szombat, május 01, 2010

Újabb tálib halottak Baghlanban ás Kunduzban

Nem tudom, hogy ez most melyik művelet, de a hírek szerint már 13 napja tart (aprilis 28-i hír). Seven militants killed, several injured in N. Afghanistan. "Seven Taliban rebels have been killed in Baghlan-e- Markazi district since Tuesday," Murad told Xinhua. He also said that several others had been wounded over the past two days, but failed to give an exact figure.
A lényeg, ha hogy ne feledjük, hogy Baghlánban háború van, hogy éppen most az OMLT zászlóalja is harcol-e azt nem tudom, de a múltkori amerikai sebesült alapján úgy tűnik, hogy igen.

Egyébként itt a hírekben mindenhol az van, hogy az afgán rendőri és katonai erők van vezető szerep.
Update: Most látom, hogy április 26-án végeztek az új kunduzi árnyékkormányzóval. Márciusban kapták el Pakisztánban a baghlani és a kunduzi tálib árnyékkorányzókat. Mullah Yaar Muhammad vagy Mullah Noor Muhammad árnyékormányzót akkor lőtték ki (társaival együtt), akkor lőtték ki, amikor egy napokkal korábban megőlt másik tálib parancsnok temetéséről (őt is gondolom az amerikaiak lőtték ki Kunduzban) tért vissza. Klasszikus hiba.

Ami Mullah Noor Muhammadban különleges volt, hogy nem az új vágású, új generációs parancsnokok közé tartozott, hanem azok közé, akik 1994 és 2001 között is már Omar mollával tartottak. Érdekes, hogy egy ilyen régi arcot küldtek Kunduzba, de annyiból hihető, hogy Kunduz észak legfontosabb része a tálibok számára. Mullah Noor korábban (2001 előtt) Herát kormányzója volt. Eszerint titkosítás alól feloldott 1997-es dokumentum szerint Yar Mohammed Hizb-i Islamis volt korábban és mintha Durrani Popalzai törzshöz tartozna. Legalábbi erre utal egy mondat, hogy amikor 97-ben áthelyezték Herátból Ghazni kormányzójává, akkor kérdésként merült fel, hgy viszi e magával Popalzai harcosait is.

Itt egy Spiegel cikk, eszerint: Roughly at the center of the photo stands a man who calls himself Maulvi Ahmed. That's his nom de guerre -- his real name is Asadullah and he comes from the region of Kanam. Ahmed has short brown hair and a receding hairline. The 35-year-old is the new militia leader in Kunduz

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A McChristall féle COIN egyik fontos eleme, hogy minden biztonsági művelet "afgán arculatot" kapjon. Az ISAF-nek lehetőleg tényleg csak "asszisztálnia" szabad, ahogy a nevében is rejlik. Ez persze nem túl egyszerű. A hadművelet - több forrás szerint is - 14-én kezdődött.