szerda, november 10, 2010

Új rendőri erők Baghlanban?

Olvasom ezt a hírt (Second batch of police to be deployed in 9 districts), hogy újabb program keretében helyi rendőri erőket fognak toborozni, vagy üzembe állítani Baghlanban is: Five other districts where ALP would be deployed are located in northern Kunduz and Baghlan provinces, eastern Kunar and Paktia provinces and the southwest Badghis province, Bashari said.

Zsír. De mi ez a program? Az Afghan Local Police. Ez az program, amit az USA a biztonsági rendezés egyik meggyorsítására talált ki. természetesen semmi új nincs benne, a lényeg, hogy a helyi közösségek maguk is állíthatnak fel rendőri erőket. A lényeg talán a kiválasztásban lesz (ha betartják), mert a személyekről a jelyi vezetők, öregek fognak dönteni. És a valóságban? Dönthetnek majd szabadon?

Az ALP a belügyminisztérium irányítása alá tartozik, nem emlékszem pontosan, de mintha ez lett volna a fő vita, mert senki sem akart egy új rivális a helyi biztonsági architektúrában (hogy ilyen szépen fogalmazzak).

A legnagyobb ellenző gondolom a tartományi rendőrparancsnokok voltak, aki minden ilyen tervet elutasítanak, részben, mert féltik a kontrollt, részben mert féltik az üzletet. Vagy ezt nem PC leírni? Bocsánat.

Azzal, hogy a Belügy ellenőrzése alá került, beadhatták végül a derekukat. E cikk szerint a létrehozásra erős NATO nyomás volt, így egyeztetek meg talán.

Ha valakinek az ugrik be, hogy ez már vajon hányadik kezdeményezés, akkor talált. Itt egy kis gyűjtés, hogy hány fajta program, elképzelés volt az elmúlt években: These programs include the Afghanistan National Auxiliary Police (ANAP), Afghan Public Protection Program (AP3), Afghan Public Protection Force (APPF), Community Defense Initiative (CDI), Local Defense Initiative (LDI), Village Security Program, Afghan Local Police (ALP) Initiative, and others.

Ami biztosnak tűnik, hogy az ALP nem az arbakai és nem a reintegráltak. Az egyik helyi (törzsi) fegyveres önszerveződés, a másik a átállt ellenállók reintegrálása. Persze ez csak papíron igaz, mint az egyik PRT parancsnok megjegyezte, az afgánok maguk is összevissza használják a kifejezéseket.

És ott vannak a shabuddinni elesett ex-Hizb fegyveresek, akiket szintén reintegráltaknak neveztek bár semmi ilyen nem történt velük, hanem miután átálltak rövid pihentetés után fegyvert nyomtak a kezükbe és betolták őket az FOB-re Shahabuddinban. Ez nem reintegráció. Az APRP nevű (ki tudja hányadik) program egy bonyolult, lépésekre bontott, civil és afgán viszonylatban elképesztően bonyolult és életszerűtlen dolog. A SIPRI egyik szakemberének kritikus véleményét érdemes elolvasni. Hozzáteszem, miközben a nyugat a fogalmakkal és folyamatábrákkal bajlódik, Afganisztánban ilyen egyszerűnek tűnő kérdésekben is gyors döntéseket kell hozni.

Az biztos, hogy a nyugat bürokratikus szemlélete (a maga módján helyes, a nyugat ettől működik) és a Afganisztán saját hagyományai között éles különbségek vannak. ez egy olyan dolog, amit rettentő nehéz áthidalni, nem tudunk egymás fejével gondolkodni. De hibás ilyenkor valakit? Beszélhetünk szándékosságról? Csak azért mondom, mert könnyű ezt vagy azt hibáztatni, hogy az afgán helyreállítás nem megy. Hát talán ezért, mert van egy csomó tényező, amitől nem is mehet.

3 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

Egyébként ennek az "önkéntes faluvédelemnek" pár esetben mintha lenne haszna. Legalábbis rémlenek olyan falvak, ahová a tálib nem szívesen lép be.

Névtelen írta...

Az "arbaki"-knak hagyományai vannak Afganisztánban, ahogy WP írta is. A gond az, hogy ebbe az "önszerveződő" rendszerbe most mesterségesen akarnak belenyúlni, nem egyszer az érintettek megkérdezése nélkül. Az elgondolás nem lenne rossz, hiszen az ANP-nek nincs annyi ereje, hogy minden faluba eljusson. Viszont a hatalom és a pénz újra elosztása egy vazallusi rendszerhez hasonlóan felépülő törzsi alapú társadalomban nem egyszerű!

Névtelen írta...

Épp ma beszélgettem egy régi ismerősömmel, afgán tolmács Angliában. Két hete jött haza Kabulból, az anyósa temetésére ment haza, nagyon le volt taglózva az ottani helyzettől. Kabul számít(ott) a legbiztonságosabb helynek Afganisztánban, csak annyit jegyzett meg, hogy Jenő, a talibánok már csak pár lépésnyire vannak, hogy visszavegyék az ellenőrzést. Nappal még lehet is mozogni a városban, de 5 km-re sem jutsz el, ha vidékre indulsz, és nagy valószínűséggel elkapnak és megölnek. Éjszaka pedig már Kabulban sem mernek az utcára menni.

Szóval mehet az ANP a falvakba, de Kabulban épp rosszabodik a helyzet.

Tudom, hogy ez talán károgásnak hangzik, de olyan ember beszélt erről, akit régről ismerek, ő pedig a saját országát ismeri még régebben.