péntek, május 21, 2010

Támadás Kabulban

Néha már igazán témát válthatnék, kicsit cél nélkülinek érzem néha ezt az egészet. de kételyeimet most félre teszem, mert két napja szinte példátlan támadás érte az amerikaiak Bagrami bázisát. Sőt egyesek ehhez kapcsolják a Kabulban történt öngyilkos merényletet is.

Kezdjük ezzel. egy nappal előzte meg a nagy támadást, 6 külföldi (köztök egy kanadai ezredes és 12 afgán civil halt meg benne, 47 sebesült. A CAPS-nek van egy remek helyszínin elemzése fényképekkel, de úgy látom nincs fent a neten az anyag. A támadás az egykor királyi Darul Aman palotánál esett meg a reggeli csúcsban a zsúfolt utcán. A NATO konvoj a COIN Akadémiára tartott ami a palota mögött van. Itt van cikk és video is.

A tálibok bejelentése szerint a támadó 800 kiló robbanószerrel volt feltöltve és nem tudom ki szerint, de járta a várost célpont után kutatva.

A NATOnak az ilyen eseményeket kell kihasználnia a maga propagandaháborújában a tálibok ellen, ilyenkor kell elmondani 100 szor, hogy a tálibokat nem érdeklik a civil áldozatok.

egy nappal rá jött a támadás Bagram ellen. Egy kontraktor itt, 10 tálib fegyveres ott az áldozatok után. Belegondolni is durva, hogy az ország legnagyobb támaszpontja előtt 10 órás tűzpárbajt vívtak az ami, azaz nem egyszerű rárohanás, meglepetés volt. A tálibok nem adták fel sokáig, mondjuk nincsenek hírek arról, hogy jött volna erősítés és két oldalról lőtték volna őket.

Tálib oldalon a cél a főkapun való bejutás volt RPG-vel, több öngyilkos merénylővel, aknavetővel. Egy darab a táborba is behullott a hírek szerint. Itt vannak afgán szemtanúk, itt meg listázva a korábbi támadások.

A tálibok is megindították a maguk offenzívájukat, és elég rossz üzenete van ezeknek a sikereknek úgy hogy júliusban ide akar jönni a világ vezetőinek fele egy nagy Afganisztán konferenciára.

3 megjegyzés:

smalladam írta...

most meg a kandahári bázist támadják, tüzérséggel.

Névtelen írta...

nem aknavetővel ??

Eva írta...

"Csak" 6 órás volt :-) Ebben a helyzetben a percek is számítanak ( mármint az abban résztvevőknek)