kedd, augusztus 31, 2010

Benkő interjú, Dani interjú, Wagner interjú

Csak, hogy meglegyen az MTI Dani Fruzsina interjúja. Igazából meg is vagyok lepődve, hogy az MTI-nek eszébe jutott, talán a HM mondta neki? Mindenesetre jól tették.
Mint mondta, a táborból hétfőn hajnalban indultak, majd röviddel az elindulás után rádión kaptak egy üzenetet, hogy fegyveresek vannak az út mellett. Ilyenkor a szabály szerint gyorsítani kell a gépjárművekkel. Egy nagy robbanásra emlékszik - tette hozzá -, majd utána pár másodpercig nem tudta, mi történt.

Ez volt az a mondat, amit tőlem is megkérdeztek tegnap, hogy ha szóltak nekik rádión akkor miért indultak el, miért folytatják az útjukat. Hát én sem értettem, de ez egy fényes lecke arra, hogy ha olvasol vagy hallasz valamit, akkor legyél óvatos a következtetéseiddel. Hülyeségnek tűnik, hogy ha egyszer szóltak nekik, akkor miért mentek tovább? Érthetetlen. Dani Fruzsina persze lehet, hogy felindult állapotban volt, amikor mesélt erről, ezért nem követhető. Az is lehet, hogy az MTI értett valamit félre, vagy írt meg rosszul.

Ma olvasom a Magyar Nemzetben Benkő tábornokkal egy egész oldalas interjút (Kígyókat melengettünk a keblünkön a címe. De milyen kígyókat? Ki árult el minket?). Itt kikerekedik a történet, értelmet nyer. Már gyakorlatilag Haraszti Gyula kérdéséből kiderül a válasz a fenti miértekre. Amikor megszólalt a rádió, hogy ellenség, utána Dani Fruzsina ( ez egyébként egy népszerű keresztnév abban az időben, amikor született, a nővérem is Fruzsina. Ja nem, ő Kinga, de akkor valamelyik ismerőse) már hallotta is a robbantást. Haraszti ezek szerint vagy interjút készített Danival, vagy ott volt a sajtótájékoztatón. Ha neki lejött, az MTI-nek miért nem?

Ok. Benkő válasza a következő volt Haraszti kérdésére, hogy milyen későn szóltak nekik
- Elől mentek a felderítők, akik gyakorlatilag magukra vonták a tüzet, kiugrasztották a nyulat bokorból. Részben ez is a dolga egy felderítőnek, nem?
- Beleordítottak valamit a rádióba, amiben gondolom a b****** szó benne volt.
- Mire meghallotta a konvoj második része, a váltást szállító Toyoták első csoportja már odaért a leásott IED-hoz és robbantották őket.
- Hárman ültek hátul, kicsit zsúfolt lehetett.
- A konvoj kettészakadt
- A tábornok szerint 50-100 fős támadó egységet valószínűsítenek.
- Kiment QRF és a konvoj biztosító erőivel együtt felvették a harcot
- AZ egyik vagy mindkét Cougar kapott RPG-t de nem lett baja. Ez nem biztos, csak Flashbang állítja a kommentben. Még valaki megerősíti? A PRT-ból? A KFH-tól? Az OMLT-ből? ÖHP-ről? (Őrült vagy Péter, minek írsz ilyeneket?)
- Valahogy visszajött az elől leszakadt felderítők
- Vissza a táborba, aztán jöttek az afgánok és németek.
- Nem tudja, hogy később bárkit is elfogtak-e volna.
- Tényleg tálib hullákat látott valaki? (ezt én kérdezem)
- UAV-t nem lehetett alkalmazni, mert olyanok voltak az időjárási viszonyok

Mi van még a cikkben?
- Az egyik UAV elveszett, leszedték vagy hazavitték a tálibok vagy a helyi afgánok, nem derül ki. Bocsánat a tábornok csak annyit mond, kárt tudtak tenni benne.
- BTR-k hadrafoghatósága. Konkrét szám nem hangzik el, csak hogy korlátozottan a helyi terepen
- Lesznek magyar helikopterek Afganisztánba, 2012-re tervezve.

Haraszti Gyula erőlteti ezt a magyar helikoptert a magyaroknak, csak nem látom, hogy miért nem látja, hogy mégis hova tennénk? PEK-ben enm ácsoroghat, ott nemlehet tárolni (jó, lehet Haraszti úr tud valamit és készül valamii ideiglenes hangár?) Ha ugyanúgy Mazarban vagy Kunduzban állomásozna, mint a többi gép, akkor nem lesz ott előbb, és csak bízhatunk benne, hogy ha olyan körülmény adódik, hogy a német vagy amerikai helikopter nem száll fel magyar katonát menteni, akkor majd a magyar pilóta kockáztatja saját testi épségét (és a karrierjét) és megszegi a parancsokat és felszáll?

Szerintem arra kell készülni, hogy kiküldjük azt a két gépet, akkor azok már nem jönnek ahza, hanem ott maradnak ajándékba, mert amíg kint lesznek, teljesen le lesznek amortizálva, lerepülik az üzemidejüket stb.

Összefoglalva jó és informatív cikk, és örülök, hogy egy kicsit faktuálisabb egyelőre a HM-MH kommunikációja és szóba kerülhetnek olyan kérdések is, amelyek a problémákat vetik fel.

Végül magamról. Voltam hétfőn az MR-1 Kossuthon, délután négykor egy beszélgetős műsorban. Aki véletlenül hallotta, attól elnézést szeretnék kérni, csupa olyat kérdeztek, amihez nem nagyon értek és én is csak találgatok (az utolsó kérdést egyszerűen nem értettem, effektíve nem) és végig biztonságpolitikai szakértőnek szólítottak, amitől külön rosszul éreztem magam. Kár, mert egyébként egy jó műsor, mindig hallgatom.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak most olvastam vissza, és bukkantam rá az MRAP vitáról. A Humwee RPG védelmét istenítette valaki. Na most ehhez annyit fűznék, hogy február környékén figyelt be egy RPG az egyik magyar Humwee ablakán.

Névtelen írta...

Senki nem istenitette a B kitet amivel HMWVV el volt latva de az eredmeny magaert beszel.
A HMWVV ablakan es a Toyota ablakan befigyelo RPG egeszen mas " hatasfokkal mukodott" rs ez nagyreszt az ajtora felszerelt cuccnak koszonheto. Ott es akkor ket sebesult akik par nap mulva mar nyilatkoztak. Most egy halott egy nagyon sulyos sebesult ket sulyos sebesult.

Na most ehhez fuzz hozza vmit.

Udv Flashbang

Trau írta...

Napsugarast!

Meg a gyarto sem beszel a B kit RPG-allosagarol:

"The armor is available in two kits, an 'A' kit and a 'B' kit, which, when combined, provide gapless mine and ballistic protection."

http://www.amgeneral.com/vehicles/hmmwv/expanded-capacity

Udv!

Trau

Mihályi Attila írta...

Nem azt kérdezte a kossuth rádiós kérdező amit kellett volna, de hát többet nem lehet várni egy mezei műsorvezetőtől aki napi 3-4 órában félóránként minden témában "otthon van" egy délutáni magazinműsorban.
Nem baj, legalább a blogod sikerült népszerűsíteni, bár akit a téma érdekel, már úgyis ismeri.

Péter! Értem én, hogy Kossuth rádió, az egy komoly intézmény, de hát így is megéri bemennetek (szakértőknek) ha ennyire hozzá nem értő a riporter?

Az utolsó kérdést szerintem nem csak Te nem értetted, hanem a kérdező csaj sem.

Névtelen írta...

Ezt is irtak rola Olyanok akik hasznaltak:

For the most part, both of them are the same when it comes to side/door PROTECTION. The windows are about the only difference when it comes to the doors. They 1151 has a wider window, and they slide to the rear to open. From my experience the 1151’s windows also remain easier to open and close, where as the 1114 windows tend to get stuck pretty easy.

2) Both will provide pretty good protection against most attacks other than an RPG-7 which is a larger type of RPG, and most EFP’s. Funny thing about EFPs is that the only thing that can really stop them are the windows and windshields of the vehicles. Something about they way the glass gives in and catches the projectile. And EFP can go 3/4 of the way through an Abrams tank. So think about what it can do to a humvee. If it doesn’t hit the glass, an EFP is going to eat up that humvee and everyone inside of it.

Udv Flashbang.

Névtelen írta...

F!

Ez most a A és B kitre vonatkozott, mi ez a két szám 1151, 1141? Bocs a sok visszakérdezésért, de én is tanulnék valamit.
wp

Névtelen írta...

F!

Ez most a A és B kitre vonatkozott, mi ez a két szám 1151, 1141? Bocs a sok visszakérdezésért, de én is tanulnék valamit.
wp

Névtelen írta...

A HMMWV nek kb 17 variaciója van Az
M 1114 volt az amit mar megpanceloztak rendesen, es az M1151 meg kapott plusz pancelvedelmet.

Itt vannak a fobb variaciok es adataik:

http://www.olive-drab.com/od_mvg_hmmwv_variants.php

Névtelen írta...

Zsír
wp