vasárnap, június 27, 2010

Di Paola - Benkő interjú a Népszabadságban

Dunai Péter készített tartalmas interjút a NATO Katonai Bizottságának elnökével és a magyar vezérkari főnökkel. Nekem az újdonságot az jelentette, hogy: Di Paola admirális az Oroszország-NATO kapcsolatról, a NATO orosz helikopter-vásárlási szándékáról elmondta, hogy moszkvai látogatása során Anders Fogh Rasmussen főtitkár ajánlatot tett az oroszoknak és a szövetség most várja a választ.

Hogy a NATO venne helikoptereket? Idági csak az jött át, hogy az USA vesz az afgaán hadseregnek. A hr alapja, talán a Rasmussen tavalyi moszkvai útjában keresendő. A BBC-nek ezt nyilatkozta: "I think Russia could contribute in a very concrete way by providing helicopters, helicopter training and spare parts,".

Azóta ennek a hírnek nem volt folytatása. A "providing helicopter" kapcsán sosem jutott eszembe, hogy effektve a NATo vegyen helikoptert Moszkvától, de lehet mégis erről lesz szó? Ez érdekes lenne.

A cikk végén még éreztem egy kis zavart (az erőben): Most októberben 60-80 fő utazik ki Kabulba a repülőtér irányítására tett vállalásunk teljesítésére – félévre. Jövő év első félévében feláll a Mi-17-es helikopter kiképző-támogató magyar csapat. A „vilniusi” helikopter-vállalásból adódó teendőket csak a Mi-17-es feladat teljesítése után leszünk képesek vállalni, a két helikopter-feladatot párhuzamosan nem tudjuk végre hajtani – mondta Benkő Tibor altábornagy."

Szerintem itt kis kavarodás van valakinél. A Mi-17-es helikopter kiképző-támogató magyar csapat már felállt és kiment a hm.gov.hu szerin. A kabuli reptéri társaság szintén megy ki. A vilniusi vállalás volt a két MI-17 felújítására és kiküldésére (előbbi NATO utóbbi magyar pénzből) tett igéretünk. Erre mondja Benkő, hogy egyszerre nem tudjuk vállalni.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Habár a hm.gov.hu-t nem olvastam, de a helikopteres kiképzők esetében a jelenleg kint lévő mentorok MI-35-ös (MI-24 upgrade változat) típusra képzik az afgánokat. A MI-17 mentorok jövő évi kiküldése megint egy másik történet. Tehát B. úr részéről nincs tévedés, sztem.

Névtelen írta...

Köszönöm. Ez apró, de fontos részlet lehet. Akkor lehet, hogy van egy db légi omlt-nk és azon belül néha mi-24-es néha mi-17-es mentorokat küldünk ki. ebben lenne ráció.
köszi
wp