hétfő, augusztus 30, 2010

Az ANA állapota - friss infok

Olvasom az Economistot és néhány új adatot találtam benne az afgán haderővel kapcsolatban (Fixing the unfixable).

Caldwell tábornok, aki a tavaly kiképzési feladatokra létrehozott NTM-A parancsnoka szerint idáig (tavaly nomveberig) nem nagyon történ semmi a kiképzés terén. Amivel alátámaszttotta:
- The ratio of instructors to students was 1 to 80, he says. On one base, it was 1 to 466.
- “There were no training standards…It was just, eight weeks and you’re done.” Some contractors failed even to show recruits how to calibrate the sights on their weapons.
- a recent American government inspection found only 23% of Afghan soldiers could work unsupervised
- The number of foreign trainers has been doubled, improving those instructor-pupil ratios.
- Army pay is up from $120 to $165 a month.
- Less than 3% of recruits are from the troublesome Pushtun south, from where the Taliban draw most support. Ez durva!!!
- As a result, northern officers who only speak Dari have to use translators when in the Pushtu-speaking south. Erről már lehetett olvasni

Végül egy gondolat: Jack Kem, General Caldwell’s civilian deputy, thinks the army and police, once at full strength, will cost $6 billion a year to run (training this year costs $11 billion). Afghanistan cannot afford that, so outsiders will need to cough up. That would still be cheaper than paying for foreign troops: each American soldier costs $1m a year to sustain in Afghanistan.

Ezt számolgattam reggel a buszon. A PRT bekerül 6 milliárdba 240 katonával. Az fejenként 25 millió forint, az mondjuk 113.000 dollár. Ebben benne van a fizetése, a étkeztetése, gondolom a haditechnika értékének 240-es része. A tábor értéke (amennyiért vetttük) az gondolom nincs benne. De nem. Ha az évi 6 milliárdot osztom el, akkor a technika költsége nincs benne, csak a benzin, a ruha, repülőóra, meg ami még fogy (lőszer!). A fizetés - hasra ütés és régi emlékek alapján - az egy személyre jutó éves költség 2/5-et teheti ki (nem tudom itt járulékokat kell-e számolni a napidíj után, mert akkor rossz az egész számítás)

A cikk szerint egy amerikai katona 1 millió dollárba kerül évente. És mennyi lehet az afgán katona kültsége. Az afgán katona keres mondjuk 160 dollárt, az kerekítve évi fél millió forint. Ha ez a 2/5-e a teljes költségeknek, akkor az 1,250,000 évente. A magyarnak a huszonakárhányada. Hát még az amerikainak.

lehet az afgán katonai büdzséről is van szám a neten, onnan visszamenve talán jobban lehet közelíteni az egy afgán katona költségéhez. De ők biztos nem kapnak napidíjat. Talán nem Pakisztánból hozzák a benzint és nem egy dolláros palackos vízet isznak naponta ötöt.

És akkor itt vannak még az apró hírek. Az USA végre közvetlenül vásárol Oroszországtól Mi-17-seket (Russia to deliver 21 transport helicopters to Afghanistan). A kérdés ebben a hírben, hogy eddig miért nem tette és miért használtakat vásárolt a világpiacon. A válasz: However, deliveries of Russian weaponry to Afghanistan were suspended in 2005 allegedly in order to avoid "the duplication" of U.S. aid to the country, which that year totaled over $929 million, more than 80% of which was earmarked for the military and police.

Az utolsó hír van vagy két hónapos. Hírügynökségi jelentések szerint az ISAFnek három hónappal a kitűzött időpont előtt sikerült feltöltenie az afgán hadsereg tervezett létszámát. Most nézem, hogy a rendőrségre is vonatkozik a hír és így megvan a 240.000 fő (134.000 katona és 109.000 rendőr).

A hivatalos USA bizakodó (persze mi mást mondhatna): The improved recruitment and retention follow a pay raise and improvements in a payroll system. NATO has also increased the number of trainers dedicated to working with Afghan soldiers.

Aminek innen örülni lehet, hogy decemberben a Kongresszus teljes reviewt fog csinálni és ez óriási mennyiségű extra információt elemzést és értékelést fog hozni. Mikor elkezdődött a surge Irakban, ugyanez volt ott is. Egyszerre megnövekedtek a rendelkezésre álló nyilvános információk.

Találtam még egy érdekes cikket a NYT-ban, ami jól mutatja, hogy ezek a számok semmit nem jelentenek. A cikkből kiderül, hogy az afgán hadsereg egy teljesen saját akcióba kezdett Lagmán tartományban egy kisebb feltételezett tálib csoport kiszorítására.

A művelet engem kísértetiesen emlékeztet arra, amit a szovjetek alkalmaztak Afganisztánban, és amit az angolban vertikális bekerítésnek (vertical envelopment - kíváncsi vagyok mi lehet a hivatalos magyar terminológia, ha egyáltalán van erre) olvastam, az afgán légierő letett ergy kisebb egységet a tálibok háta mögött, majd egy nagyobb egység szemből vágott neki a feladatnak.

Nagy kudarc lett belőle: But, according to a high-ranking official of the Afghan Ministry of Defense, the plan was betrayed; Taliban forces were waiting with an ambush against the main body of troops. Then the airborne detachment was cut off when bad weather grounded its helicopters, the official said, speaking on the condition of anonymity because he was not authorized to speak to the news media.

In the confusion, the 201st Army Corps commanders lost contact with the battalion. The battalion’s Third Company — 100 men — took particularly heavy casualties, the official said, although he did not have a number. He said many of the company were killed, captured or missing, and as of Wednesday at least, the status of the rest of the battalion remained unclear.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

függőleges átkarolás - nagyjából erről szól a Kilencedik század c. film is: http://www.indavideo.hu/video/A_kilencedik_szazad___9_POTA_

Wape, ha nem láttad még a filmet, szívesen kölcsönzöm. Van egy valódi másolt példányom egyenesen a kisinyovi bolhapiacról. (ugyanott KGB-s fém laposüveg -micsoda képzavar!- eladó.) ZZ

Trau írta...

Napsugarast!

Modfelett erdekes olvasmany, megvolt mar?

http://www.dodlive.mil/files/2010/08/0823cald.pdf

Aki valaszol: Lieutenant General William B. Caldwell. Commander, NATO Training Mission-Afghanistan, and commanding general, Combined Security Transition Command-Afghanistan.


Udv!

Trau

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=bEb9d2CRQHI

Ha valaki nem ismerné. Klasszikus :-D


Balint

Névtelen írta...

Igen, a haderő felállítása és a működőképesség fenntartása között is van különbség, habár egyetértek az általad közölt matek céljával. A jelenlegi US-felügyelt büdzsé vegyesen kell, hogy fedezze a felállítást (toborzás, kiképzés, felszerelés, laktanyák létesítése, mert az is USA-pénzből megy), plusz a civil "szakértők" (pl. MPRI) finanszírozását, és a saját oldalon a mindhárom szinten helyet foglaló mentorok és partnerkötelékek alkalmazását. Emellett a kulcs sztem a működőképesség fenntartása, amelyet (mondjuk 2013-tól???) az afgánoknak saját maguk kell(ene) szervezniük. Lehet, hogy a pénz meglesz külső forrásból, de egy korrupt országban ez nem sokat ér.
Kint látva és tapasztalva az NTM-A (mint legfőbb mentorszervezet, akinél a pénz és annak felhasználására vonatkozó döntési jogkör (!!!) is van) erőfeszítéseit például a rendőrök képességfejlesztése terén, az afgán-mentor-partner hármas tényező együttállása hiányában bizony még lesznek kihívások...
és még egy emlékeztető: emlékeztek még a tavalyi botrányra a donáció révén Afganisztánnak nyújtott fegyver-segély kb. 50%-os deficitéről? Tehát a mintegy 250000fegyvernek a felével nem tudtak elszámolni leltárszerűen az afgánok, meg az őket logisztikailag mentoráló amik sem. Érdekes..., a fegyverek valahogy azóta sincsenek meg...