csütörtök, október 14, 2010

Harcok Baglánban

A magyar katonák szerencsések. Nem is elsősorban a PRT, hanem az OMLT katonáira gondolok. Az elmúlt egy két hétben számos hír érkezett a Baghlanban folyó különböző katonai műveletekről. Ezek egyike másika a sajtóban is megjelent.

A média érdeklődése lecsengett, ez természetes. A hivatalos tájékoztatási politikai semmit sem változott, ez is természetes.

Mit ír a nemzetközi sajtó? http://news.xinhuanet.com/english2010/world/2010-10/03/c_13541112.htmamerikai katona meghalt, kettő megsebesült Charshanba Tapa faluban, Baghlan-e-Jadid járásban.

Október 7-én egy német katona meghalt és és 14 megsebesült Dand-e-Shahubuddin-nál. Továbbra is ez az a hely, ahol a magyar konvojt is támadás érte. A hírben mindenképpen meglepő, hogy egy öngyilkos merénylő (ja ezt még nem is mondtam), hogyan tudott ennyi katonát megsebesíteni egyszerre. Vagy ismerték az illetőt (ez ugye kizárt, bár a körülményeket nem ismerjük) vagy valamiért közel engedték magukhoz. 14 az nagyon sok.

Van itt végül egy cikk, amit Jonathan landay írt. Írt már korábban is Baghlanról, most valamiért megint visszament. Afghan, U.S. forces face growing insecurity in key province

A cikk úgy kezdődik, mint a magyar katonatörténetek egyike. A rendőrparancsnok épp interjút ad, amikor a helyettese bejön és az asztalra csap egy hatástalanított IED detonátorát. Ilyen magyarok is láttak,tapasztaltak, elhűltek. A detonátor cipelőt Ahmad Jan-nak hívják, olyan ismerős a neve, lehet vele találkoztak a magyar katonák is?

A cik szerint: The province is engulfed by ethnic tensions, warlordism, corruption, poverty and crime.

Az USA által felállított falusi milíciák/arbakai/auxiliary police/reintegráltak sokak szerint a problémák egyik új forrását jelentik, nem a megoldást.

A szeptemberi parlamenti választásokon masszív csalások voltak, és ez sokakban dühöt, elégedetlenséget kelt Pul-i Khumriban

A megszólaltatott helyiek mind a biztonságra panaszkodnak. A választások napján támadás érte magát a várost is.

Amerikai különleges erők a tartományban is tevékenykednek (jó ez régóta tudott, de leírva nem emlékszem).

A cikk második fele az arbakai/reintegráltakkal foglalkozik. Ezek azok a Hizb-i Iszlami fegyveresek, akik belháborúba keveredtek tavasszal az helyi Talibánnal, vesztettek és végül a helyi rendőrség és kormányzó védelmét kérték. Egy részük hajlandó volt "reintegrálódni" képzéseket mg nemtom mit kapott és a végén egy milíciában kötöttek ki.

Irány Sahabuddin. Ők is ott vannak, ahol a német meghalt, ahol a magyar katonákat megtámadták. És őket is megtámadták a választás napján, hat halott asszem. Igen és ebből volt arbakai milicista.

"We were actually surrounded by the Taliban for three days and three nights," said Fazul Rehman, a member of the unit, who was loitering with three other fighters, assault rifles over their shoulders, outside the Pul-i-Khumri police headquarters. "The police wouldn't do anything."

Oppá

A cikk vége a tartomány szokásos fragmentáltságát veszi elő. Tanulságos
"A 9-year-old boy was raped by a government official, and nothing was done. I treated him. Now his father is in the Taliban," said Naramgoi, who was arrested and held without charges in 2008 and 2009 for writing newspaper articles critical of the government.

Police Chief Rahimi, a Pashtun transferred from Kabul, said he was forced to spend most of his time and energy on suppressing ethnic tensions over the domination of the police by Tajiks, whose leaders used the 2001 U.S.-led invasion to seize control of the provincial bureaucracy.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Aug 23-án a magyarokat nem Dand-e Ghoriban támadták meg? Az kicsit arrébb van, mint Sahabuddin! Sahabuddinban a korábbi OMLT amerikai részeit támadták meg áprilisban.

david írta...

az LMP kerdesei az afgan szerepvallalassal kapcsolatban:

http://hvg.hu/itthon/20101015_lmp_afganisztn_lmp

kivancsi vagyok milyen valaszt kapnak ra (ba rnemelyik kerdes kicsit furcsa)

Névtelen írta...

kunduz kormányzó
bglan:
volt egy beninszállító rablás a mzr pek úton..
meg tegnap egy jópár órás harc

Névtelen írta...

ez is érdekes
http://closingvelocity.typepad.com/closing_velocity/2010/10/nyt-blast-kills-18-iranian-revolutionary-guards-at-shahab-3-missile-base.html

Névtelen írta...

Messzirol mindenki milyen okos tud lenni...