vasárnap, szeptember 12, 2010

A magyar iszlamista?

Nagy meglepetésemre a mai vagy tegnap Blikkben (vagy Mai Napban) valami újat olvastam. Állítólag a török hatóságok útban hazafelé letartóztattak valakit akit Hamza al-Majarinak hívta magát, becsületes német neve pedig Thomas U.

Nem akarom húzni a tésztát, még a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben is megelégedtek az MTI félhírével. És az MTI-ben is megelégedtek magukkal.

Nem is értem, hogy senkinek nem volt ereje Thomas U. beütni a keresőbe és németre állítani a google-t?

Csak belebotlottam közben egy nemzetes cikkbe a föld alá rekedt chilei bányászokról? Nagyon érdekes, részletes cikk, fényképek is vannak. De vajon fontosabb a saját életünk, biztonságunk szempontjából? Ez viszont egy jó és érdekes elemzés ugyanonnan szeptember 11 kapcsán. Na mindegy.

Vissza al-Majarihoz. Mit mond az egyszerű keresési kísérlet: Thomas U., dessen Eltern in den 1980er-Jahren aus Ungarn nach Deutschland ausgewandert waren, war im Frühjahr 2008 zum Islam konvertiert und hatte sich innerhalb kurzer Zeit radikalisiert.

Szegényes német tudásommal ezt úgy értem, hogy szülei az 1980-as években mentek ki. Most 2010-van és 24 éves Thomas U. azaz 1986-ban született. Thomas U azaz vagy vagy kint született vagy a csecsemő és 4 éves kor közötti volt. Mennyire tekinthető németnek és mennyire magyarnak?

Hogy az al-Majari-t vette fel, az sajátos identitás kavarodásra utal, bár el tudom képzelni, hogy kint tanácsolták neki, hogy ezzel még jobban bizonyítva legyen dzsihádista szervezete nemzetközisége. A 2010 áprilisában megöl Eric Breininger az Abdul Gaffar el-Almani (a német) nevet használta.

A német iszlamisták, másod vagy harmadgenerációs keleti emberek vagy áttért németek, elsősorban a Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom (IMU) és az abból kiszakadt Iszlám Dzsihád Unió (IJU) kereteiben harcoltak. Előbbi még Üzbegisztánban jött létre a 90-es évek végén, majd a tálbiokhoz és főleg az al-Kaidához csatlakozott. 2001 után pedig a pakisztáni Vazirisztánban próbál túlélni. Néha felbukkan az üzbégek lakta Észak-Afganisztánban (Baghlánban is, ott is élnek üzbégek.)

Németországban erős, mivel rengeteg török él itt, sőt olyan verziót is hallani, hogy a főként arabokat tömörítő al-Kaidának azért jött jól a IMU és az IJU, mert így frontot tudott nyitni a török nyelvű népcsoportok felé (törökök, azeriek, Közép-Ázsia népcsoportjai, mínusz a tádzsikok, és sok sok Európában élő ide tartozó közösség).

A Németországból induló és oda érkező dzsihádisták főleg az IJU-t kedvelték, az ő kiképző bázisaikat látogatták. A német csoport vezetője a már említett Eric Breininger volt, aki több videoüzenetben is "üzent" Németországnak. 2010 áprilisában bejelentette hogy egysége a "Deutschen Taliban Mujaheddin" végrehajtotta első támadását Paktikában egy amerikai bázis ellen.

Egyrészt érdekes, hogy a "Deutschen Taliban Mujaheddin" egy újabb splinter szervezet, amely az IJU-tól vált le, másrészt Breiningert néhány héttel a hó végén sikerült megüli. Egysége összetalálkozott a pakisztáni hadsereg egyik egységével és a tűzharcban életét vesztette.

A német ügyekről és a német szerepvállalásról egyszer a Nemzet és Biztonságban írtam hosszabban.

2 megjegyzés:

QED írta...

Szorosan nem kapcsolódik a poszthoz, de hátha valakit érdekel.

Afgániában jelen levő segélyszervezetek listája:

http://www.alertnet.org/db/crisisprofiles/AF_REC.htm?v=whowhatwhere

Névtelen írta...

Egyes hírek szerint Unger-nek hívják a férfit, ez is adhat okot félreértésre. Ami a gyökereit illeti a bűnöző mindenhol külföldi és a becsületes megtaláló mindig jó állampolgár, névtől, színtől, származástól és vallástól függetlenül.

Balint