hétfő, január 17, 2011

Operation Jadid és más baghlani fejlemények

Lassan visszatérek az életbe. Baglan tartományban a 2010-es év egészen sűrű volt. Szerintem megér majd egy önálló tanulmányt. Ősztől majdnem mostanáig tartott a Jadid hadművelet. Aki követni akarja, az egyelőre csak az ANSO jelentéseit tudja használni. Ez itt a dec. végi, kb kirajzolódik belőle a biztonsági erők és az ellenállók tevékenységének iránya.

A arcok színhelye Dand-e Ghori körzet és a Shahabuddin háromszög (ezt a PEK-ből szétágazó, Mazar és Kunduz felé vezető út adja ki), Zalán Eszter egyik cikkében van erről jó térkép.

A Shahabuddin háromszögben az elmúlt hónapokban két Combat Outpost, COP is épült, ami segít visszatartani az ellenállókat. Itt egy terjedelemes cikk erről (Combat Outpost Shahabuddin finds path to a secure future), eszerin Shahab. településen és Gaji településen épültek ilyen COP-ok, benne német erőkkel, amerikai különleges erőkkel, és persze afgánokkal.

Az afgán erőkkel persze van némi probléma, elindult az Afghan Local Police program, ami egyfajta faluvédelmi program lenne. Csak hogy korábban voltak erre felé milíciák is, névleg hasonló céllal. A milíciák (arbaki-nak is nevezték őket, bár ez nem az, amit eredetileg jelöltek ezzel a szóval) most feloszlatásra kerültek, mert kicsit erőszakosak lettek. Ez a cikk pont baghlani példákat említ. A milíciáknak menniük kell, de pártfogóik, megpróbálják betolni őket a ALP programba, ami rendszeres fizetést kínál. A COP-okon elvileg ALP-s helyiek vannak, ők sem teljesen tiszták.

Mióta erősebb a jelenlét a háromszögben, azóta nagyobb a nyugalom, bár akciók még vannak. Pár napja egy esküvőre igyekvő család futott egy aknára, nyolc halott. A cikkből kiderül, hogy a Special Operations Task Force – East lett iderendelve az északi régióba.

Itt egy hír arról, hogy Faryabban is betiltotta az ellenállás a mobiltornyok működését du. 3 után. Baghlanban valamivel jpbb a helyzet, ott 6 ig működnek az átjátszó állomások, de érdekes módon van olyan szolgáltató is, amely működik a tiltás után is.

Végül pedig itt az Asia Times még szinte melegen friss cikke Baghlanról, interjú a rendőrfőnökkel és a kormányzóval. Az újságíró nagyon jó, régóta olvasom a cikkeit, a pakisztáni tálibokkal is készített már interjút. Talán a lényeg a szerző azon állítása, hogy a jelenlegi kormányzót azért küldték ide, hogy megegyezést keressen a helyi ellenállókkal. Ez jó jel a jövő szempontjából, ugyanakkor még nem hallottam erről senki szájából az elmúlt két hétben.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem hallottál semmit erről az elmúlt két hétben? Ezek szerint vagy nem kérdeztél eleget, vagy nem figyeltél! Például a hídátadáson! :)

Névtelen írta...

Más az amit lát és hall az ember "hadműveleti területen", és más amit le mer írni ebből :)
wp

Névtelen írta...

Ez totál igaz, de az adott téma (az öreg kinevezése) nem képez hadi titkot! :)

Névtelen írta...

Restrepo - National Geographic Channel - többször is ma, meg holnap