kedd, február 15, 2011

Két kitüntetés

Az elmúlt héten két kitüntetés is ért magyar katonákat, s rajtuk keresztül a PRT és az OMLT katonáit, erőfeszítéseit. Az első OMLT négy tagja kapott Army Commendation Medaltés Army Achievement Medalt kaptak. Talán ez első váltának volt a legnehezebb a helyzete a szervezeti háttér szempontjából. Harcolniuk talán nem is kellett (bár szerintem ez megy mindenkiek a legjobban), viszont rengeteg nehéségük volt az OMLT beindítása, a működési feltételek kialakítása terén. Ha jól emlékszem.

MOlnár Zsolt parancsnok nyilatkozata korrekt: „Magyar részről már többször is elismerték a munkámat, most pedig rajtunk keresztül Magyarországot, tisztkollégáimat, a magyar felkészítési rendszer hatékonyságát is honorálták. Ezt a díjat tulajdonképpen a Magyar Honvédség kapta meg rajtam keresztül.”

A másik kitüntetést Lippai Péter kapta David Petraeus tábornoktól, aki az ISAF erők főparancsnoka. Lippait volt szerencsém meglátogatni januárbanés egy kicsit megismerni (még jobban a PRT munkáját. Remélem már nem hadititkok, hogy januárban is felmerült, hogy jön Petraeus a PRT-be pont azon a héten, amikor ott voltunk. Gyerekes izgalom vett rajtunk erőt (ha nyilatkozhatok utitársam nevében is), hogy nem elég, hogy az amerikai nagykövetség küld értünk egy helikoptert, de még az IAF főparancsnokkal is találkozunk. Másodszorra. Végül egyik sem jött össze, a helikopter a köd miatt nem jött, a tábornok meg valami másért.

De vissza a kitüntetéshez. Ezt írja a PRT sajtósa: A tárgyalás végén az amerikai tábornok - megköszönve az eddigi együttműködést - emléktárgyat nyújtott át Majid kormányzónak, valamint személyesen tűzte fel a PRT parancsnok egyenruhájára az afganisztáni szolgálatot jelző NATO-medált. Emellett Lippai Péter ezredes - munkájának elismeréseként - Petraeus tábornoktól megkapta az Amerikai Egyesült Államok „Meritorious Service Medal” –ját is. Lippai Péter – megköszönve az elismerést - hangsúlyozta, hogy ezt a PRT teljes személyi állománya kapta és büszke a magyar katonák eddigi teljesítményére!

Gratulálok mindekinek, bár ez talán gáz, miért kell itt nyilvánosan jófejkedni?

Itt még vannak képek Petraeus látogatásáról.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A helivel mindig ez van:( Vagy majdnem mindig. Jellemző, hogy ezt ragadom meg mint lényeget, bocsánat....:) Gratuláció az elismerésekhez! - szabadi-

Névtelen írta...

Molnár Zsolték azért harcoltak, nem is keveset! Ez az MSM azért elég komoly kitüntetés. Nekem úgy rémlik, hogy ez a külföldi katonáknak adható legmagasabb amerikai kitüntetés. Mind a két parancsnokra jellemző, hogy nem csak a saját érdemének tekinti az elismerést.

Névtelen írta...

További képek a Petraeus látogatásáról: http://www.honvedelem.hu/cikk/24262/amerikai-elismeres-a-magyar-prt-nak