szerda, január 05, 2011

Michael O'Hanlon megjárta Afganisztánt - Néhány új adat az ISAF műveletről

O'Hanlon a Brookings Institution egyik vezető kutatója, Afganisztánnal is foglalkozik, az egyik szerzője a Brookings Afghanistan Indexének. Elég hasznos kis cucc, érdemes mindenkinek átfutni, akit érdekel a táblázatba formált afganisztáni misszió

Néha az az érzésem, hogy nincs másról szó, mint hogy a deklasszifikált amerikai diákat az amerikai hadsereg így hozza nyilvánosságra. Irak esetében ott volt/van Anthony Cordessmann a CSIS-től, aki manapság már nem is ír tanulmányokat, hanem csak feltolja a legfrissebb - kapott - diákat.

Elismerem régen a Brookingos anyagban mindenféle táblázat benne volt, amit találtak, de ma már főleg az amerikai tábornokok diáira támaszkodnak.

Szóval O'Hanlon megjárta Afganisztánt ismét. Onnan tűnt fel, hogy a nagynevű Foreign Affairsben megjelent (szept-okt) egy tanulmánya, amiben egy csomó általam eddig nem hallott dolgot állított az afgán biztonsági erőkről. Ez még nem nagyon gyanús, de aztán látom, hogy a The Washington Quaterly-ben is van egy anyaga (Plan A-Minus for Afghanistan) Bruce Riedellel közösen. Nézem, csupa új info itt is. De itt vannak lábjegyzetek. Nézem az is és ezt látom pl: Briefing slides presented to Michael O’Hanlon at Combined Security Transition Command-Afghanistan/NATO Training Mission-Afghanistan (CSTC-A/NTM-A), Camp Eggers, Kabul, Afghanistan, September 10, 2010.

Ja, így könnyű.

Mit tudni meg a tanulmányból? Pl, hogy mi ez a partnering és milyen erőket érint afgán és ISAF oldalon: radically changed. The basic idea now is to team Afghan units with NATO
partners which would normally be within one echelon of each other in size (ideally, for example, a NATO battalion would work with a larger Afghan brigade). Partnering presently involves some 90 percent of all Afghan army units in the field. About three-fourths of all such ISAF sister units are co-located with their Afghan partners or based close to each other.10 Only about a quarter of police units have such help, but those numbers are growing.

Először jött a OMLT-k ötlete, most meg a mentoring.

Itt van a kandakok minősítési rendszere: NATO’s new evaluation system for the Afghan army, which also evaluates anticorruption measures and leadership, now rates half of all Afghan army battalions (or ‘‘kandaks’’)asa ‘‘3’’ or above on a scale of 1—5. The equivalent of a ‘‘C’’ is not a great grade, but it is not bad as an interim result.11

Mi a minősítése a "magyar kandaknak" és mi volt mondjuk egy éve, 2009 telén?

Mi van még a Foreign Affairs cikkben? Beleolvasok.

- A majd 400 járásból az amerikai erők 81-t tekintentenek katonai és fejlesztési erőforrások tekintetében elsődleges fontosságúnak és 41-t másodlagosnak. Ez azt jelenti, itt vannak az ellenállók nagy számban, ide megy az amerikai figyelem, katona és pénz. Baghlan Jadid benne van vajon? (ezeket is valamelyik diáról vette, csak ebben a tanulmányban nem hivatkozik). 68. o.

- Az ISAF szerint a priority district-ek (talán a fenti 81) 35 százalékában jó vagy jobb a biztonsági helyzet (gondolom ezt színekkel jelölték a dián) 2010-ben. Ugyanennyi volt 2009-ben is. Az kielégítő minősítést kapott járások aránya 40%ról 46%-ra nőtt, nem valami dinamikus. 69. o.

- Nepotizus és favorizálás csökken a seregben. A Kabuli Katonai Akadémián végzett tiszteket csapatszolgálatra küldik 71. o. (A 2009-ben végzettek 95 százaléka Kabulban maradt, a 2010-ben végzettek 95 százaléka csapatokhoz került, ez a másik anygban van)

- 2010 nyarán az afgán erők 85 százaléka partnerálva volt. Néha a ISAF erők javaslatára elmozdítanak afgán parancsnokokat. 71-72. o.

- Rendőröknél még nem nagyon javult a helyzet, főleg kontraktorok dolgoznak.

- 122 járásból (81+41), amely különleges figyelmet kap a ISAF-től, mindössze 10-ben van képviselője az afgán kormánynak (bármit is jelentsen ez), talán a járási kormányzót? 73. o.

- A partnerálásról azt mondja, hogy pl egy ISAF zászlóalj partnerálhat egy gyenge afgán zászlóaljat vagy egy jól felkészített dandárt is. Ennek megfelelően változhat, hogy mennyi partner egységre lesz szüksgé a jövőben. De ha pl 300.000 fős lesz az ANSF, és ki lesz képezve, elég lesz 30.000 főnyi ISAF mentor, partner erő a jövőben. 76. o.

Még egy adat, de teljesen máshonnan. Bob Woodwards szerint egy amerikai katona 250.000 USD-be kerül egy évben Afganisztánban, egy afgán meg 25.000 dollár per év. Egyszer számoltam ezt valahol. A magyar katona elvileg 20-22 millió forint, valaki mondta. Majd megkeresem az oldalszámot. Obama's war: 107. o.

- Marja továbbra is szívás, de Helmandon a fejlődés jelei látszanak.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezekkel a számokkal és táblázatokkal egy nagy gond van - puszta adatok és nem látod mögötte a problémákat, amelyek felőrlik a külhoniak idegeket.

Volt egy elütésed: az OMLT és a mentorálás ugyanaz, nem inkább partneringet akartál oda írni mellé?

Névtelen írta...

"Ja, így könnyű. "

Tessék majd jól odafigyelni Afganisztánban és akkor Önnek is könnyű lesz!

Névtelen írta...

Just what exactly is taking place. Wait for responses
Show the fresh piece of bread. We generally are mold damage not thinking about mold in our daily lives.

The heat of the sun will destroy the molds completely;
others will need to be treated by the New York City Mold Removal companies advise
their customers to use common-sense and perform a mold growth.
These are easy to tell apart, one from the other, most of
the species in his natural habitat, but on the outside of the refrigerator itself.


My page ... Injection molding cost (noetjpe.wordpress.com)