hétfő, március 08, 2010

Belharcok Baghlan tartományban az ellenállók között

Nem tudom nekem mesélték már sokat, vagy csak sokat gondolkodtam róla, hogy mi van ha..., de végül is a hétvégén a hírek is beszámoltak arról, hogy a Tálibok és hizbisek egymásnak estek. Méghozzá jelentős számban, ha csak az áldozatok számát nézzük. ezt nyilatkoztam a Népszabadságnak: Érdekes fejlemény, hogy Kabir Andarabi tartományi rendőrfőnök szerint száznál több Hizb-i-Iszlami harcos „átállt” a kormányerőkhöz, amelyeknek egységei a harcok által érintett terület szélén sorakoztak fel. -Az átállás jelentheti, hogy nagyon megverték őket a tálibok, és a kormányzati erőknél kerestek menedéket, de az sem kizárt, hogy a Hizb-i-Iszlami által ellenőrzött területeket innentől a kormány által felügyelt területek közé sorolhatjuk – mondta lapunknak Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet Közép-Ázsiával foglalkozó munkatársa.

A szakértő arra is emlékeztetett, hogy a Hizb-i- Iszlami egy másik része legális parlamenti pártként működik, amely elutasítja az erőszakot. Wagner elmondta: a Hizb-i-Iszlami jobban be van ágyazódva a tartományba, régebben jelen van a területen, mint a tálibok, akiktől eltérnek hosszú távú céljaik is, hiszen a Hizb-i-Iszlami alapvetően helyi pozícióit akarja visszaszerezni a kormányerőktől. A harc elsősorban a befolyási zónák kiterjesztéséről szól (hiszen a területen adót is szednek a tálibok és Hekmatjarék is). Feltételezhető, hogy a Hizb-i-Iszlami ki akarja használni a pillanatnyi bizonytalanságot, amit a tálibok baghlani árnyékkormányzójának minapi letartóztatása okozhat.
Ugyanakkor a hírügynökségek helyi forrásokra hivatkozva azt jelentették, hogy a tálibok támadtak a Hizb-i-Iszlamihoz tartozó falvakra. Wagner Péter az áldozatok magas számából arra következtet, hogy elhúzódó és még több áldozatot hozó összetűzésekkel kell számolni, mivel legalább 300–500 harcos állhat szemben egymással. Megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot is, de lapzártánkig nem tudtak bővebb felvilágosítást adni.

Ok, a következtetéseket lehetne vitatni, fikázni, egyetérteni.
Mindabból amit összeolvastam az jön ki, hogy a támadás olyan helyen volt,
- ahol elvileg a Hizbisek voltak birtokon belül
- azaz igaz lehet, hogy a tálibok támadtak
- de miért most támadtak, amikor vezet nélkül maradtak?
- Lehet valami helyi tálib végre úgy érezte nem fogja vissza az árnyékormányzó és rendezheti a szomszéddal a számlát?
- a tét konkrétan a pénz, az adók beszedése, általánosságban a befolyás a hatalom növelése (jó ez nyilvánvaló
- Jazeera szerint, hogy a helyieket rá akarták kényszeríteni, hogy Omar mollanak fogadjanak hűséget (nem túl reális)
- sok halott, ami azt is jelenti, hogy még több fegyveres (ezt jól következtetem?)
- több a halott a Hizbisek oldalán. ennyivel bénábbak? Pedig saját területükön harcolnak. A Daily Kos szerint főleg a hizbis parancsnokok menekültek át a kormány oldalára.
- tavaly télen, novemberben vagy decemberben már volt egy nagyobb show of force előbb a tálibok aztán a Hizbisek részéről, de csak egy-két halott volt
- nem érzem a biztos összefüggést a kormányhoz menekült Hizbisek ügyében. A baghláni dzsadidi kormányzó Hizbis, a kormányzó volt régi Hizbis. És a tartományi képviselők között? A parlamenti képviselők között vannak Hizbisek?
- Mit csinál a PRT és az OMLT? Persze gondolom hallgatnak és figyelnek.
- Ha tényleg létezik a korábban híresült nagy észak-afganisztáni művelet, akkor az pont a legjobbkor fog jönnni.
- nem tudom mesélnek-e akik átállnak? És amit mesélnek, azt megtudják-e a PRT vagy az OMLT vezetői? Mindenesetre lesz miről kérdezni a helyieket, ha megint kint leszek.
- HM elvileg ki fog adni valamit. Egyetértek :)

Itt van néhány link, ami összeszedtem a híreket. Long War Journal, Liveleak, Al Jazeera, DailyKos

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A nol.hu tustenkedik ma rendesen. A poszthoz kapcsolodva az OMLT es a harcok (vastag opsec-mazzal): http://nol.hu/kulfold/20100309-magyarok_is_reszt_vesznek_a_baghlani_harcokban

Nem a poszthoz kapcsolodva, HM & PR ("hetvenkedes")vs. tajekoztatas:
http://nol.hu/velemeny/20100309-a_hetvenkedo_miniszter

Névtelen írta...

Juj ezek jók, különösen a sok hozzászólás. Ott bezzeg kommentelnek :( köszi
wp

smalladam írta...

na ma olvastam én is hogy lesz OMLT-részvételű akció. csak én most szabadságon vagyok nem tudok részletesen belemászni de azért figyelem. jó hogy a HM előre szólt, nem a xinhua-ból kell megtudni.

meg kommentelek:)

Névtelen írta...

Nézegetve a Bundeswehr honlapját, a hadművelet folyamatban. A németek rendszeresen - naponta akár többször is - jelentenek összecsapásokról, támadásokról. Egyre gyakoribbank, hogy a felkelők hagyományos aknákat alkalmaznak és egyre gyakrabban lövik a helikoptereket is. Szerintem ha az ISAF növeli a helikopterek és a légierő alkalmazását, akkor hamarosan meg fognak jelenni a másik oldalon nem csak a nehéz géppuskák, de a vállról indítható légvédelmi rakéták is. Ezt már egyszer meg lehetett tapasztalni!