vasárnap, április 17, 2011

Lessons learned - idiotizmus

Most olvasom a Los Angeles Times cikkét egy tavalyi tömegmészárlásról. Az akcióban két tucatnyi afgán civil halt köztük gyerekek. Miért? Mert a célpont közelében levő amerikaiak "vadásztak", mert trigger happyk voltak. Így nem lehet háborút nyerni, így nem lesznek az afgánok barátságosak (mások se). Az ember próbál nem általánosítani, de sajnos ez a mentalitás, vagy inkább hozzáállás szerintem jellemző az amerikai katonákra. Arról amit a biztonságról gondolnak, meg a saját szerepükről.

A sztori rövdiden annyi, hogy egy A-Teamet letettek éjjel valahol Uruzgánabn. Hajnalban egy három autóból álló konvoj állt össze, tőlük kilométerekre, a hegyes afgán táj közeépn, hajnalban, és ezek elindulak együtt a főút felé. A főút felé tartó mellékút elment az A Team mellett is

Ezt az A-Team mindjárt úgy értelmezte, hogy őket célozzák, feléjük tartanak. Miért is? Mikor km-re voltak tőlük. Az oszlop ment le az úton az A Team felé, majd az út más írányba kanyarodott ő meg mentek tovább. Amikor közel voltak az is 3 km-volt, aztán már csak messzebb.

Az A Team parancsnok és a felülről figyelő Predator személyzete is támadni akart. Ehhez az kell, hogy fegyvert a célpontnál. Nagy nehezen beazonnosítottak egyet valahogy a hőkép alapján. A gyerekeket nem vették észre, stb.

A lényeg, ellenséget kerestek, és ezzel az agyi becsipődéssel sikerült is a 3 autónyi civilből tálibot csinálni. Az sem győzte meg őket, hogy a közelben nem szálltak ki és kezdték gyalogosan bekeríteni a A Teamet.

Amit paraszti fejjel nem értek, az az A Team parancsnokának mentalitása. A Predator, és a többi gép azért volt ott hogy oltalmazza, az ő feladata valami ellenálló elfogása volt egy faluban. Mindig azt mondják az okos töri könyvek, hogy a meglepetés a legfontosabb. Miért árulja el magát, hogy gépei vannak a közelben. Miért nem hagyta tovább kocsikázni az afgánokat? Ez a mentalitás beli probléma.

Hozzáteszem a cikk úgy készült, hogy mindent nyilvánosságra hozott a hadsereg a Freedom of Information törvény alapján. Ez nagy szó, meg az is, hogy az eset után senki sem semmisített meg semmit. Az esetben résztvevőket végül megfenyítették.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt nem értem, hogy ha embereket komoly pénzekért kiképeznek a gyilkolásra, kifejlesztik bennük ezt az - alapvetően kordában tartott képességet - akkor miért csodálkoznak, ha ölni akarnak?