hétfő, február 21, 2011

Két tanulmány nem Afganisztánról

Amíg el nem felejtem az elmúlt két hónapban írtam két tanulmányt Egyik sem kifejezetten Afganisztánról szól, de mindkettőben van róla szó.

Az egyik a NATO-orosz kapcsolatok részként foglalkozik ISAF utnápótlásával, illetve a szerény orosz részvétellel az afgán rendezésben.

A második elemzés a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia kapcsán született. A végén van néhány gondolat, hogy a Karzai bejelentése, de különösen a rá adott Stavridis interjú, miként hatot a magyar szerepvállalásra. Egy részét ide másolom:
Magyarország számára mind a PRT jövője, mind a fejlesztési pénzek afganisztáni elhelyezése gyakorlati kérdéseket vet fel. A magyar PRT jelenleg 2011. április 31-ig rendelkezik
mandátummal. Az Orbán-kormány 2010 nyarán bejelentette, hogy tekintettel az újjáépítési csoport tevékenységét ért kritikákra, illetve a megváltozott biztonsági helyzetre, áttekinti és újraértékeli a PRT sorsát. Ezzel összhangban szakított azzal a korábbi gyakorlattal, hogy a kormány évenként hosszabbította meg a katonai szervezet mandátumát, és 2010 októberében csak féléves hosszabbítást fogadott el.
Az áprilisi határidő közeleg, a PRT tizedik váltása 2011 februárjában kezdi meg a kitelepülést, és már megkezdődött a tizenegyedik PRT állományának kiválasztása. A magyar PRT afganisztáni működési területe, Baghlán tartomány jelenleg nincs az átadásra kijelölt térségek közt. A tartományban 2010-ben jelentős műveletekre került sor, hogy az ISAF és az afgán kormány visszaszerezze az ellenőrzést egyes, kulcsfontosságúnak számító járások felett. A 2011-es év célja ezeknek a megtartása lesz. Figyelembe véve Baghlán problematikus jellegét, nem valószínű, hogy 2013 előtt sor kerülne a tartomány átadására. Tekintettel erre, a magyar kormánynak érdemes lenne megfontolnia, hogy a PRT mandátumát 2011 áprilisában akár két, de legalább egy évvel meghosszabbítsa. Nemzetközi partnereink – elsősorban az Egyesült Államok – számára a magyar tartományi újjáépítési csoport elsődleges jelentőséggel bír annak bizonyítására, hogy elkötelezettek vagyunk a NATO legfontosabb szerepvállalásában.

3 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

Az elsőt elolvastam. Tetszett, sok érdekes információhoz jutottam, főleg mert a vasúton megoldott utánpótlási vonalról nem volt tudomásom.

Viszont a PDF dokumentum alján 2011.december.27 olvasható mint dátum.

Névtelen írta...

köszi, nem tudom ki tudjuk e javítani, de szólok a szerkesztőnek.
üdv
wp

Névtelen írta...

JÓ a PRT-s meglátásod is!