szerda, április 13, 2011

John Keegan: Az iraki háború

Szakdolgozatokat javítgatok, így jutottam el Keegan könyvéhez, ami valamikor 2004-ben íródott, magyarul is megjelent, sőt most már fent van a neten (talán a kiadó hozzájárulásával?)

Ha már bele kellett olvasnom, elolvastam az utolsó 100 oldalt. Fontos tanulságokkal szolgál, de nem akarok hosszú recenziót írni. A könyv azon részei, amiben egyébként is jó a szerző, azok jók. Műveletek, harcérintekzések leírása stb. és minden ami brit. Ami Irakhoz kapcsolódik, történelem, abban szar. Szaddám családja és karrierjében teljesen felületes, demonizáló. A könyvben nincsenek hivatkozások, de lehet ezt csak a magyar verzióban hagyták le. Ha lennének tudnánk, hogy kitől vette azt a sokmarhaságot Keegan.

A másik rész, ahol kilóg a lóláb, az a poszt-Szaddam rekonstrukció kezdetei, amikor nulla kritikával veszi az amcsi narratívát a Garner elmozdításáról és Bremer érkezéséről.

A tanulság: Minden szerzőnél meg kell nézni, hogy mihez ért bizonyítottan és mihez nem. Ott több kritikával kell fogadni az írásait. Még akkor is ha egy könyvön belül vannak eltérések

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jah az oreg Keegant azert athatja a birodalmi hevulet. A legfaxabb katonaja a vilagnak a brit. ( a vilag masik resznek velemenye szerint meg a legtahobb)

Minden esetre a mesterlovesz parosok mukodeset ugy leirni mint valami oriasi brit ujitast. Na ehhez pofa kell. Ezt mar Sztalingrad ota igy csinaljak a mesterloveszek vagy meg regebben.
Minden estre jo pelda arra, hogy hogy hogyan erez egy angol a sajat hadserege iranyaba.
Elkepzelem ugyan ezt magyar verzioban. A fele erthetetlen katonai szakszoveg lenne a masik meg a logisztika szidasa :)

Udv FB

Névtelen írta...

:)
wp

Unknown írta...

http://index.hu/video/2011/04/15/szlanko_konyv/