szombat, január 29, 2011

Magyar elemzések az arab világban zajló forrongáskról

Nézem a TV2-t. Megy hangulatkeltés, a bemondó szerint: Rettegnek a magyar turisták Egyiptomban", de közben azt mutatják, hogy turisták békésen sétálnak a rendőrök között, térképpel bóklásznak egy kicsit lepattant utcán. Nem találtak egy rémült magyart sem telefonon Egyiptomban? Kerítsek nektek egy két magyar turistát, aki nem retteg?

Közben megérkeztek az első magyar elemzések a Tunéziában kezdődött folyamatokról.

Tüske László - N. Rózsa Erzsébet: „Jázmin forradalom” a Közel-Keleten, avagy egy új korszak kezdete? Magyar Külügyi Intézet.

Paragi Beáta: Tunéziától kezdve Egyiptomon át… Grotius elemzések,

Mindkét tanulmány nagyon óvatos abban, hogy mi is lesz a jövőben. Pár napja láttam Rostoványi Zsoltot az Estében, ő elég skeptikus volt az egyiptomi események jövőjét illetően.

Az óvatosság indokolt, az arab rezsimek rendkívül ellenállóak a rendszerváltásoknak, a demokratizálódásnak. Érintetlenül hagyta őket a hidegháború vége is. Profik a jelképes lépések, az ígéretek terén. Meghirdetett alkotmánymódosítás, apró változtatások a választási törvényben, aztán, amikor a lelkesedés lankad, lehet visszaerősíteni.

Az utolsó egyiptomi elnökválasztáson az volt az engedmény az ellenzék és a nyugat felé, hogy nem csak egy jelölt (Mubarak) indulhatott, hanem mások is. Az eredmény ugyanaz volt, aki túl esélyes vagy izgága jelölt volt, koholt vádakkal rács mögé tették a választások idejére (ha jól emlékszem).

Szóval a kérdés, hogy most lesz-e valami, vagy megint képesek lesznek konszolidálni a hatalmon levők. Tunézia eldőltnek látszik, Ben Ali elment, még lehet a vége egy másik autoriter rendszer lesz, de lehet valami plurális dolog. Egyiptom még a tiszta sötétség.

Most másképp mennek a dolgok, mint az elmúlt 20 évben bármikor? Más a nemzetközi szereplők hozzáállása? Jobban elkeseredettek az emberek? Fáradtabbak a rezsimek? Más a gazdasági helyzetük? Hol vannak még tartalékok? Erről lenne jó egy kerekasztalt tartani, és vitatkozni azon, lesznek-e rendszerváltások és mi ha igen, akkor mi lesz utánuk.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

22:55, Vasárnap (január 30.), m1

Kabul 911