vasárnap, március 07, 2010

Rövid cikk a sebesült katonákról + kitüntetés

A Blikk talán pénteki számában van egy interjú Lengyel László századossal, a PRT-7 Liason Team-2 (ha jól emlékszem) parancsnokával. Ő volt, aki a második terepjáró anyósülésen ülve a legsúlyosabb sérülést szerezte a konvojt ért támadás során.

A Blikk cikkben szereplő fényképeken a százados jobb arcán vannak a sérülések (ez OK), és a bal kezén (a másik oldalon valamibe nagyon beverhette a kezét?). Az RPG tényleg nem vitte át a Humvee-t, de azért valami leválhatott a jármű belsejéből, hogy így megsebesítette a parancsokot.

A cikkből az is kiderül, hogy a magyar katonák valóban nem lőttek vissza az őket ért támadás során, remélem a miértre, legalább ők megtalálják a választ. Gondolom valamelyik előző kommentben erre utalhatot (nem lőnek vissza), hogy "rajtuk röhög" az északi parancsnokság.

Baghlanban eközben nagy harcok vannak a tálibok és a hizb-i iszlamisek között. A hírek szerint 30-60 halott van. Ha ez igaz, akkor több százan vesznek részt a harcokban mindkét oldalon. Újraosztják a pályát.

Közben látom, hogy kitüntették Lengyel Lászlót és Kovács Árpád Ferenc tizedest, talán ezen volt ott a Blikk is. Sebesülési Szolgálati Érdemjelet kaptak. Jó lett volna odaírni, hogy mit ért ez az érdemjel, már mint nem pénzben hanem rangban. Egy a magyar Victoria Cross? Hányan kaptak ilyet az elmúlt tíz évben. Beütöm gyorsan a keresőbe.

Szinte csak a mostani eset az amit említ, meg találtam egy 2008-ast is. A Magyar Honvédség Megsemmnisült forumon azt írják: A "Sebesülési Szolgálati Érdemjel"-et a katonai szolgálattal összefüggésben, ellenséges tevékenység következtében elszenvedett sérülésben megnyilvánuló áldozatkészség elismerésére alapították. Szerintem ennek a feltételnek való "megfelelés" mostanság is NAGYON RITKA!
Épp ezért gondoltam naívan, hogy ennek a ritka pillanatnak, amikor hosszú idő után újra kettő magyar katona megkapja, van akkora hírértéke, mint mondjuk annak, hogy ...


Így kell hordani: A „Sebesülési Szolgálati Érdemjel” a hadi- (gyakorló-) zubbony bal oldalán, közvetlenül az államjelző felett, az f) alpontban meghatározott módon, szalagsávon viselendő. Mi az szalagsáv?

Így néz ki: A Sebesülési Szolgálati Érdemjel: 38 mm átmérőjű, ezüstszínű érem, előlapján két keresztbe tett kardra helyezett, lombbal díszített címerrel. Az érem felső ívén „LAESO MILITI” szövegrész található, alsó íve pedig vörös zománccal szegélyezett. A hátlapba a sebesülés helyszínét (város, ország) és évét kell bevésni.
A szalag színe bíbor, szélein a háromszögek felváltva tartalmazzák a magyar nemzeti színeket. A szalag közepén a sérülések számának megfelelő számú, legfeljebb öt ezüst csík látható.


Ki kaphatja: 32/A. § A Sebesülési Szolgálati Érdemjel a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonának, illetve a Honvédség tevékenységét segítő személynek a műveletekkel összefüggő, ellenséges tevékenység következtében elszenvedett, orvosi ellátást igénylő sebesülése miatt adományozható

És egy kuriozúm, a Nagy Magyar Kitüntéskönyv kapcsán is említésre érdemes lett, de legalább ott a rajta levő jelmondat rövidítése: A 257. oldalon a HM-kitüntetések felsorolásából kimaradt a Sebesülési Szolgálati Érdemjel alapítása. A 807. sorszámnál a Laeso Militi fordítása helyesen: A sebesült katonának.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az erdemjelet mostanaban, par even belul alapitottak (ujra). A honvedelem.hu-n volt is egy cikk errol anno. Egyebkent semmi mas nem kell hozza, "csak" a sebesules tenye (nagyon idezojelben a "csak"), ebben nyilvanul meg az aldozatkeszseg. Ezt meg veletlenul sem kritikakent mondom!
Egyebkent a honvedelem.hu-n pentek ota fenn van ketto (kisse pr-szagu) iras az erdemjel adomanyozasarol L. szds. nyilatkozataval egyutt (utobbiban van szemoldokfelhuzasra okot ado resz is szerintem). Jobbulast mindket sracnak!

smalladam írta...

a szalagsáv amit a mellkas jobb oldalán hordanak a társasági/díszegyenruhán - kis méretű kitűzők a birtokolt kitüntetések szalagjával. jól dekorált tiszteknél kisebb tábla méretű

http://kepfeltoltes.hu/090907/DSCF7791_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

smalladam írta...

bal oldalán akarom mondani.

KGyST írta...

Ezek szerint a fent említett alulírott érdemjel gyakorlatilag az amerikai Purple Heart magyar megefelelője.

Névtelen írta...

M. kir. Honvedsegben ez volt a Tuzkereszt valszeg (http://szamvebern.ww2hunhistory.org/index.php/2009/02/17/a-szerencse-fia-i-osztalyu-tuzkereszt-ot-sebesulesi-panttal/).

Névtelen írta...

Nem a tűzkereszt, hanem a tűzkereszten a sebesülési pánt! A tűzkeresztet a frontszolgálatért adták. Egyébként nyugodtan vissza lehetne immár állítani. Az afganisztáni műveleti területet jogilag úgyis át akarják sorolni a háborús terület kategóriába és talán az sem véletlen, hogy immár nem műveleti, hanem hadműveleti területről beszélünk. Egy ilyen kitüntetés - noha csak kis mértékben - de hozzájárulhat a katoák motivációjához és erkölcsi elismeréséhez.

Névtelen írta...

Miért van ilyen külöbség, hogy műveleti és hadműveleti terület? Irakban nem adtak ilyet ki, vagy az is "csak" műveleti terület volt?
wp

Névtelen írta...

Az RPG kőkeményen átütötte az ablakot,sőt,a hajtóműrész be is ment az utastérbe.Csak a szerencsének köszönhető,hogy nem haltak meg a srácok(meg persze a FRAG-5 kit-nek)

Névtelen írta...

A hajtómű a rakéta végén van nem? Akkor bement az egész cucc. Akkor mit fogott meg a FRAG-4 kit?
Z

Névtelen írta...

a FRAG kit gyakorlatilag a robbanás legnagyobb részét felfogta,de a hajtómű kinetikai megmaradt,ami által bement a küzdőtérbe.