vasárnap, november 14, 2010

Lengyel fejlesztések

Dolgozom és az anyaggyűjtésben belefutottam a lengyel fejlesztési tevékenységbe. Itt van egy 90 oldalas brossúra az afganisztáni tevékenységükről angolul és lengyelül.

Nem költöttek sokat, 2008-ig évi 4 milliót ha jól látom. Most tudatosul bennem, hogy nem önállóan vitték a PRT-t, hanem az USA-val közösen. A tartományba ezek szerint több fejlesztési pénz ment, mint amennyit ők költöttek. A lényeg, hogy 2009-ben négyszeresére, 12 millió dollárra emelték a büdzséjük. A kis írás annyira alapos, hogy még az átváltási arányokat is oda teszik. Ahhoz képest, hogy ott is világválság volt, nem tudom, hogy csinálták.

A hatékonyságot nem tudom felmérni innen, de két dolog biztos. Azt a kevés dolgot mait fejlesztettek Afganisztánban, azt a maguk módján meg akarják mutatni. Lehet ezt az anyagot papíron is kinyomták, tele van fényképekkel és ugyanakkor mégis is részletes.

A másik, hogy a PRT-ban dolgozó fejlesztési emberek mellett (ezek valószínűleg mind minisztériumi emberek voltak) lengyel NGO-k is kaptak pénzt, aki Kapiszában, Pandzsírban vagy Jowzjanban, azaz nem Ghazniban hajtottak végre projekteket. A másik, hogy a lengyel nagykövetségnek is volt egy büdzséje, amiből úgy látom afgán civil szervezeteket támogatott.

Nincsenek megjegyzések: