatalos UN alkalmazottja, persze Catovic álnéven. No de az érdekelne elsősorban ,hogy nem é tudja valaki mostanában mi hír ezen Abu Maali-ról , próbálok rákeresni a hálózaton ,de egyelőre negatív. H avan valakinek egy tipje vagy linkje szívesen látnám.
T.

Névtelen írta...

Hello

Mit mindhatnék, ha előre jutsz a kutatásban és írsz is belőle valamit, valahogy tájékoztass engem (email cím a blogon) vagy minket it a blogon. Ez egy nagyonérdekes téma és kellően régen volt ahhoz, hogy akik tudtak annak idején valamit ne parázzanak a megnyilvánulástól.
üdv
wp

Névtelen írta...

Üdvözletem tisztelt WP.
Elég tetemes anyagot sikerült már összegyűjtenem a világhálóról. Már csak a nyelvi fordítások és az egész anyag összegzése hiányzik, ehhez kell némi idő de ami késik nem múlik. Probléma sokszor az, hogy a hiteles források egyes boszniai állampolgársággal rendelkező nem boszniai születésű "AA faktoros " aktív Al-Qaida tagok vagy A-Q-val kapcsolatot ápoló kontaktok mostani, jelenlegi életviteléről eltérően írnak.
Ez egy elég széles időszakot ölel fel hiszen 1992-től jelen vannak az AA faktor mudjahedek Boszniában ,mint harcosok ,kiképzők ,anyagi és ideológiai támogatók. Jórészük a iszlám világ jóléti országainak un. jótékonysági segélyszervezetin keresztül jutottak be a balkáni háborús térségbe. Persze nem csak és nem elsősorban a bosnyák -muszlin társadalmat támogató segélyekkel érkeztek, hanem fegyverszállítmánnyal és más az akkori embargóba ütköző "segéllyel". Bár a háború végével a Daytoni egyezmény szerint Izetbegovics BiH Föderáció néhai elnökének intézkedni kellett volna a boszniai muszlin hadsereget erősítő külföldi mudjahedinek boszniai távozásáról, ezzel ellentétben 1996-os háborút lezáró egyezménnyel ellentétben több százan kaptak BiH álampolgárságot.Ja és persze az OSA-t ( BiH titkos szolgálat) iráni ügynökök képezték. Megszületett a "White Al-Qaida" Boszniában és 1996 utáni Koszovói háború során Albániában és Makedóniában. Mindez némi USa és EU-s segédlettel, hiszen BiH támogatása a CIA által párhúzamosan folyt .Az anyagokból kiderül, hogy néhai O. b. Laden boszniai állampolgár, járt Szarajevo-ban és Albániában, az öreg Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri pedig Bulgáriából irányított.
Bonyolul szállak ,és tagok melyek BiH keresztül kapcsolódnak a 9/11 és más európai terror cselekményekhez. Az AA faktor bálkán felől lassan begyűrűzik kishazánkba .
Próbálkozom összeszedni az anyagokat remélem lesz rá időm.

Hargita Tibor

Névtelen írta...

Kedves Tibor

Nagyon érdekes amit ír. Ha már sok anyag összegyűlt talán érdemes lenne kisebb eredményeket, következtetéseket publikálni. Ha van kedve írjon az email címemre, fent van a blog jobb felső sarkában, én kíváncsi lennék mire jutott.
üdvötlettel
wp

Névtelen írta...

Üdv wp. Úgy látom 2012. 9/11 évfordulóra elkészül az anyag ,már összehoztam 50-60 oldalnyit, jelenleg a BiH kapcsolódó NGO anyagot fordítgatom -csak lenne rá idő-

HT