csütörtök, március 04, 2010

Új művelet Kunduzban és Baghlanban

Már itthon is mindenki sutyorog róla, de részleteket senki sem mond vagy tud (talán az utóbbi). Nem tudni, hogy ez egy mekkora művelete lesz, az sem hogy pontosan mikor és túl azon, hogy az ellenállókat célozza, hol lesz.

A Stern magazinban megjelent egy kis cikk: Operationen gegen Taliban auch in Nordafghanistan címmel. Inkább csak hírecske, van már vagy két hetes. De kiderül belőle, hogy a Marjah-i művelettel párhuzamosan terveket készítenek elő Észak-Afganisztánban, Kunduzra és Baghlanra.

Február 17-én a kunduzi kormányzó azt mondta a közeli jövőben lesz a hadművelet. Ránézek gyorsan a HM honlapjára, írnak-e valamit? Nem írnak semmit, bár ez a tűzszerész emlékfoci nagyon jófej gesztus.

Szóval nagy tavaszi takarítás jön. Talán még Mir Mohamed elfogásától kicsit meg vannak zavarodva a tálibok? Ki lehet használni.

Tovább folytatva a Népszabinak adott mondatok gondolatát, miszerint ott van a még a Hizb-i Iszlami is a tartományban és hogy ezek rivalizálnak néha egymással (ezt nem tudom beletették-e vagy sem), akkor Mir Mohamed elfogása kapcsán fel kell tegyük azt a kérdést, hogy ezt a szitut ki akarja-e használni a Hizb-i Iszalmi a asjtá hasznára és a tálibok kárára?

Az alapkérdés MM ereje. Ha korábban erős volt és volt befolyása az alatta levő tálib arcokra, akkor az elvesztése rövid távon problémát okoz. Van aki az utódját várja, van aki előre akar lépni és van aki stb.

A Hizb-i meg kihasználhtja a helyzetet, ahogy az ISAF és az ANA is kihasználhatná...

Nincsenek megjegyzések: