szerda, február 02, 2011

Véget értek a műveletek Dand-e Ghoriban

Véget ért az Operation Jadid, bár a megfogalmazás kicsit optimista: "Baghlan-e-Jadid district in Baghlan province have been cleared out of Taliban militants," Tolo reported in its news bulletin.

Annyi biztos, hogy a biztonsági helyzet sokat javult, sokkal több helyre el lehet jutni most, olyan területekre is, ahova korábban nem vagy csak nagy veszélyek árán.

Január első felének biztonsági eseményeiről (biztos nem az összesről) beszámol az ANSO is.

És találtam egy cikket a magyar PRT osztási akciójáról is Dand-e Ghoriban. A CIMIC és csak mostanság tudta újrakezdeni ott a munkáját.

Közben megjelent arról a halálesetről is egy cikk, amikor akkor történt, amikor eljöttünk Baghlanból. Január 20-án éjszaka egy utánpótlás konvoj ment Bagramból Khilagayra, amikor támadás érte őket 4 km-re a bázistól. Az utolsó jármű toronylövészét (vagy a kosarat inkább) eltalálta egy RPG. Senki más nem sérült meg a járműben, Amy R. Sinkler viszont négy óra múlva belehalt sérüléseibe.

Kik lehettek az elkövetők? Idézem a HVG-t: A tálibok elnyerték a tartomány lakosságának a támogatását, a helyi törzsek pedig búvóhelyet nyújtanak nekünk” – mondta a HVG-nek ismeretlen helyről adott telefoninterjúban Baglan egyik tálib parancsnoka, a 27 éves Kari Musztafa. A tehetségesnek tartott vezér azzal is eldicsekedett, hogy a tavaly november 16-án, Eid-ul-Azha ünnepének előestéjén kilenc ember életét kioltó öngyilkos merényletet az ő egyik embere követte el.

A csak nyomtatásban létező cikkben benne van, hogy az illető pont Khilagay környékén ügyködik. Egyébként Afganisztáv vonalon a magyar újságírás egyik csúcsa, nemis értem, hogy ki tudta ezt megcsinálni, hogyan tudták leszervezni :)

Nincsenek megjegyzések: