hétfő, január 31, 2011

"Harag Észak-Afrikában - az egyiptomi tüntetések okai és következményei"

M E G H Í V Ó

A Magyar Külügyi Intézet tisztelettel meghívja Önt és a téma iránt érdeklődő
munkatársait a következő "Kávé és Külpolitika" rendezvényére, melynek címe:


"Harag Észak-Afrikában - az egyiptomi tüntetések okai és következményei"


Előadók:


Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének adjunktusa,
Gazdik Gyula, a ZMNE Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa,
N. Rózsa Erzsébet, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa, és
Tüske László, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Arab Tanszékének adjunktusa

A rendezvény időpontja: 2011. február 7., hétfő, 11 óra
Helyszíne: Magyar Külügyi Intézet (1016 Bp. Bérc u. 13-15.)

Az előadás nyelve magyar

Dr. Magyarics Tamás
igazgató

4 megjegyzés:

ScoTTThun írta...

Ott talizunk! :)

Névtelen írta...

Egyiptomról röviden

Mubarak tehát nem mond le magától. A tüntetések láthatóan nem kényszerítik rá, ahogy a nemzetközi közösség álszent és gyenge fellépése sem. Egyetlen erő képes elmozdítani őt hatalmából: az egyiptomi hadsereg.
Az ellenzék ezért előbb-utóbb kockázatos lépésre kényszerül majd. Vissza kell szerezniük az elmúlt napokban elveszített kezdeményező-képességüket, és színvallásra kell kényszeríteniük a katonákat. Ezért nem marad más választásuk, mint az elnöki palota ostroma. A hadsereg várhatóan melléjük áll, így akár már a héten végetérhet Hoszni Mubarak 30 éves uralma.
A rövid eufória után a konfliktus hamarosan második szakaszába lép majd. Az elmúlt napok eseményei után egyre valószínűbb, hogy már az átmeneti hatalom vizsgálatokat indít a Mubarak-rezsim erőszakszervezeteinek tagjai ellen. A többszázezer érintett, aki eddig teljes anyagi függőségben élt, hirtelen egzisztenciális válsággal szembesül majd és a kiváltságok teljes elvesztésével. Harcedzett százezrek maradhatnak gazda nélkül, dühösen, bosszúvágytól fűtve. Abban a tudatban, hogy nincs mit veszíteniük.
Az átmeneti időszak így nagy valószínűséggel városi gerillamozgalmak és terrorcsoportok megalakulásához vezet Egyiptomban. A külföldről pénzelt sejtek támadásokat indítanak majd az ellenzéki pártok ellen, majd a turistacélpontok ellen is. Ezzel próbálják majd politikailag hitelteleníteni, gazdaságilag pedig ellehetetleníteni az új egyiptomi kormányt, vagy ideiglenes katonai vezetést.
Ez az alacsony intenzitású polgárháború megfelelő légkört teremthet majd az elnökválasztási kampányban ahhoz, hogy maga Mubarak, vagy egyik közeli híve, a rend ígéretével kísérelje meg visszaszerezni az elveszített hatalmat.
Egyiptom tehát jódarabig lekerül majd a kínzókamrákat és gyerekmunkásokat elvtelenül finanszírozó tömegturizmus térképéről.

Névtelen írta...

Ez a frogatókönyv nekem egy kicst Irak izű, főleg a gerillaháborús rész, a szakavatott erőszakszervezetesek alapján. Ilyen szerintem nem lesz, itt nem kívülről döntik meg a rendszert, ezért nem fog előfordulni, hogy elbocsátják a katonákat vagy a rendőröket. Nálunk sem bocsátották el tömegesen.

Mubarak jövőjére most nem reagálok, mert azt már könnyű lenne pár nap, egy hét elteltével. De fenti szcenáció szerintem egy hete sem működött volna.
wp

Névtelen írta...

Hi! Do you know if thеy make any ρlugins to
ρrotect аgainst hackerѕ? I'm kinda paranoid about losing everything I've woгkеd harԁ οn.
Αny tipѕ?
Here is my weblog tricks to getting ex girlfriend back