péntek, február 04, 2011

Kossuthon Déli Krónikában Egyiptomról

Hallgatom a déli krónikát benne az egyiptomi eseményekkel

A szerkesztő a civil societyt polgári társadalomnak fordította, nem tudom miért.

A Muslim Testvériséget radikális szervezetnek minősítette, pedig nem az.

Megszólaltattott egy magyart Kairoból, aki arabul is beszél. A kérdés valahogy így szólt: Ma péntek van, amikor a muszlimok a mecsetekbe mennek. Harcra tüzelik fel őket a mecsetekben vagy mit tapasztalni? Ez egy kérdés volt, de nem tudom érezi- e más is benne vonalat. Lehetett volna így is:
Ma péntek van, amikor a muszlimok a mecsetekbe mennek. Tele vannak egyáltalán a mecsetek? Tiltakozásról vagy megbékélésről szólnak a prédikációk? Ennek egy kicsit kiegyensúlyozottabb a hangulata.

Úgy emlékszem, hogy általában egy egyiptomi mecsetben nem lehetett akármiről beszélni. A közel-keleten mindenhol a rendszer ellenőrzi a mecseteket, megmondja, hogy mit lehet és mit, miről lehet prédikálni és miről nem. Persze lehet most néhány megbátorodnak.
Hozzáteszem a kinti tudósító nem tudott válaszolni a kérdésre, annyit tudott mondani mintha itthonról bármelyik szakértő válaszolt volna.

Ja egyébként az jutott eszembe, hogy most már legalább négy magyar tudósítóról tudok. Szerintem ideje lenne becélozni a politikai elitet, onnan hozni véleményeket, Baradeitől, Szuleimántól, a Muszlim Testvériségtől, mert az utcát interjúvolni továbbra is az elég sovány és kézenfekvő. Ezt még én is meg tudnám csinálni, ha lenne időm kimenni. Ki a többi szereplő, hol van a többi párt, azoknak mi a véleménye? Mi a helyzet vidéken, ott is tele vannak az utcák, vagy ez megint valami fővárosi buli, mint a Zöld Forradalom?
Nem ismerek sok egyiptomit, de ott van Saad Eddin Ibrahim, híres, okos és tenyerében van a helyi politika. Úgy látom a külföldi sajtónak sem sikerült még megszólaltatnia.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Legalább azt nem hallani, hogy Egyiptom szakértők lennénk. Mert ugye azt hallottuk már párszor, hogy Balkán szakértők vagyunk. Jól hangzik. Mondani könnyű, de így van-e? Zig Zag

Daniel írta...

ott a pont, de az otthoni médiumok színes-szagos utcai riportokat kértek, nem politikai interjút - ahogy a kedves megrendelő óhajtja. a többit meg összerakták a nemzetközi anyagokból.