hétfő, április 26, 2010

Amerikai erősítés Baghlanban - FOB, OMLT blog, OMLT áldozat

Ez egy, az OMLT-nek és az amerikai csapaterősítésnek szentelt poszt lesz. először is itt egy hír, hogy az OMLT egyik Humwee-ja is RPG találatot kapott úgy kb. két hete. A magyar-amerikai OMLT-ből az egyik amerikai csapat kapta sajnos, és ha jól értem a toronylövészt találták el (Jackson rallies for wounded sergeant).

Doug Reed (főállásban tűzoltó parancsnok) nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélte és jelenleg kórházban van már az Egyesül Államokban: The 46-year-old master sergeant was on patrol north of Kabul late Sunday when a rocket-propelled grenade fired by insurgents whistled in and exploded. Reed, who is Jackson's fire chief, suffered head injuries; the right side of his face was crushed from eye socket to jaw. His right wrist was broken. He lost a finger on his right hand, and two others are pieced together with wire.

Egy másik amerikai katona a magyar-amerikai OMLT-ből egyébként blogot vezet. A rettenetesen egyszerű címmel rendelkező blog (Russel Galeti on the web) természetesen nem a napi eseményekről számol be. nem tudom, mi Galeti (főhadnagy?) beosztása az OMLT-nál, de korábban az Ohioi Nemzeti Gárda weboldalán, mint a sajtós (Public Affairs) szerepelt. Szóval biztos tudja mit lehet leírni és mit nem. Érdemes visszaolvasni a korábbi posztokat is, beszámol a magyarországi tapasztalatiról is. Nagyon érdekes.

Egyébiránt elkezdődött az amerikai csapatok beérkezése Kunduzba és Baghlanba már hónapokkal ezelőtt. A előző heti Economist-ban olvastam, hogy hetven amerikai helikopter érkezik Észak-Afganisztánba, talán pont Kunduzba. Csak a viszonyítás végett, eddig volt hat német és három norvég helikopter, de ez utóbbiak csak a norvég PRT igényeit elégíttik ki. Az 5000 amerikai katona nagy része Kunduzba megy, de vanna már néhány százan Baghlanba. Meg vannak már különleges erők is, de azok még korábban érkeztek mint az általános csapaterősítés.

Olvasom közben, hogy Kunduzban afgán-amerikai erők újabb 2x tálibot öltek meg, meg 100 külföldi al-kaidás érkezett a tartományba (bár ezek a kerek számok mindig gyanúsak)
Két dolgot hallottam még, amitől mindjárt beugrott az egyik korábbi posztom (mindjárt megkeresem). Az egyik, hogy az amerikaiak létrehoznak egy FOB-t BaghlanDzsadidban, a msáik, hoyg az a 200-300 katona aki a tartományban érkezik (vagy egy részük) egy Police OMLT (POMLT) fog létzerhozni a rendőrség mentorálására. Szintén a baghlan-dzsadidiakról van szó. Egyszóval nagyon-nagyon kemény nyárnak néz elébe mindenki Baghlanban. A PRT-is, az OMLT-is, meg az afgánok is. Most, hogy van elég katona Kunduzban és Baghlanban is, kérdés, hogy mi lesz az ellenállók sorsa. Ha innen nézem a Hizb-i Iszlamis emberek még időben álltak át.

Legalább ennyire érdekes, hogy mi lesz utána? Ha letiporták, felmorzsolták, elüldfözték az ellenállókat? Mi lesz a COIN stratégia azon részével, ami a hold, meg a build része a felkelés elleni stratégiának? Lesznek megegyezések, újabb ellenállók jöhetnek be a a túloldalról? Egyelőre afgán kormányzati szinten nem látni semmi nyomát ennek (legalábbis, nem innen a Gellért-hegyről), az új kormányzó megjelenése a régi szokásokat idézi. Pedig Baghlánban még lenne is munkahely, feladat. Erre kellene nekünk is valami extra forrást félretenni, hogy amikor, kitör a béke Baghlan-Dzsadidban, mi is be tudjunk küldeni valami olyan projektet, ami nagyon sok embert fog lekötni. Mi is - írom, mert gondolom, remélem az amerikaiaknak már megvannak erre az időszakra is a terveik. Nekünk meg a kapcsolataink.

Ez az amit most az amerikaiak csinálnak, és amit javasolni gondoltam a M. o. számára tavaly ősszel. belátom naiv voltam (még mindig) a saját képességeinket illetően.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tényleg pörögnek a dolgok.
De mi a fészkes fenéért nem foglalkoznak ezzel itthon nyilvánosan?
Tényleg megint egy újabb koporsónak kell kigurulnia a szállítógépből?

Kemény nyár lesz, az tuti.

Üdv,
B. Ádám

Névtelen írta...

Adam, szerited hany embert erdekel ez itthon? Nincs erdeklodes, mert feltetelezem (adatom nincs hozza persze), hogy sokan nem is tudjak, hogy konkretan harcolnak a kinn levo magyar katonak. (Hanyan olvassuk vajon ezt a blogot ...?) Ha tudnak, nagyon erdeklodnenek, az biztos, mert az emberi termeszet mar csak ilyen. Nem veletlenul van alulpublikalva a magyar szerepvallalas a PRT-en kivul.

Névtelen írta...

Az egészben az a szép, hogy a most folyó kinti esményekben a PRT is benne van nyakig. Még ha továbbra sem harcoló alakulatról van szó, de harcok a PRT közvetlen közelében folynak és közvetve ő is bele kell, hogy follyon a műveletekbe, még akkor is, ha mandátumánál fogva neki kerülnie kell a bajt! Az OMLT alapfeladata, hogy ott legyen mindenhol az ANA-val. Abban már nem vagyok biztos, hogy csak akkor lőnek, ha vaóban önvédelemről van szó. Természetesen az önvédelem értelmezése ott kint "egy kicsit" más, mint itthon! A szerencsénk egyszer el fog fogyni! :(

Névtelen írta...

És persze egy idő után, senki sem fogja nézni, hogy ez most "jófej PRT Hummer" vagy "csúnya gonosz másik Hummer", hanem csak lő.
De sajnos Afganisztán erről (is) szól, nem lehet örökké egy (relatíve) békés PRT-t tutujgatni.
Én remélem e legjobbakat.

B: Ádám

smalladam írta...

"Abban már nem vagyok biztos, hogy csak akkor lőnek, ha vaóban önvédelemről van szó."

ez már tavaly kiderült, hogy nem csak erről van szó. életszerűtlen is lenne szerintem, bár nem vagyok katona.

amúgy az itthoni olvasók nekem pl. sokan olvassák azokat a cikkeimet, amik ezzel a témával foglalkoznak. viszont simán lehet, hogy a prt-sek, omlt-sek sem akarják, hogy itthon foglalkozzanak velük, mert akkor folyton kérdésekre kellene válaszolniuk, szem előtt lennének, etc.

Névtelen írta...

Azért ne feledjük, hogy az OMLT feladata nem a harc és az ellenség megsemmisítése, hanem az ANA mentorálása. Természetesen ez sokféleképpen értelmezhető, mint ahogy az is, hogy fegyvereiket csak önvédelemből használhatják még ilyen körülmények között is. Főleg akkor ezen morfondírozni, ha az ember hat hónapot húz le a nem túl megbízható afgán katonák között!