hétfő, szeptember 27, 2010

Afgán parlamenti választások

Múlt hétvégén volt a parlamenti választás Afganisztánban. Írtam róla egy elemzést még az eseményt követően amely múlt hét pénteken került fel a Külügyi Intézet weboldalára A 2010-es parlamenti választások Afganisztánban címmel. Egy rövid idézet.

Az Afgán Választási Bizottság összesen száztizennyolc induló jelentkezését fogadta el a nyolc képviselői helyre. Ezzel az aránnyal Baghlán a politikailag egyik legjobban fragmentált tartománynak számít Afganisztánban. Az Afghanistan Analyst Network elemzése szerint az afgán iszmaili közösség vezetője, a tartomány egyik legbefolyásosabb emberének tartott Mansoor Nadiri mellett a választásokon indult Olfat nevű fia és veje, Hossamuddin Haqbin is. 2005-ben, egyébként, Nadiri jutott be a legtöbb szavazattal a parlamentbe, akkor közel húszezer voksot kapott.
Bár a választásokat kísérő erőszak minimális volt Afganisztánban, a legtöbb halálos áldozattal járó biztonsági esemény Baghlánban történt. A tálibok egy katonát és öt milicistát öltek meg az egyik szavazókör elleni rajtaütés során Baghlán Dzsadid járásban - azon a környéken, ahol hetekkel korábban a magyar katonákat is a halálos támadás érte.

Választási eredményeket október elejére ígértek, de láttam már olyan híreket, hogy 80-90 százaléknál tart az szavazatszámlálás. Máris rengeted panasz érkezett, mire ezeket ki vagy megvizsgálják, még több idő fog eltelni.

Érdemes követni az Afghan Analyst Network honlapját, amelyet most (vasárnap este 23.45) éppen meghekkelte valaki. Nagyon dicséretes, hogy ilyet kiérdemelt egy ilyen tudományos fórum.

Baghlán kapcsán a hm.gov.hu-is megjelent egy írás "A leghosszabb nap" néven. Ez egy meglepően jó írás. Jó, kicsit a sorok között kell olvasni, de ha ezt tesszük, lehet kombinálni.
"A korábbi tapasztalatok átvétele, a megfelelő előrelátás, valamint a szövetséges erőkkel történő együttműködés eredményeként, a fokozottan veszélyes helyzetekben is sikerült saját veszteség és anyagi kár nélkül végrehajtani az összetett feladatot."
Ezek szerint voltak fokozottan veszélyes helyzetek.

"A választás nem telt békésen. A felkelők a tartomány több pontján is erőszakos eszközökkel próbálták megakadályozni a szavazást. Ezen a napon többször riasztották a készenléti erőket, hogy segítséget nyújtsanak a - tartományban történt összecsapásokon nehéz helyzetbe került - szövetségeseknek. Az egészségügyi részleg és az amerikai Előretolt Sebész Csoport (FST- Forward Surgical Team) a környéken folyó harcok sebesültjeit látta el, illetve intézkedett a katonák kórházba szállításáról."
A választások napján súlyos harcok voltak a tartományban. A szövetséges erők veszteségeket szenvedtek, a sebészek varrtak a PRT tábor rendelőjében.

Ez a legjobb: "[Az OMLT] alegységei az afgán erőkkel együtt, több ízben is harcokba keveredtek. Az OMLT-nél személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett." Nekem nyilvánvaló, hogy az OMLTnél nem, de másnál igen. Másnál keletkeztek személyi sérülések és anyagi károk. Lehet persze tévedek.

"A szavazás után született értékelések alapján, a választás sikeresnek mondható, mert a lázadók nem tudták megakadályozni annak lebonyolítását." De megpróbálták :)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Más hírek szerint több civil és rendőrök is vesztették életüket a támadások során. A felkelők veszteségeiről megint nem számolnak be, de ott is voltak áldozatok!