vasárnap, május 16, 2010

Tálib áldozatok Baghlanban

Baghlanban tovább folynak a harcok, gondolom sokkal több eseménnyel mint amiről hallunk. Most olvasom, hogy 42 Afghan militants killed, 27 others detained, azaz hogy Baghlan Dzsadidban és Dahane-Ghori (Dahnai Ghori a szövegben, mondjuk az lehet Dande Ghori) tisztogató műveletek folynak és elég sok a halott (9+7). A afgán és nemzetközi biztonsági erők részéről nincsnenek veszteségek egyelőre.

Úgy emlékszem az ellenzék (tálibok, mivel a Hizbisek nagy/egy része át állt és azóta és Pul-i Khumriban időzik) erejét 400-800 főre becsülték korábban, vagy ekörül. Ez nem olyan sok ember, hogy hosszú távon bírjanak egy ekkora nyomást, amit most a afgán erők kifejtenek Baghlanban és Kunduzban. Nem tudom meddig megy ez még, de az tény, hogy jelenleg a tartomány (Baghlán) déli részén egészen Pul-i Khumriig gyakorlatilag teljes a bizonytalanság, lövöldözések még a tartományi fővárosban is vannak. A PRT működési területe gyakorlatilag minimálisra szorult, az OMLT leterheltsége pedig az ANA zászlóalj szinte állandó igénybevétele miatt igen erős. Ja, mindig a változás jár a legnagyobb bizonytalansággal, talán nyárra jobb lesz a helyzet, vagy őszre, akkor meg már jönnek a választások.

A Baghlan Dzsadid nak van új árnyékormányzója, de sajnos elfelejtettem a nevét. Majd megkérdem megint.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem inkább a tartomány É-i részén teljes a bizonytalanság?

Névtelen írta...

Ja de ott, majd kijavítom, bocs
köszi
wp

Névtelen írta...

Dand-e-Ghori Dahana-e-Ghori járás része.Főleg olyan lakosság él a járás ezen részén,amelyik szimpatizál az ellenállókkal.
Mellesleg Dand-e-Ghori-t csak egy hegy és egy folyó választja el a PRT táborától..

Üdv:
K.T.