hétfő, november 15, 2010

Átvesszük az OMLT-t teljesen

Most olvasom a honvédelmi miniszterrel az interjút a Magyar Nemzetben. Sok mindenről van benne szó, de nekem igazán kettő volt érdekes.

Most olvasok először hivatalos forrásból arról, hogy az az önkéntes tartalékos rendszer, amiről idáig szó volt, az nem egészen, az ami lesz. Én, laikusként, azt hittem hogy a tartalékos rendszer valami olyan lesz, amit a HM honlapján is olvasni lehet:
Az önkéntes tartalékos szolgálat lényege, hogy az önkéntes tartalékos meghatározott időre szerződésben vállalja, hogy civil munkahelyének megtartása mellett önkéntes tartalékos beosztásra történő felkészítésre ... behívásra kerül.

Forumkon már régóta szó van róla, hogy az önkéntes tartalékosok lesznek az eddigi őrző védő cégek alkalmazottai is, mivel szégyen, hogy a laktanyákat nem katonák őrzik. Nem hittem, hogy tényleg ez lesz.

Most azt olvasom, hogy békeidőben lesz önkéntes védelmi tartalékos és az önkéntes műveleti tartalékos. Előbbiek lesznek a HM EI Zrt által alkalmazásba vett egykori őrző védők. Utóbbiakakt 2012 januárjáról fogják rendszerbe állítani.

Hát kicsit csalódott vagyok ettől, az öreg papákat beöltöztetjük katonának. Már eddig is volt több fajta katona, akik alkalmasak egy misszióra, meg nem alkalmasak egy misszióra. Most már lesznek olyanok is, akik csak laktanya őrzésre lesznek alkalmasak. Van egy bácsi a Zrínyin például. Már nem látja a személyi igazolványomon elmosódottan látható nevemet :(

Számomra önző módon persze csak annyi a kérdés, hogy a műveleti tartalékosoknak ki jelentkezhet? Ugyanazok a felvételi feltételek lesznek-e számukra is megállapítva mint a védelmi tartalékosoknak? Mert akkor jelentkeznék előre is.

OK. Mi a cikk másik érdekessége? Hende miniszter bejelenti, hogy A helyi kiképző és támogató alakulatunk létszámát például a korábbi harmincról hatvanra főre emeljük. Véget ért tehát az együttműködés az ohioi nemzeti gárdával legalábbis ebben az OMLT-ben. Az USA segített beindítani, most kivonul belőle. lehet majd a következő PRT-t is együtt kezdjük? Az újabb harmicn katona felszereléséhez mindenképpen kelleni fog valamennyi abból a 30-50 MRAP-ből, amiről már írt a Magyar Nemzet.

Hivatkozásokhoz: Példásan helytállt a honvédség. Magyar Nemzet, 2010 november 13. 5. o.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A HM honlapjának cikke alapján marad azért néhány amerikai a most ki induló OMLT-ben is. Tehát nem teljesen lesz továbbra sem magyar. Én úgy tudom, hogy csak ideiglenesen csökken az amerikaiak létszáma az OMLT-ben, a következőben ismét nőni fog. Az okát nem ismerem, csak egy ismerősömtől hallottam.

Névtelen írta...

Valahol érthető a csalódottságod. Ám gondolj bele:
Ezek az "öreg bácsik" kicsit túlzó általánosítás, van közöttük sok fiatal is. Van közöttük nem kevés volt katona, akik fizetéskiegészítés gyanánt vannak ott. Ám nem kevés van közöttük, aki csak ehhez ért, és ha most egyik pillanatról a másikra utcára tennék őket... Úgyis teljesíteniük kell az öregek meg néhány év alatt lemorzsolódnak. Szerintem humánus megoldás ez és nem hinném hogy veszélyeztetné országunkat :)

Névtelen írta...

Tisztelt Wágner Úr!

Kicsit furcsának tartom, hogy míg szerződéses katonának a 18-47 közötti emberek jelentkezhetnek akik fizikai, pszichikai és egészségügyi, nemzetbiztonsági követelményeknek kell megfelelniük, addig a korhatár már nem számít a tartalékosoknál.
A műveleti tartalékot képező személyeknél lesz egyáltalán fizikai és egészségügyi felmérés, hogy tartalékos lehessen? Csak azért pl, mert a "repeszálló mellény és fegyver súlya nem válogat..." Az eszközök súlya mindenkinek ugyanannyi függetlenül kortól és fizikai állapottól függetlenül... Arra is kivácsni lennék, hogy azok a nyugdíjasok akik korai nyugdíjba mentek mert "alkalmatlanok" lettek katonának tartalékosnak alkalmasok lesznek majd?