csütörtök, július 01, 2010

Új művelet indult Baghlanban (is)

Még valamikor tavasszal az ISAF elindította a maga műveleteit a helyi ellenállók kiszorítására, megsemmisítésére Baghlanban és Kunduzban. Most olvasom hogy elindult a Tawhid-3 és igen látom, hogy áprilisban írtam az előzőkről.

A hír juni 29-i és azt mondja, hogy a szeptemberi választások biztosítása érdekében folynak a műveletek: Baghlan-e Kohna, Dand-e Ghowri, Shahab és Qaisarkhail területeken. A műveletekben természetesen az afgán erők fogják a főszerepet játszani, valamint a mellettük működő OMLT-k. És még ott lesznek segítségre az ISAF erői is.

Most hogy volt alkalmam katonákkal beszélgetni, ismét egy kis bemerítést kaptam az ott terjengő nézetekbe. Szinte általános az egyetértés, hogy az amerikai katonák érkeztek Észak-Afganisztánba, mert nem rég kiderült számukra, hogy ott vannak a nyersanyagok.

Hogy pontosan mi derült ki, igazából ez a rejtély. Az amerikaiak, a szakértők egy jó része pontosan tisztában volt azzal, hogy mi van Afganisztán mélyén, és állítólag már vagy jó 30 éve tudják, amióta az USA és a SZu szisztematikusan megkezdte a kutatásokat. (itt egy hosszú lista a szakirodalomról)

De nem ezt akartam mondani, hanem ezt az egyeduralkodó leegyszerűsítést, hogy ahol nyersanyag van, oda mennek a katonák. Irak kapcsán eddig is nyilvánvaló volt, hogy sokan azt hiszik, hogy az olaj miatt volt, és ezért megtámadták az országot. Mert végül is a kurd olajmezőkre effektíve nem küldtek amerikai katonákat, hogy fizikailag is ott legyenek.

Ebből szempontból újdonság, hogy Baghlán és Kunduzban fizikailag is jelen kell lenniük az amerikai katonáknak, mert a föld alatt x ezer méterrel, mindenféle formában lithium vagy akármi más található. Ebben a gondolkodásmódban - ami be kell valljam nem csak a katonáké, mert szerintem a közvélemény nagy része is általánosítnana - az a probléma, hogy az senkinek sem jut eszébe, hogy amerikai katonák talán azért mentek oda, mert szar lett a biztonsági helyzet. Szerintem es sokkal logikusabb, de mindegy.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az teljesen igaz, hogy rosszabb lett a biztonsági helyzet és ezért mennek az amerikaiak oda. Valószínűleg csak a saját "módszereikben" bíznak, sem a németekében, sem a magyarokéban, sem... Azt azért már el kéne felejteni, hogy a demokrácia meghonosítása és a drogtermelés megszüntetése a fő ok! Annál sokkal kézenfekvőbb okokat kell keresni. Az ásványkincsek és a földrajzi helyzet már sokkal hihetőbb!

smalladam írta...

ahmed rashid a 2001-ben megjelent taliban című könyvében arról ír, hogy afganisztánban nem a nyersanyag-lelőhelyek, hanem tranzitvezetékek építése miatt volt érdekes

Névtelen írta...

A tranzitvezetékek is beleférnek a "nyersanyag" kérdéskörbe. Már csak azt kell kitalálni, hogy milyen irányba is futnak, vagy nem futnak azok a vezetékek!

Névtelen írta...

Rashid óta eltelt 10 év. Akik abban hisznek, hogy itt mindig valami közvetlen ok van a háttérben, mindig fognak találni valamit.

Koszovóban mi van? Mondjuk hallottam olyat is, hogy a kábítószer csempészet fő útvonala van, és azért mentek oda az amerikaiak, hogy azt ellenőrizzék. Erre már nem tudtam mit mondani. Összesküvés elméletek mindenre vannak.

10 éve a vezetékek, "most" nyersanyagok, újabb 10 év múlva majd valami más lesz. De biztos vagyok, hogy 2020-ban sem lesz Afganisztán a világ vezető litium, réz vagy akármilyen termelője. Ha most elkezddenék a bányák feltárását, akkor lenne 10 év múlva valami eredménye.

De amíg ilyen a biztonsági helyzet, az sem lesz.
wp

Névtelen írta...

Koszovónál a szerb/orosz tengely rombolását, meg az új katonai technológia kipróbálását valószínűsíteném. Na meg Clinton idealizmusa sem lebecsülendő és hát ugye "Wag the dog." - Ms Lewinsky in the Oral office.

Balint

smalladam írta...

szerintem afganisztánnál sem a vezetékek, vagy a nyersanyag. a rashid könyv is (ami az amerikai invázió előtt íródott) emlékezetem szerint ezt a vezeték dolgot (a közép-ázsiai olajmezők és az arab öböl partjának összekötése észak-déli irányban) a tálibok és a velük üzletelő érdekeltségek bemutatásának részeként írta.

wape írta...

Bálint,

Azért indítanának háborút, hogy kipróbálják az új fegyvereket? De kell ehhez elfoglalni egy országot? És még rákölteni milliárdokat?

Szerb-orosz tengely? Sikerült megtörni bármi ilyet? Itt nem látom, hogy miért kellett hozzá Koszovót elfoglalni?
wp

smalladam írta...

péter, szerintem a háborúk indításában lehet szerepe az új fegyverzetnek, én a más -talán a falkland - háborúról hallottam ugyanezt. szerintem ez nem egyenes ok, inkább a lobbiérdek nyomása.

Névtelen írta...

demokráciák esetében szinte kizártnak tartom. Falkland esetében az argentinokra gondolsz remélem? De ott sem látom a logikát.
wp