csütörtök, május 06, 2010

Jelentés Afganisztánról

Az érdeklődők oldaláról nézve mindenképpen hasznos, ha az Egyesült Államok komolyabban veszi szerepét Afganisztánban. Ennek egyik örvendetes nyoma, hogy az amerikai hadsereg elkezdte rendszeres jelleggel a beszámolók írását az afganisztáni fejleményekről. Nem tudom mi ennek a jogi háttere a jelentés alcíméből ítélve (Report to Congress in accordance with section 1230 of the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2008 (Public Law 110-181), as amended) annak fejében hagyta jóvá a Kongresszus a pénzt Afganisztánra, hogy rendszeres beszámolót kap. Arról csak álmodni merek, hogy a magyar parlament is valami ilyet tenne, és ezért a Magyar Honvédség vagy a Honvédelmi Minisztérium egy ugyanilyen részletes és nyilvános dokumentumot tenne le. Az „ugyanilyen részletes „-t persze nem úgy értem, hogy mindenről kell írni, amiről az USA, de a saját terültünkön azért lehetne alapos és bővebb beszámolót adni a PRT, az OMLT, a KMCS (na jó erről nem), a baghláni környezet, Észak-Afganisztán, a ISAF erők stb. helyzetéről.

Az USA Irak kapcsán már elkezdte ott is, információk tömkelegével dobva meg a kutatókat és az érdeklődőket
Az anyag két részből áll, egyrészt az amerikai/ISAF erők, a biztonság, a különböző amerikai és nemzetközi programok, kábítószer stb. helyzetéről (tényleg szinte mindenről) másrészt az USA által az afgán biztonsági erők számára nyújtott támogatás helyzetéről.

Erről a második részről (a 150 oldalas doku utolsó 60-70 oldala) nem fogok írni, majd talán máskor vagy egy önálló tanulmányban.

Mit mond az első rész. Szemezgetek az általam fontosnak tartott dolgok között. A tisztlátás végett kezdjük a létszámmal:
2010. március 31-i dátum szerint kb. 87,000 amerikai és kb 46.500 nemzetközi erő volt jelen Afganisztánban. Mindkét csoportból még további erők beérkezése várható (még a magyar extra 200 fő sincs mind ott). Ez jelenleg akkor 133.500 fő, és még lesz benn szerintem egy plusz tízes. Ha jól emlékszem ez már több, amivel az oroszok voltak bent.

Az új erők egy része egyértelműen kiképzésre, OMLT-kre fog menni, már az első Obama növelés is (17000+4000) főleg erről szól, a magyar felajánlásban is volt + 1 OMLT és egy Légi OMLT (ez utóbbi már kiment)
.
Jelenleg 180 OMLT-re van szükség az ANA-hoz, ebből jelenleg 76 amerikai és 64 nemzetközi van jelen. További 23 kerül felajánlásra így még további 17 hiányzik (az északi, nyugati és központi szektorból, azaz csupa nem amerikai szektorból). Talán erre reflektál az az április végi hír, hogy az USA további 800 kiképzőt küld még ez kb kitesz 17 OMLT-t

A rendőrségi OMLT-k, azaz POMLT-k esetében az amerikaiak 475 egységgel számolnak, ennyire lenne szükség. Ebből 279 amerikai és 28 nemzetközi van telepítve, 60 nemzetközi ajánlottak fel. (a nemzetközi alatt mindenhol azt értem, hogy nem-amerikai). Volt Magyarországon is elképzelés egy POMLT felállítására, de IRM politikai szintjén ezt túl veszélyesnek ítélték ha jól tudom.

Nemzeti megkötések (national caveat) tekintetében 22 ország megkötés nélkül küldi a csapatait Afganisztánba. A 43 résztvevő országból szerintem ez jó eredmény, sokkal jobb, mint egy két három évvel ezelőtt volt. A magyarok megkötéssel küldik ki a csapatokat. Ami nyilvános ebből az az, hogy nem vehetnek részt kábszer elleni műveletekben és nem hagyhatják el az északi régiót. Mostanság egyébként erre nem is lenne már nagyon lehetőségük.

A jelentés foglalkozik a felkelők erősségeivel és gyengeségeivel. A teljesség igénye nélkül (de jellemző, hogy mivel kezdődik)
Erősségek:
- Információs műveletekben, psyopsban gyorsak, hatékonyak, minőségi munkát végeznek és verik a ISAF-et.
- földajzilag és minőségileg is fejlődés képesek
- Lakosság megfélemlítésében profik
- Több és bonyolultabb IED
- Insurgents’ tactics, techniques, and procedures for conducting complex attacks are
- increasing in sophistication and strategic effect.

Gyengék:
- állanmdó szakadások a vezetőségen belül
- csak a pastun lakosságra támaszkodhatnak


Ez a térkép abból a szempontból furcsa, hogy Baghlánt teljes mértékben a táliboknak adja, miközben a Hizb-i Iszalmi is jelentős erőkkel rendelkezik, vagy legalábbis rendelkezett, amíg a tálibok el nem zavarták őket. egyébként a térképen el van csúszva Baghlán Dzsadid helye, ha jól látom Tala wa Barfakot jelölték tálbi fényeknek Baghlánban. Kicsit ciki

Mit csinálnak a beérkező friss erők az elkövetkező hónapokban? Azt már láttuk, hogy a marjai hadművelet Helamndban a bemelegítés volt. Most fog kezdődni a kandahári offenzíva, ami a legdurvább lesz. Itt nem egy fauból, hanem egy több százezres városvól van szó, amely ráadásul egyben a tálibk "szülővárosa", amit már teljesen körbe kerítettek. (Még egy pár hét csúszásra számítani lehet, mert nem lehet az ANA gyenge vezetői kapacitása miatt, afgán vezetésre bízni a dolgokat. A látszat viszont már fontos.)



Szóval ez a térkép mutatja, hogy mi jár az ISAF parancsnokainak a fejében. Dél-Afganisztán a fő cél, Kelet-Afganisztán az előkészítés állapotában van (ha jól értem a shaping effort-ot), míg észak, Baghlán és Kunduz az Economy of Force állapotában van (ezt megmagyarázná valaki?) Talán valami oylanról van szó, hogy sok akcióval és lövöldözéssel az ellenség kimerítése folyna?

Lássuk mit ír a tanulmány Észak-Afganisztánról. 2009-2010 telén shape-clear műveletek voltak. Combined operations with SOF (ISAF SOF and Combined Joint Special Operations Task Force-Afghanistan) were carried out in Charar Darreh in order to shape the battlefield for follow-on operations. Operations also focused on maintaining access to key terrain in Charar Darreh and holding the permanent presence of Combined Team North.
Aztán jön nekünk a lényeg: A Combined Team North (gondolom akkor ez a neve, különböző északra telepített amerikai erőknek) shaping műveleteket hajtott végre Baghlán Dzsadidban (értelmes fordítást várok erre a shaping-re. Mit értek el ezzel:
-Bejuttok az ellenállók területére és ott állandó jelenlétet alakítottak ki
- Megzavarták az ellenállók vezetés-irányítási rendszerét
- Javították az együttműködést az afgán biztonsági erőkkel
- Improved situational awareness on broad scale (intelligence, civil-military cooperation,
terrain);
- Created initial step for access to the people.

Na ennek nyomát látni az elmúlt kép hónapban azáltal, hogy sokkal több hír jelenik meg áldozatokról harcokról Baghlánban. Persze ez nem magától történik. Nem tudom feltűnt-e, de a jelentésben eddig nem esett szó, hogy a PRT-k mit csinálnak. Tényleg nem ezt. A "piszkos munka" Északon a 10th Mountain Division (hegyi hadosztály?) vár, akik már intezíven érkeznek Baghlánba és Kundubzba. 5000 fő. Csak az érzékeltetés kedvéért, eddig volt 240 magyar és 850 német katona a két PRT-ben, plusz egy egy afgán zászlóalj OMLT-vel.

Itt megosztok egy történetet. Most írtam egy tanulmányt Helikoterek Afganisztánban címmel. A Seregszemlében fog megjelenni. Kutakodás közben látom, hogy északon mostanáig hat német és három norvég helikopter látott el szállítási MEDEVAC feladatokat. Összesen.

A leadás előtti éjszakán találtam egy cikket, hoyg az amerikaiak állítólag 57 vagy 70 helikoptert hoznak magukkal a műveletekre. Irreálisan agasnak tűnt a szám (a német Spiegel hozta le), az katona ismerősök nem nagyon hitték, még azok sem, akiknek rálátásuk van a fejleményekre. Írtam az újságírónak, hogy tuti? Mondta az 57 biztos. És most olvasom már a hivatalos anyagok között is. Néha ennyire jó a sajtó.

Szóval az amerikaik enm kispályáznak, nagyon durva nyárnak nézünk elébe, a PRT azt hiszem most jobbára csak szemlélője lesz az eseményeknek. Az OMLT viszont annál inkább a sűrűjében lesz. Reméljük minden probléma nélkül.
Az USA a

7 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

A 10th mountain hadosztály egy gyorsreagálású, könnyű lövész egység. Megalakulásukkor valóban a hegyvidéki hadviselés volt a fő profiljuk, és hagyományból ez megmaradt. Bár tény, hogy a hegyi kiképzésük még mindig prioritást élvez. Sokat járnak külföldre, 90-es években fordult elő, hogy egyszerűen mozgásképtelenek lettek egyik hónapról a másikra, úgy elhasnzálódott a felszerélsük.

Egyébként az 5000 "10-es" mellett nem volt szó Tengerészgyalogosokról ? Lévén, hogy elvben ők is ott lesznek.

Névtelen írta...

Elég nagy gond az nekünk, ha a tgy-k is odamennek. Azok a fiúk nem igazán a "finomságukról" híresek. Ez nem Irak. Az afgánokat nehéz lesz fegyverrel megtörni. A PRT-hoz csak annyit, hogy mihamarabb át kéne gondolni a nemzeti megkötéseit. Ezekkel ugyanis csak lejáratjuk magunkat a szövetségeseink előtt és rontjuk az egyre csökkenő ottani renoménkat. Ha a változtatások mellett döntenénk, akkor mihamarabb mellé kéne tenni a szükséges eszközöket és kiképzést is, mert ez új alkalmazási eljárásokat is jelent! Nagyon érdekesnek találom az elemzés azon részét, ahol az ellenállók erősségeként említik azt, hogy képesek megfélemlíteni a lakosságot és gyorsak, hatékonyak a PSYOPS-ban. A helikopterekhez meg csak annyit, hogy a szovjetek elemezve saját kudarcuk okait, már elég régen megállapították, hogy sikeres tisztogató műveleteket csak légi szállítású kötelékekkel lehet végrehajtani megfelelő CAS mellett. Ennyi idő kellett hozzá, hogy az ISAF ezt belássa?

Névtelen írta...

CGA

Mitől gyorsreagálású? a 10th mountain az egyik abból a 10 akítv hadosztályból, amelyek folyamatosan teljes feltöltöttségűek és hát mint könnyű hadosztály könnyebb bevetni mint egy nehéz hadosztályt. De mi mástól gyorsreagálású?

Tgy-k is jönnének még fel északra? Erről nem is hallottam
üdv
wape

Combat Gear Admin írta...

A TGY-kről én is csak hallottam, mivel kinnt lévők látták őket arra bóklászni.

bj írta...

Egy hasznos link:

http://www.wikileaks.org/

Névtelen írta...

Köszi, ismerem, de mi hasznos van rajt a mostanság?
üdv
wp

Névtelen írta...

Köszi, ismerem, de mi hasznos van rajt a mostanság?
üdv
wp