szombat, február 19, 2011

Kalandok Safi Landmark Hotelben, Kabulban

Ezen a héten két önygilkos merénylő megpróbált bejutni a Safi Landmark Hotelbe. Ez a szálloda Kabul belvárosában fekszik, egy nagy magas 10 emeletes ház. Ilyenformán elég ritka látvány. Az a különlegessége, hogy bent van a városban, így kevésbé jól védhető, viszont megrakétázni sem lehet, mert sok a civil környéken. A szálloda alsó két emelete bevásárló központ, alul egy kávéval. A környéken számos vendégház van, ezek közül az egyik meg robabntották tavaly. Akkora volt a légnyomás, hogy a Safi teljes ablakzata berobbant. Érdekes módon nincs képem kívülrl az épületről, de jó tudni, hogy minden üvegből volt éas 30000 dollár volt a újraüvegezés.

A mostani támadásról a New York Times is írt, de őket választottam, mert ők emlékeztek meg a két afgán őrről, akik végezték a dolgukat és együtt halltak a merénylővel. Az épület bejárata előtt már nem lehet régóta megállni, de (talán a 2010 támadás után) a bejáratot is jobban megerősítették. Itt akadt fent az ember:
They were Gul Agha and Lal Mohammed, two poorly paid security guards who had what has lately been one of the worst jobs in Afghanistan — screening visitors at the door. When a suicide bomber stepped through a metal detector, alarms went off and the two guards opened fire, according to witnesses and the building’s security manager, Haji Gul.

Itt lakik a magyar nagykövet is, ezt gondolom nem tőlem tudják meg a tálibok. Én magam is megszálltam már kétszer, azt hiszem. Januárban voltam utoljára.

Kedves hely a hotel. Agyilag lefáradt és gyerekes utazóknak ajánlhatom azt a játékot, amit mi is próbáltunk 2006-ban. A lényeg, hogy a két liftet úgy kell hívni, hogy egyszerre szálljatok be és menjetek le a földszintre. Közben lehet ingetetni egymásnak, valahogy így:


Persze néha beleszólnak a játékba, amikor valaki lefelé menet behívja a liftet és egyikőtök megáll. Nem baj, ilyenkor még is van esély utolérni a másikat:)

Ha a nyertes elérte a földszintet, ott is kell tartani a liftet, mert különben elhívják, és akkor nyertesből vesztes lesz :)

A szálloda másik érdekessége a fotelek. Furcsa módon csábítja alvásra az embereket:



A szállodában nincs fütés a keleti viszonyoknak megfelelően. Légkondi hűt vagy fűt. Nyáron nagyon cseles, mert a márvány kellemesen hideg viszont úgy fel lehet fázni, hogy na.
Így néz ki egy szoba


A szálloda rész belső lépcsőháza



Ilyen hangulatos székek vannak a tetőn.


A kilátás is pazar, ez itt szerintem a Bala Hissar, a vár. Persze kell egy erős objektív is, nicsn közel.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó a videó!:) Na de itt se szállunk meg többet, nemde?!?
-szabadi-

Névtelen írta...

a lépcsőház totál prison break:) (bocs, ma grafománra aludtam magamat!) - szabadi

Névtelen írta...

Meg jo, hogy korabban ugy tudtuk, hogy mivel a szaudiake a hely, a testveri wahabitak ide nem fognak beterni... Lehet, hogy felreertettunk valamit.... Igaz, ha igy mennek a dolgok, talan adnak engedmenyt!! --- Mayer Adam

Névtelen írta...

Hello Adam

De jo hallani rólad :) Én sose hallottam róla, hogy a szaúdiaké lett volna, én valami gazdag afgná vállalkozóról tudtam, akinek légitársasága is volt. Persze lehet Szaúd-Arábiában szedte meg magát :)
üdv
Péter

smalladam írta...

Mr. Safi Németországban csinálta meg a bizniszét. Legalábbis a repülőjáratain található brosúrákban ilyesmiket olvastam.

Viszont a cég központja Dubaiban van. http://www.safiglobal.com/

smalladam írta...

http://www.dailylatestnews.com/2010/03/27/safi-airways-suffering-from-losses-due-to-bad-management-and-corruption-07910